grudnia 17, 2021

Kurczak w sosie szpinakowym z fetą


Kurczak w sosie szpinakowym z fetą przepis
Kurczak w sosie szpinakowym z fetą 

Kurczak w sosie szpinakowym z fetą przepis

Kurczak w sosie szpinakowym z fetą przepis

Macie ochotę na obiad z piersią kurczaka? Dzisiejszy kurczak w sosie szpinakowym z fetą jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, idealny jeśli nie macie dużo czasu na gotowanie.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem jest delikatna i pyszna. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem w tym daniu najlepiej sprawdza się czosnek i zioła - użyjcie prowansalskich lub włoskiej / greckiej mieszanki. W sosie idealnie sprawdzi się ser typu feta, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie dorzucić do sosu kilka czubatych łyżek startego parmezanu albo ulubionego żółtego sera.

Kurczak w sosie szpinakowym z fetą idealne smakuje z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka:)





Kurczak w sosie szpinakowym z fetą, składniki:

500 g piersi kurczaka,
ok. 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub mleka (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
kilka plastrów fety,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub włoskie / greckie

Kurczak w sosie szpinakowym z fetą, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami (można dodać odrobinę oleju i odstawić mięso do lodówki do marynowania na kilka godzin lub całą noc - można też smażyć od razu). Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku). Dodać drobno posiekaną cebulę, a po kilku chwilach posiekany czosnek. Dołożyć szpinak, zalać całość wodą. Dusić do miękkości mięsa i rozmrożenia szpinaku, około 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietankę. Wkruszyć fetę (nie przesadzajmy z ilością, by sos nie wyszedł za słony). Jeśli jest taka potrzeba, zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą (dodajemy mieszankę skrobi i wody stopniowo, można nie użyć całości, jeśli sos będzie odpowiednio gęsty). Ewentualnie doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken with Spinach and Feta Recipe:

500 g of chicken breast,
approx. 300 g of frozen, finely chopped spinach,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
2 cups of chicken stock or water,
few slices of feta cheese,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, Herbs de Provence or Italian / Greek dry herbs

Cut the meat into bite size pieces and seson well. Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add spinach. Pour in your stock or water and simmer on low for about 15 minutes, until tender. Add milk or cream and season well. Crumble in some feta. Add some slurry (starch with water), if necessary. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger