listopada 21, 2021

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami, marchewką i porem

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami, marchewką i porem przepis
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami, marchewką i porem 


Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami, marchewką i porem przepis

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami, marchewką i porem przepis

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką to bardzo prosty przepis na szybki obiad z piersią kurczaka. Przygotowuje się go z użyciem nieskomplikowanych składników, można dodać do niego ulubione warzywa i inne składniki.




Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami może być przygotowana ze słodką śmietanką albo mlekiem, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos pieczarkowy świetnie komponuje się marchewką i koperkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do sosu inne Wasze ulubione zioła i warzywa, na przykład świeże liście szpinaku lub pokrojoną w kostkę paprykę czy cukinię.

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem świetnie smakuje z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką, składniki:

500 g piersi kurczaka,
ok. 150-200 g pieczarek,
marchewka,
biała i jasnozielona część pora,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub mleka (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, zioła prowansalskie,
2-3 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy,
kilka czubatych łyżek posiekanego koperku

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami (można dodać odrobinę oleju i odstawić mięso do lodówki do marynowania na kilka godzin lub całą noc - można też smażyć od razu). Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku), odłożyć. 

Na patelnię po kurczaku wrzucić plasterki pieczarek, a gdy się lekko zarumienią, dodać drobno posiekanego pora i startą na wiórki marchewkę. Smażyć kilka minut. Dodać z powrotem kurczaka, zalać całość wodą. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Dusić do miękkości mięsa i warzyw, około 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietankę lub mleko. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą (dodajemy mieszankę skrobi i wody stopniowo, można nie użyć całości, jeśli sos będzie odpowiednio gęsty). Jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Obficie posypać koperkiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken in Creamy Sauce with Mushrooms and Carrot Recipe | Polish Cooking and Baking

500 g of chicken breast,
150-200 g of button mushrooms,
1 grated carrot,
white and light green part of leek,
2 cups of chicken stock or water,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, Herbs de Provence,
2-3 kernels of allspice and a bay leaf,
few heaping tbsp of chopped dill

Cut the meat into bite size pieces and seson well. Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Set aside. To the same pan add sliced mushrooms, cook for few minutes and add finely chopped leek and grated carrot. Cook for few minutes and add the chicken back in. Pour in your stock or water, add bay leaf and allspice and simmer on low, until tender. Add milk or cream and season well. Add some slurry (starch with water) and some dill. Cook, until thickens. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!

13 komentarzy:

  1. Lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Zapisuje przepis, widzę niezbyt skomplikowany i w przyszłym tygodniu chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie i smaczne danie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. It does sound quick and easy. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo ostatnio brakuje mi już pomysłu na obiady ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm going to have to try leeks one of these days. This sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie zawsze pyszne pomysły na kurczaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybki i pyszny obiadek. Sukrybuje Twój kanał Natalko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger