listopada 17, 2021

Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką

Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką przepis
Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką 

Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką przepis

Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką przepis

Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad z kurczakiem, dzisiejsza pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką będzie dla Was idealnym rozwiązaniem. Mięso i warzywa wymagają minimum czasu przygotowań, a całość zapiekamy w piekarniku - bez długiego stania przy patelni :)

Pierś z kurczaka z piekarnika może być doprawiona według Waszych upodobań - u mnie to przede wszystkim suszone zioła i czosnek, ale możecie tu wykorzystać ulubioną mieszankę przypraw do drobiu albo przyprawę gyros/kebab.

Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką to zawsze dobry pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, który bez problemu przygotujecie w środku tygodnia. Polecam smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Polecam również pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną z beszamelem:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką, składniki:

500-600 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła włoskie lub prowansalskie (można je zastąpić gotową mieszanką przypraw do drobiu czosnkowo-ziołową)
3 małe cebule
kilka czubatych łyżek startego sera

Pierś z kurczaka pod cebulową pierzynką, przygotowanie:

Każdą pierś przekroić tak, by powstały cieńsze kotlety (4 lub 6). Każdy oprószyć przyprawami, smażyć krótko, do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelni po mięsie usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Na każdy płat mięsa nałożyć usmażoną cebulę. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa, pod koniec pieczenia nakładając ser (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Breast Baked with Onions Recipe:


2 chicken breasts (500-600g)
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, dry herbs of your choice (or use poultry seasoning blend)

3 small onions,
few heaping tbsp of grated cheese

Cut chicken breast, to get 4 or 6 cutlets. Sprinkle each one with seasonings. Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Arrange in a baking tray. In the same pan, cook onion, cut into halfmoons. 

Place some onion on top of each cutlet. Bake for about 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Add cheese 5 minutes before the end of baking. Enjoy:)

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger