grudnia 10, 2021

Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami

Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami przepis
Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami 

Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami przepis

Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami przepis
 
Dziś polecam pyszne kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami. To świetny pomysł na słodki prezent, dobrze sprawdzą się również na świątecznym stole.

Kruche babeczki z budyniem są proste w przygotowaniu. Ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, można też przygotować je z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Będą szybciej gotowe, gdy nabierzecie ochoty na coś słodkiego :) Warto pamiętać, że dobrze schłodzone babeczki są najbardziej kruche i pyszne - ja oszczędzam czas i wkładam je zazwyczaj na chwilę do zamrażarki. 

Do kruchych babeczek możecie użyć wiśni świeżych, ze słoika lub rozmrożonych. Jeśli nie macie wiśni, możecie na spód babeczek nałożyć odrobinę gęstej konfitury wiśniowej.

Takie nadziewane ciasteczka świetnie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Na pewno posmakują Waszym gościom. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na babeczki i ciasteczka :)

Polecam również mój przepis na babeczki czekoladowe z migdałami:



Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami, składniki:

na 18-20 babeczek

na kruche ciasto:
250 g mąki,
3 łyżki cukru pudru,
125 g zimnego masła,
żółtko
50–60 ml zimnej wody

18-20 wiśni (ze słoika, mrożonych lub świeżych w sezonie),
1 budyń waniliowy bez cukru,
czubata łyżka kakao,
375 ml mleka,
50 g masła,
2 łyżki cukru (lub do smaku)

opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania babeczek

Kruche babeczki z budyniem czekoladowym i wiśniami, przygotowanie:

Przygotować kruche ciasto: mąkę, cukier puder i pokrojone masło posiekać nożem lub wyrobić palcami, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Spłaszczyć, owinąć folią, schować do zamrażarki na 5-8 minut (ciasto nie ma się zamrozić tylko lekko stwardnieć). Można też włożyć ciasto do lodówki na 30 minut lub dłużej. 

Po schłodzeniu rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok. 4 mm. Wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki (można też podzielić ciasto na 20 części i wyklejać foremki bez wałkowania). Wyklejać foremki (nie trzeba natłuszczać),  nakłuć ciasto widelcem i wstawić na 4-5 minut do zamrażarki lub na kolejne 30 minut do lodówki (lub dłużej). Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek, ale wyciągamy je dopiero po wystudzeniu.

Do wystudzonych babeczek nałożyć po jednej wiśni.

Podgrzać część mleka (mniej więcej połowę) z masłem i cukrem. Dodać kakao, wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na babeczki z wiśniami (około łyżki na każdą babeczkę). Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi. Wystudzić. 


Przepis na korpusy do babeczek (kruche ciasto na babeczki) ze strony kotlet.tv

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chocolate Pudding and  Cherry Tartlets Recipe:

For about 20 tarts:

For the crust:

250 g of all purpose flour,
3 Tbsp of powdered sugar,
1 tsp of vanilla sugar,
125 g of cold butter (diced),
1 egg yolk,
50-60 ml of cold water

for the pudding layer:
20 cherries,
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk),
1 heaping tbsp of cocoa,
375 ml of milk,
50 g of butter,
2  tbsp of sugar (or to taste),
some shredded coconut, optional

Prepare the crust: mix the flour and sugar. Add  butter and rub in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs. Add the yolk and cold water - add enough to knead, until smooth. If the crust is too dry, add more water. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the freezer for 5 to 8 minutes or in the fridge for 30 minutes or longer.

Roll the dough until it’s about 4 mm thick (it’s easier to do so between two pieces of parchment paper). Cut to size with minitart molds. Using a fork, prick the bottom and sides of the crust in molds. Bake the crust in preheated oven (200C) for about 15 minutes or until golden brown. Allow tartlets to cool completely before taking them out from the molds. 

Place a cherry inside each tartlet shell.

Prepare the filling: heat half of milk with sugar and butter. Add cocoa and whisk well. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Using a tablesppon, place hot pudding into your baked tartlet shells. Sprinkle with coconut. Let it cool for a bit.

14 komentarzy:

  1. Wonderful appetizer :) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe wypełnienie babeczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. It looks delicious! Thanks for the receipt!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję przepis:) Na pewno bardzo smaczne są te babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. They do look and sound good. Cherries are just coming into season here too.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, chętnie zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. That looks so good and it's pretty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Widać że pyszne :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. They look and sound good, many would enjoy these over the Christmas holiday season.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger