Kurczak w sosie z curry i warzywami przepis |
Do dzisiejszego kurczaka możecie użyć ulubionych warzyw albo takich, które akurat macie w lodówce. U mnie to tym razem papryka, por i duża garść szpinaku, ale sprawdzi się większość Waszych ulubionych jarzyn, a także trochę pieczarek. Kurczak z warzywami za każdym razem może smakować trochę inaczej. Możecie dodać do niego więcej ulubionych przypraw, na przykład szczyptą papryczki chili, o ile lubicie ostre smaki.
Pierś z kurczaka w sosie z curry świetnie smakuje z ryżem lub kaszą. Smacznego:)
Polecam również mojego kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kurczak w sosie z curry z warzywami, składniki:
500 g piersi z kurczaka,czerwona papryka,
por (biała część) lub duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
garść szpinaku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka
Kurczak w sosie z curry i warzywami, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną paprykę i drobno posiekanego pora lub cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i wrzucić kurczaka. Zalać całość wodą lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 25-30 minut. Pod koniec duszenia doprawić i dodać szpinak. Dusić chwilkę, aż liście zmiękną. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken with Curry and Vegatables Recipe:
500 g of chicken breast,
1 leek or 1 large onion,
1 red bell pepper,
a handful of fresh spinach,
2-3 cloves of garlic,
1 tsp of tomato paste,
2 cups of water or chicken stock,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, sweet and hot paprika
Cut the chicken into bite size pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan add chopped bell pepper and finely chopped leek or onion. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste, cook for 30 seconds or so and add the chicken back in. Cover with stock or water (add enough to gently cover the ingredients in the pan) and simmer for about 20-30 minutes. Season well to taste and spinach. Cook, until wilts. If the sauce is to runny, thicken it with some slurry (starch mixed with 1/3 cup of water). Serve over rice or with naan bread. Enjoy :)
Yum!
OdpowiedzUsuńChicken is a very versatile meat isn't it?
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńHappy New Year.
OdpowiedzUsuńHappy New Year 😊
UsuńUwielbiam takie potrawki curry, ja zawsze takowe robię na ciecierzycy lub soczewicy, pychotka!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na ten nowy rok życzę, szczęścia i jak najwięcej zdrowia!
Pozdrawiam! :)
Dziękuję, wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia 😊😊
UsuńHappy New Year!
OdpowiedzUsuńHappy New Year 😊😊
UsuńSuper przepis, uwielbiam curry, więc z pewnością wypróbuję Twoją wersję. Niestety aktualnie nie mam możliwości przyrządzania bardziej skomplikowanych posiłków ze względu na remontu w kuchni. Na szczęście już jutro będę miała nowy piekarnik i nie umiem się doczekać. Pozdrowienia i szczęśliwego nowego roku.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ;) Ja ostatnio też codziennie jem pyszności odkąd przeszłam w końcu na catering dietetyczny, dodatkowo dania są bardzo wartościowe
OdpowiedzUsuń