stycznia 02, 2022

Sernik wiedeński (bez spodu)

Sernik wiedeński bez spodu przepis
Sernik wiedeński bez spodu 

Sernik wiedeński bez spodu przepis

                                                     

Sernik wiedeński bez spodu przepis

Łatwy i puszysty sernik wiedeński bez spodu z polewą kakaową to fantastyczny pomysł na deser. To sernik, który zawsze się udaje - tu nie ma prawa nic się zepsuć, o ile użyjecie sera dobrej jakości.




Pyszny sernik wiedeński z wiaderka będzie smakował idealnie, jeśli zwrócicie uwagę na skład kupowanego sera (im niej składników, tym lepiej). Ser powinien być bardzo gęsty, zbity, prawie do krojenia, to musi być po prostu zmielony, tłusty twaróg śmietankowy wciśnięty w wiaderko :) Mój ulubiony ser z wiaderka do sernika zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć.

Sernik wiedeński bez spodu z polewą kakaową smakuje fantastycznie, ale jeśli nie przepadacie za połączeniem kakao i sera, możecie polukrować sernik albo obsypać cukrem pudrem. Będzie pyszny do kawy i herbaty, to idealny sernik na Święta i różne okoliczności. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne serniki :)

Sernik wiedeński bez spodu, składniki:

na tortownicę o średnicy 22 lub 23 cm:

1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy),
4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek),
240 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym),
łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata),
2 czubate łyżki masła,
skórka otarta z połowy pomarańczy,
opcjonalnie garść rodzynek,

na polewę:
60 g masła,
2 płaskie łyżki kakao,
50 g cukru pudru,
30 ml mleka

Sernik wiedeński bez spodu, przygotowanie:

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z serem, cukrem, wanilią, mąką ziemniaczaną, skórką pomarańczową i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem (boki powinny być trochę wyższe niż brzeg blaszki, bo sernik może mocno urosnąć, by potem trochę opaść). Piec w 160 C około 90 minut. Studzić w piekarniku, stopniowo i powoli otwierając drzwiczki. Całkowicie wystudzić.

Przygotować polewę kakaową: rozpuścić masło z cukrem pudrem i mlekiem. Dodać kakao, wymieszać trzepaczką. Polać sernik i całkowicie wystudzić w lodówce.

Przepis na polewę kakaową ze strony: aniastarmach.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

No Crust Cheesecake Recipe:

1 kg g of good quality Polish dry curd cheese/ white cheese / Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
4 egg yolks and 4 egg whites,
240 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
2 heaping tbsp of softened butter,
orange zetsr from 1/2 orange,
optionally a handful of raisins

for the glaze:
60 g of butter,
50 g of powdered sugar,
2 tbsp of cocoa,
30 ml of milk

Separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter, orange zest and potato starch. Gently fold in beaten egg whites. Pour into the springform pan (23 cm) and bake in 160 C for about 90 minutes. Cool in the oven.

Prepare the glaze: melt butter with sugar and milk Add the cocoa and whisk. Pour it over the cheesecake and refrigerate to set.

15 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W minionym roku miałam okazję jeść tego typu sernik - niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taki serniczek:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dzisiaj jadłam sernik :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Zachęciłaś mnie już od pierwszego akapitu, stwierdzeniem, że "tu nie ma prawa się nic zepsuć" ;) Przypomina mi trochę domowe desery od mojej babci, ona obok tego była mistrzynią w polewy. Czy polecasz ser jakiejś konkretnej marki, w konkretnym opakowaniu?

    Chętnie zrobię sobie smaczny weekend i poeksperymentuję w kuchni. Obym tylko znalazła ten właściwy ser. Niestety ja dopiero stawiam pierwsze kroki w kuchennym świecie, więc dla mnie im prostszy przepis, tym lepiej. Serdeczne dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamierzam zrobić w tortownicy 16cm, czy będzie okej, podzielić ilość składników na pół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wyjść bardzo niski, ale tak,może byc przepis na pół, jesli chce Pani miec mniejszą porcję. Mozna tez przygotowac z 3/4 porcji na taką blaszkę . Gdyby przygotować z takich proporcji jak w przepisie, należałoby zrobić bardzo wysoki rant z papieru do pieczenia, żeby masa nie wyleciała podczas pieczenia.

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger