stycznia 30, 2022

Ciasto Puszek bez pieczenia

 
Ciasto Puszek bez pieczenia przepis
Ciasto Puszek bez pieczenia 

Ciasto Puszek bez pieczenia przepis

Ciasto Puszek bez pieczenia przepis

Ciasto Puszek bez pieczenia przepis

Ciasto Puszek bez pieczenia to świetny pomysł na efektowny i prosty w przygotowaniu deser dla gości. Jest leciutkie, delikatne, w sam raz do kawy lub herbaty.

Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ciasto Puszek bez pieczenia składa się z warstw herbatników, szybkiego kremu budyniowego bez ucierania, galaretki i puszystej, delikatnej pianki. Jeśli macie więcej czasu, możecie herbatniki zastąpić domowym biszkoptem, świetnie sprawdzi się tu biszkopt z 3 jajek. Jeśli nie przepadacie za cytrynowym smakiem, możecie wykorzystać inny, ulubiony smak galaretki. Można dodać do niej ulubione owoce, na przykład maliny, borówki, truskawki czy brzoskwinie. W taki sposób ciasto Puszek za każdym razem może smakować troszkę inaczej.

Wierzch ciasta udekorowałam uprażonymi płatkami migdałowymi. Możecie zastąpić je uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, startą czekoladą albo zrezygnować w zupełności z posypki.

Warstwowe ciasto Puszek to pyszny, całoroczny deser. Zawsze się udaje i każdemu smakuje. Polecam, smacznego :)


Ciasto Puszek bez pieczenia, składniki:

na okrągłą tortownicę o średnicy 24-26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24cm:

ok. 230 g herbatników (jeśli używamy tortownicy, warto wybrać okrągłe herbatniki)

na szybki krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40g)
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)

2 galaretki cytrynowe (opakowanie 70 g)

na piankę cytrynową:
400 ml śmietanki 36 % (lub 30%)
1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
opakowanie galaretki cytrynowej (70g),
200 ml wody

garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych (opcjonalnie)

Ciasto Puszek bez pieczenia, przygotowanie:

Przygotować 2 opakowania galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej używając trochę mniej wody - ja w sumie użyłam 3 szklanek wody). Odstawić do wystudzenia. 

W blaszce ułożyć warstwę herbatników. Przygotować szybki krem budyniowy: podgrzać część mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na herbatniki, nałożyć kolejną warstwę herbatników. Odłożyć do wystudzenia.

Na herbatniki wylać tężejącą, wyraźnie gęstą galaretką - nie wylewamy zbyt rzadkiej, wodnistej, bo wsiąknie w ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Przygotować piankę cytrynową: przygotować galaretkę używając 200 ml wody, odstawić do przestygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową). Ubić śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodać cukier puder. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietanki do osobnej miseczki i stopniowo połączyć z  przestudzoną galaretką - na tym etapie galaretka powinna być wciąż płynna, wodnista, a nie tężejąca (jak na filmie). Wlać śmietankę z galaretką do pozostałej śmietanki. Piankę wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Posypać wierzch uprażonymi migdałami. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


No Bake Cream and Pudding Cake Recipe:

for a springform pan (24-26cm) or a square baking tray (24cm):

230 g of biscuits,

for the vanilla pudding layer:
2 packages of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
750 ml of milk,
100 g of butter,
2-4  tbsp of sugar (or to taste)

2 packages of lemon jellos (70 g each)

for the whipped cream toppping:

400 ml of heavy cream,
1-2 tbsp of powdered sugar, or to taste,
1 package of lemon jello (70 g, the package requires 500 ml of water),
200 ml of water

a handful of toasted almonds

Prepare 2 packages of lemon jellos according to packages instructions and set aside, until thickens.

Arrange biscuits in the baking tray. Prepare vanilla filling: heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the biscuts and add another layer of biscuits on top. Set aside to cool down.

Add thickening jello on top of your cooled biscuits and refrigerate, until sets completely.

Prepare the topping: prepare the jello, but using  200 ml of water. Set aside to cool - it should remain watery, but can't be hot or warm. Beat the cream. When almost stiff, add some sugar to taste. Spoon few tbsp of the whipped cream to the bowl. Gradually, add jello (see the video). Combine jello and cream micture with remaing whipped cream. Place on the top of the set jello. Sprinkle with almonds. Chill for few hours. Enjoy:)

12 komentarzy:

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger