stycznia 16, 2022

Jogurtowa babka w 5 minut

Jogurtowa babka w 5 minut przepis
Jogurtowa babka w 5 minut 

Jogurtowa babka w 5 minut przepis

Jogurtowa babka w 5 minut przepis

Jogurtowa babka w 5 minut to banalnie proste i szybkie ciasto, idealne do przygotowania, gdy nie macie dużo czasu.

Zobaczcie przygotowanie babki na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Babka na oleju jest wilgotna i puszysta, długo zachowuje świeżość dzięki sporej ilości greckiego jogurtu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić ją kwaśną śmietaną. Gdy macie więcej czasu i składników, taką babkę możecie wzbogacić o dodatek bakalii lub niektórych owoców (sprawdzą się na przykład jabłka ułożone na wierzchu ciasta), możecie tez przygotować kruszonkę do posypania po wierzchu. Bardzo ważne, by mieszać ciasto bardzo krótko, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche lub może pojawić się zakalec. 

Babka jogurtowa może być posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem. Jest też smaczna bez żadnych dodatków. Świetnie smakuje do kawy i herbaty. Smacznego:)

Jogurtowa babka z 5 minut, składniki:

na keksówkę o wymiarach 10x20 cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml


2 szklanki mąki
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym albo ekstraktem)
3/4 szklanki cukru,
2 duże jajka,
1/3 szklanki oleju,
skórka starta z dużej cytryny albo limonki lub małej pomarańczy

Jogurtowa babka w 5 minut, przygotowanie:

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię), w drugiej mokre (jajka, skórkę cytrynową, jogurt, olej). Szybko wymieszać trzepaczką zawartość obu misek (mieszać bardzo krótko tylko do połączenia składników, inaczej ciasto wyjdzie suche albo wyjdzie zakalec). Gdyby ciasto było bardzo gęste (gęstsze niż na filmie), można wmieszać dodatkową łyżkę lub dwie jogurtu. Do wyłożonej papierem blaszki nałożyć ciasto. Piec w 180 stopniach  50-60 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Easy Muffin Bread Recipe:

2 cups of all purpose flour,
1 cup of Greek yoghurt,
2 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
3/4 cup of sugar,
2 large eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
zest from 1 big lemon or lime

 Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs,zest yogurt and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Place the batter into the bread pan (10x20cm; lined with baking paper).  Bake for 50 to 60 minutes. Enjoy:)

14 komentarzy:

  1. A już myślałam, że naprawdę do jej przyrządzenia wystarczy 5 minut :D. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ogromną przyjemnością sobie taką zrobię. Narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  3. That does sound quick and easy. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis idealny dla mnie, ostatnio na nic nie mam czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto mieć w przepisach taki pomysł na szybkie, błyskawiczne ciasto, w razie niespodziewanych gości chwila i jest :)
    Fajny pomysł :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. That sounds like an easy way to make bread.

    OdpowiedzUsuń
  7. Many thanks for sharing this recipe idea.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie szybkie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis warty spróbowania bo szybko można coś smacznego upiec. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger