stycznia 21, 2022

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne przepis
Kotlety jajeczne 


Kotlety jajeczne przepis

Kotlety jajeczne przepis

Kotlety jajeczne, czyli wegetariańskie kotlety z gotowanych jajek, to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Są bardzo proste w przygotowaniu, używamy do nich kilku prostych składników.

Moje dzisiejsze kotlety jajeczne to wersja podstawowa przepisu. Jeśli macie ochotę, dodajcie do kotlecików trochę startego żółtego sera, posiekane suszone pomidory, oliwki albo drobno posiekane i podsmażone pieczarki. 

Chrupiące kotlety jajeczne dobrze smakują w bułce albo z ziemniakami i surówkami, pasują do nich różne ciepłe sosy, na przykład koperkowy, chrzanowy albo musztardowy. Polecam, smacznego :)


Polecam również moje pyszne kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem mielonym:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kotlety jajeczne, składniki:

na ok. 10 kotletów:

10 ugotowanych na twardo jajek,
2 surowe jajka,
2 czubate łyżki bułki tartej,
1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli,
4-5 łyżek posiekanego koperku i natki pietruszki (pasuje też szczypiorek),
sól, pieprz,
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Kotlety jajeczne, przygotowanie:

Ugotowane jajka rozdrobnić widelcem lub bardzo drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami. Uformować 10 kotlecików, każdy obsypać bułką tartą. Schłodzić około godziny. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia.

Zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Hard Boiled Egg Burgers Recipe:

for 10 small burgers:

10 hard boiled eggs,
2 raw eggs,
2 heaping tbsp of bread crumbs,
1/2 of a red onion,finely chopped,
4-5 tbsp of chooped parsley or dill,
salt, pepper,
bread crumbs for dusting the burgers before frying

Mash hard boiled eggs and combine with the rest of ingredients. Form 10 small burgers and generously sprinkle with bread crumbs. Chill in the fridge for about an hour or so. Heat some oil in a pan adnd fry burgers in batches, until golden and crispy on both sides. Enjoy!


13 komentarzy:

  1. I noticed this recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety uwielbiali moi siostrzeńcy gdy chodzili do przedszkola :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! This looks SO good. Definitely my idea of a delicious meal!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  4. What a great idea. Something I had never even considered. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kotlety jajeczne, a wieki ich nie robiłam. Twoje wyglądają przecudnie, ależ mi ochoty zrobiłaś, muszę je zrobić i to niebawem :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. That's a unique recipe. I've never tried anything like this but it sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno jajecznych nie robiłam. Dzięki za pomysł i Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Całe wieki nie jadłam takich kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy takie kotlety. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam dodać też trochę ugotowanej kaszy jaglanej

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger