sierpnia 21, 2020

Ciasto z jagodami w 5 minut / 5 Minute Blueberry Cake

Szybkie ciasto z jagodami w 5 minut przepis
Szybkie ciasto z jagodami w 5 minut 
Szybkie ciasto z jagodami w 5 minut przepis
Szybkie ciasto z jagodami w 5 minut przepis

Dziś zapraszam na wilgotne ciasto z jagodami w 5 minut - ten łatwy przepis bez miksera jest idealny, jeśli bardzo Wam się śpieszy, a szybko musicie upiec coś pysznego dla gości. Mieszane łyżką lub trzepaczką zawsze się udaje, nawet początkującym.

Puszyste ciasto z jagodami na oleju jest pyszne z jagodami ze słoika / kompotu, z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Te ostatnie i te z domowego soku jagodowego należy jednak dokładnie odsączyć przed ułożeniem na cieście (mrożone wcześniej rozmrażamy). Tak naprawdę moje ciasto w 5 minut możecie upiec z dowolnymi sezonowymi owocami - wypróbujcie na przykład wersji z brzoskwiniami, malinami albo borówkami amerykańskimi. Duża blacha ciasta z owocami zawsze szybko znika:)

Moje szybkie ciasto z jagodami jest delikatnie cytrynowe dzięki sporej ilości skórki z cytryny. Możecie zastąpić ją skórką z pomarańczy lub zupełnie pominąć jej dodatek, ale cytrusowy aromat doskonale współgra z jagodami leśnymi.

Łatwe ciasto jagodowe to wspaniały całoroczny wypiek. Świetnie smakuje oblane lukrem, polewą czekoladową albo  posypane cukrem pudrem. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jagodami, a TUTAJ więcej przepisów z borówkami amerykańskimi:)

Zobaczcie też mój przepis na pyszne jagodzianki (z jagodami świeżymi, mrożonymi lub ze słoika):



Przepis na ciasto z jagodami w 5 minut, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25cm lub troszkę mniejszą (ciasto nie rośnie bardzo wysokie):

ciasto:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
 szklanka cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym),
4 jajka,
szklanka jagód (lub troszkę więcej) - używamy jagód świeżych, rozmrożonych lub ze słoika,
opcjonalnie skórka starta z jednej cytryny

opcjonalnie na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżeczek cukru pudru

Przepis na ciasto z jagodami w 5 minut, przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, skórką, jajkami i mlekiem. Wsypać suche składniki, szybko wymieszać trzepaczką (mogą pozostać grudki, ważne by mieszać krótko, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Nałożyć dokładnie odsączone owoce. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć mleko i cukier puder w takich proporcjach, by stworzyły dość gęstą polewę. Oblać gotowe ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


5 Minute Blueberry Cake Recipe:

1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1  cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
approx. 1 cup of Polish wild bluberries or regular blueberries (you can use slightly more; fresh, canned or defrosted and drained),
lemon zest from 1 lemon, optional

few tbsp of warm milk and few tsp of powdered sugar, optional

Mix the flour with vanilla and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil,  zest, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine (lumps are fine, do not overmix!). Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm or slightly smaller). Place bluberries on top. Bake for about 40 minutes in 180C.  Add enough milk to powdered sugar and mix, creating a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)


51 komentarzy:

  1. That sounds simple - and delicious. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. This cake sounds so delicious and looks so easy to make! Have a wonderful weekend!
    Allurerage
    Thetrendybride

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada cudownie . Ja i tak bym to robiła dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ekspresowe ciasta są najlepsze :D i to jesCze z jagodami ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. I just saved your recipe. This sounds perfect and I have some blueberries in the freezer. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis na weekendowe ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks delicious. I just had yogurt with blueberries. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. wow I love cakes that's loaded with berries. This fits the bill perfectly.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie szybkie i smaczne ciasta 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagody uwielbiam :) To ciasto na pewno by mi posmakowało!

    OdpowiedzUsuń
  11. Those Photos Are Surreal - Well Done Capturing The Depth Of This Dish - Way Cool And Enjoy Your Weekend

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  12. Love blueberries in anything!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta z owocami. Pamiętam z dzieciństwa takie ciasto mieszane z porzeczkami i agrestem. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. U Ciebie jak zwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie ciasta najlepiej smakują w sezonie letnim z ulubionymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham jagody, więc myślę, że przepis jest dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. This sounds like an easy one to make and looks delicious. Thanks for sharing it with us. Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks good and would taste nice.

    OdpowiedzUsuń
  19. You make it sounds and looks so easy. I love blueberries but it is very expensive here.

    OdpowiedzUsuń
  20. yummy!!! definitely want to try making this soon

    www.anteegurung.com/blog

    xx

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie. Napisałaś,że dobre są inne sezonowe owoce np. borówka amerykańska. Właśnie z innymi owocami mam ochotę wypróbować to ciasto,bo w tym roku ja nawet nie otarłam się w sprzedaży o czarne jagody. Chyba,że parę razy w lesie, ale na placek bym nie uzbierała.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie proste, wilgotne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  23. Szkoda, że nie mam jagód ;) no i ja zawsze liczę czas z pieczeniem, więc dla mnie nie jest to ciasto w 5 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam takie ciasta! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    Zapraszam na nowy post: czytanko.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. szybkie, a pyszne! wow! :D genialny pomysł i kradnę przepis - jutro spróbuję zrobić :D <3 ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  26. Polish wild blueberries... I am intrigued! How are they different from "regular" blueberries?

    We love blueberries, generally picking our own. We currently have several quarts in our freezer. One of our favorite children's books is "Blueberries for Sal" by Robert McClolskey.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usually they a bit smaller, but they taste so much better in my opinion. They grow in forests. Plus, they are extremely healthy!:)

      Usuń
    2. Neat!

      We have wild ones, too, though most around here are cultivated.

      Usuń
  27. OMG, to coś totalnie dla mnie i mojej rodziny :D musze to koniecznie zrobić!♥

    OdpowiedzUsuń
  28. We love blueberries.
    This looks good :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  29. Zapisuję post na później hehe

    OdpowiedzUsuń
  30. Zapisuję przepis, wygląda mega smacznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  31. Takie ciasta lubię najbardziej :D Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  32. Z jagodami wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda pysznie:) Spróbuję zrobić z ksylitolem zamiast cukru, czy to ma szanse się udać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ma szansę się udać, z tego co wiem, ksylitol można zastępować w proporcji 1:1,czyli dajemy tyle ksylitolu, ile dalibyśmy cukru ☺

      Usuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger