sierpnia 16, 2020

Ciasto Jagodowe Ombre / Blueberry Ombre Cake

Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami przepis
Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami 
Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami przepis
Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami przepis

Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami amerykańskimi to pyszne, warstwowe ciasto łaciate z jagodami. Jest bardzo wysokie i pięknie prezentuje się na stole - to świetny przepis na uroczystości i imprezy rodzinne, na przykład urodziny, imieniny czy Święta.





Ciasto Jagodowe Ombre z borówkami składa się z jasnego biszkoptu oraz blatu ciemnego ciasta z kakao. Pomiędzy nimi mamy dwie warstwy kremu: krem budyniowy waniliowy i jagodowy lub porzeczkowy krem maślany. Całość wieńczy jagodowa panna cotta z dodatkiem jogurtu.

Do przygotowania mojego łaciatego ciasta z jagodami i budyniem zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. W jej Cieście Architekta podpatrzyłam sposób na wycinanie kółeczek w jednym z blatów ciast - pomysł spodobał mi się na tyle, że na jego podstawie stworzyłam autorski przepis na ciasto ombre z borówkami - kompletnie inne od oryginału.

Jeśli chcecie, zamiast borówek lub jagód możecie wykorzystać inne owoce - wtedy zadbajcie, by pozostałe warstwy pasowały do siebie smakowo (wybierając na przykład brzoskwinie, do kremu powinniśmy użyć soku brzoskwiniowego, a zamiast jogurtu jagodowego użyć brzoskwiniowego).

Ciasto Ombre z jagodami i kremem to świetny wybór, jeśli chcecie przygotować dla gości coś innego niż zwykle. Jest dość pracochłonne, ale na pewno warte zachodu - pamiętajcie, że blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Poza tym wyjątkowa uroczystość wymaga wyjątkowego ciasta:)

Łaciate ciasto z borówkami świetnie smakuje do kawy i herbaty, jest kremowe, mięciutkie i delikatne, naprawdę pyszne. Polecam, smacznego:)


Przepis na Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody

na krem budyniowy waniliowy:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40g)
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)

na ciasto z kakao:
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyzki kakao,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie
2 jajka

400-500 g jagód lub borówek amerykańskich

na budyniowy krem owocowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki soku porzeczkowego lub jagodowego (używamy szklanki o pojemności 250 ml),
czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej)

jagodowa panna cotta:
220 ml mleka,
200 ml śmietanki 30 %
430 g jogurtu jagodowego lub o smaku owoców leśnych,
2-4 łyżki cukru pudru lub do smaku,
3 łyżki żelatyny plus 1/3 szklanki wody,
szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można użyć cukru waniliowego)

Przepis na Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami, przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (można wcześniej ściąć wierzch ciasta).

Przygotować ciasto z kakao: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach takich samych jak blaszka na biszkopt. Piec w  180 C ok. 25 minut. Wystudzić. Nakrętką lub kieliszkiem wycinać w cieście 18 otworów (jak na filmie) - wycięte kółeczka odłożyć na bok.

Przygotować krem waniliowy: podgrzać część mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na nasączony biszkopt. Na gorącym budyniu ułożyć ciemne ciasto z wyciętymi kółkami. Lekko docisnąć. W każde kółeczko nałożyć świeże borówki lub jagody (odłożyć część owoców na wierzch).

Przygotować owocowy krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach soku (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na ciasto z dziurami, tak, by wypełnić nim dziurki. Na kremie ułożyć wycięte kółka - w tych samych miejscach, gdzie umieściliśmy borówki (kołka powinny znajdować się nad nimi) - delikatnie wcisnąć je w krem. Schłodzić.

Jagodowa panna cotta: żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Podgrzać śmietankę z mlekiem i cukrem. Do gorącej mieszanki dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, do rozpuszczenia i dodać jogurt. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą masę jogurtową wylać na schłodzony krem. Nałożyć pozostałe borówki. Chłodzić najlepiej całą noc.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Ombre Layer Cake with Blueberries Recipe:

for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of lemon juice mixed with water for soaking the sponge cake

for the vanilla pudding layer:
2 packages of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
750 ml of milk,
100 g of butter,
2-4  tbsp of sugar (or to taste)

for the chocolate cake:
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk
1/2 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla, optional
2 eggs

400-500 g of blueberries
for fruit pudding cream:
2 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of black currant juice (or any other in purple color),
200 g of room temperature butter,
1 tbsp of powdered sugar (use less or more depending on the sweeteness of your juice)

for blueberry panna cotta:
220 ml of milk,
200 ml of heavy cream,
430 g of blueberry yogurt ,
2-4 tbsp of powdered sugar,
3 tbs of gelatine powder plus 1/3 cup of water,
a pinch of vanilla,


Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely ans soak with some lemon juice and water mixture.

Prepare chocolate cake: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, milk, vanilla, sugar and oil. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the baking tray (same size as the pan for the songe cake). Bake for about 25 minutes in 180C.  Let cool completely. Using a milk bottle cap or a very small glass cut out 18 cirles out of the cake and set them aside.

Prepare the vanilla filling: heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the sponge cake. Place chocolate cake with holes on top of the hot pudding and gently press it down (see the video). In each hole, place few blueberries.

Prepare fruit pudding cream: prepare the pudding, using 3 cups of juice instead of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on top of the cake with holes, making sure the cream gets to each blueaberry hole. On top of that, add your cocoa cirles, making sure to place them directly above the blueberries. Press them in the cream. Chill.

Prepare yogurt panna cotta: cover the gelatine with water and set aside for few minutes, until swells. Heat milk, cream, sugar and vanilla. To the hot mixture, add your gelatine. Mix, until melts. Combine with yogurt. Set aside, until thickens slightly. Pour it over the chilled cream. Add remaining blueberries. Chill for few hours (best overnight), until sets completely.

57 komentarzy:

  1. this looks so very pretty! my mouth is watering at the thought of eating it. how delicious!

    OdpowiedzUsuń
  2. I adore blueberry cakes! Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks decadent and delicious - definitely a special occasion cake.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh WOW, this looks absolutely stunning!! I have noted down all the ingredients and will attempt to make it on my next special occasion date!
    Oh thank you so much for sharing this...it is the most impressive cake I have ever seen!😊😊
    I am going into hospital shortly, so will be absent from blogger for a short while. Will be back as soon as possible.

    Have a super day...and stay safe and happy!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you sou much!😊😊 Stay safe, and have a lovely day☺☺

      Usuń
  5. This looks very good, just right for a Sunday afternoon! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojezuuuu jak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. OMG proszę mnie zaprosić na to cacko :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastica questa torta.
    Ha un aspetto bellissimo e sarà sicuramente deliziosa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne ciasto kochana. Musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. That's a lot of work! Thumbs up for your, Natalia, the cake looks splendid.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh Natalia, your ombre cake is a masterpiece! The colors are awsome! I'm impressed!

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się niebanalnie, ale no musi smakować wybornie, na pewno wypróbuję! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o, to ja bym sobie tak borówki podmieniłą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno pyszne bo wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. It's so pretty and loooks so good.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepysznie wygląda to ciasto :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Another gorgeous looking recipe.

    OdpowiedzUsuń
  18. Baaardzo lubię takie ciasta na biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie! Kocham wszystko co jagodowe :)
    Chętnie bym spróbowała i skosztowała tego wspaniałego ciasta :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  20. Una torta molto golosa, annoto la ricetta, grazie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. That looks quite delicious but I seldom see Blueberries for sale here! Have a good week and keep safe. Diane

    OdpowiedzUsuń
  22. another delicious looking desert dish!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne ciasto, z chęcią bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Its delicius!!! Very nice, thanks for sharing! Kiss

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wygląda i napewno tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh wow so delicious this recipe
    The presentation is AMAZING
    So tasty
    xx

    OdpowiedzUsuń
  27. I simply adore fresh blueberries, in fact I grew up with fresh blueberries growing in my backyard. But when you infuse your fresh blueberries in layer after layer of creamy decadence, well... that is simply too much to resist!

    OdpowiedzUsuń
  28. Z chęcią skusiłabym się na taką kosteczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  29. anything with blueberries is good. this looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  30. Dawno nie sięgałam po jagody w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepysznie :) U mnie w drożdżówce jagody skończyły:) czyli banalnie , a pomysłów miałam mnóstwo...Ale takiego jak u Ciebie to nie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. This sounds very tasty. I love blueberries- but haven't had anything quite like this before. Sounds good. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  33. I don't know how you come up with these amazing recipes and I bet this wonderful and it looks so good too. Hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  34. This just looks so good and i bet it tastes brilliant too. Happy creative weekend, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger