lipca 08, 2020

Naleśniki jaglane / Millet Flour Crepes

Naleśniki jaglane bezglutenowe przepis
Naleśniki jaglane
Naleśniki jaglane bezglutenowe przepis
Jeśli jesteście fanami zdrowej kuchni albo nie możecie spożywać glutenu, na obiad polecam bezglutenowe naleśniki jaglane. Są bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i naprawdę pyszne.

Naleśniki jaglane z mąki jaglanej udadzą się perfekcyjnie pod dwoma warunkami: użyjecie dobrej jakości mąki jaglanej i nieprzywierającej, solidnej patelni. Wiele osób skarży się, że wypieki, naleśniki czy placki z mąki jaglanej wychodzą gorzkie. Jeśli tak się dzieje, to po prostu wina zepsutej mąki - ta jaglana niestety dość szybko się psuje. Naleśniki jaglane przygotowane z dobrej mąki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie są gorzkie.

Nasze bezglutenowe naleśniki są cieniuteńkie, bardzo delikatne, wręcz koronkowe w strukturze, dlatego tak ważne, by były smażone na dobrej patelni - wtedy nie mają prawa się rozpaść, rozerwać czy przykleić. Uwaga: ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, prawie jak woda!

Naleśniki jaglane są dość neutralne i delikatne w smaku, dlatego pasują do słodkich i wytrawnych dodatków. Możecie podać je z dżemem, śmietaną, owocami lub kremem czekoladowym na deser albo z mięsem, warzywami i ulubionym sosem na obiad. Ja lubię traktować je jak zdrowszą wersję wrapów z tortilli (na zdjęciu mój gyros ze schabu z warzywami i sosem czosnkowym). Naprawdę polecam, smacznego:)

Na zdrowy obiad polecam również mój gulasz z kurczaka w wersji fit:



Przepis na naleśniki jaglane, składniki:

na 6 naleśników smażonych na patelni o średnicy 26 cm:

115 g mąki jaglanej
szczypta soli,
2 jajka
300 ml mleka
30 g roztopionego masła lub oleju roślinnego

Przepis na naleśniki jaglane, przygotowanie:

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, by nie było grudek. Odstawić na 30 minut (można odstawić nawet na kilka godzin lub na noc do lodówki). Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać chochlę bardzo rzadkiego ciasta - naleśniki mają być cienkie, mogą pojawić się w nich maleńkie dziurki (jeśli ciasto jest za gęste, należy rozcieńczyć je wodą.. Smażyć do zarumienia, przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis ze strony kwestiasmaku.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku



Millet Flour Crepes Recipe:

for 6 crepes:

115 g of millet flour,
a pinch of salt,
2 eggs,
300 ml of milk,
30 g of melted butter or oil

Whisk all the ingredients, making sure there are no lumps. Set aside for 30 minutes (or for refrigerate few hours). Heat a good quality non stick pan (26cm), add a ladle of batter and cook, until lightly golden on both sides - the batter should be very runny, almost like water and the crepes are thin. Serve with sweet or savoury additions (jam, nutella, fruit, whipped cream or meat, vegetable and sauce.

See the original recipe here.



61 komentarzy:

  1. Z jaglanej chyba nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. So yummy! They are great to wrap up some chicken gyros :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne, takich jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. This is a lovely recipe. Thank you for sharing it :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Che bella idea con la farina di miglio! baci

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czad! nigdy nie jadłam jaglanych naleśników ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis i wskazówki. Ja bardzo chętnie zjem takie naleśniki i bratu tez powiem o tym przepisie, bo mu się spodoba. :) Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia. :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Naleśniki bardzo lubię.Tej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Naleśniki to moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego gyrosa z naleśnikiem jaglanym z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Neat recipe -- I've never made crepes from millet flour. Like the idea. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh, such a fantastic idea for today's dinner!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaglanych naleśników jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam naleśniki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I love crepes! Thanks for sharing:)

    OdpowiedzUsuń
  17. I love crepes! Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają mega apetycznie. Jestem fanka wszelkich naleśników ale jaglanych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze nie robiłam z jaglanej naleśników. Spróbuję chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Warto wypróbować:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Naleśników w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. I've not used millet flour, which I understand is gluten free, but this looks a nice recipe and lovely salad.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  23. They look delectable. Savoury for me I think.

    OdpowiedzUsuń
  24. They look so airy and light! YUM!

    OdpowiedzUsuń
  25. I'm a great fan of these thin pancakes, mainly because of their filling versatility.They can be served , as you say, with both sweet and savoury fillings.

    OdpowiedzUsuń
  26. I've never used millet flour Angie, I know that now I will probably see it on the supermarket shelves. Does it give a particular kind of flavour? The crepe and filing looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  27. So tempted to try making these millet flour crepe to make yummy wraps.

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie jadłam naleśników z maki jaglanej, muszę koniecznie je zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  29. super fajna zdrowa naleśnikowa opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  30. I have never used millet flour before but the pancakes certainly look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  31. I have never heard of millet flour, interesting. Stay safe and keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  32. You can do about anything with crepes, can't you?

    OdpowiedzUsuń
  33. Specem od naleśników jest mój maz

    OdpowiedzUsuń
  34. lubię naleśniki więc i te na pewno są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  35. Your crepes looks so tasty and healthy. I've never cooked with millet flour before.

    OdpowiedzUsuń
  36. Buonissime, farcite in tanti modi diversi!

    OdpowiedzUsuń
  37. Fajna alternatywa dla klasycznych wrapów. :) Przygotuję dzisiaj na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  38. Mam mąkę jaglaną, więc chętnie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Akurat mam ochotę na naleśniki, ale na wieczór chyba sobie odpuszczę ;) Niemniej te jaglane wyglądają kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Muszę spróbować z mąką jaglaną, wyglądają nieźle :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Na pewno oddam się pokusie i wykonam te naleśniki. Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger