lipca 01, 2020

Włoska zupa pomidorowo-jarzynowa (Minestrone) / Minestrone Soup

Włoska zupa pomidorowo-jarzynowa Minestrone przepis
Włoska zupa pomidorowo-jarzynowa Minestrone przepis

Dziś zapraszam na przepyszną włoską zupę pomidorowo-jarzynową, czyli Minestrone. To świetny pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Włoska zupa Minestrone to absolutny klasyk, przepisów na nią jest jednak wiele i żaden nie jest taki sam (na moim blogu znajdziecie kilka jej rodzajów). To dlatego, że w takiej włoskiej pomidorowej znajdziemy to, na co akurat jest sezon. Wiosenna, letnia, jesienna i zimowa Minestrone mogą się od siebie bardzo różnić. W związku z tym wykorzystajcie warzywa, które najbardziej lubicie.

Do mojej jarzynowej pomidorówki użyłam pomidorów, cukinii, szpinaku i papryki. W zależności od sezonu możecie wykorzystać pomidory z puszki (świetnie sprawdzą się zwłaszcza te z bazylią), passatę albo świeże pomidory. Obowiązkowo podajcie Minestrone ze świeżo startym parmezanem.

Jeśli została Wam końcówka parmezanu (rant / brzeg sera), koniecznie wrzućcie go do zupy podczas gotowania. Odda Minestrone mnóstwo smaku.

Włoska zupa pomidorowa to świetny pomysł na zdrowy posiłek pełen warzyw. Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie włoską kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza:





Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki:

1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
cebula,
ząbek czosnku,
pół czerwonej papryki,
mała cukinia,
puszka pomidorów (400 g) lub passata albo świeże pomidory,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
garść świeżego szpinaku,
kilka łyżek świeżej bazylii, ew, natki pietruszki,
kilka łyżek startego parmezanu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka
makaron lub ryż

Przepis na włoską zupę Minestronę, przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu smażenia). Zalać bulionem, dodać pomidory lub passatę i koncentrat. Pod koniec gotowania wrzucić szpinak i świeżą bazylię. Doprawić. Do miseczek nałożyć porcję makaronu lub ryżu, wlać zupę, obficie posypać parmezanem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Minestrone Soup Recipe:

1.5-2 l of homemade chicken or vegetable stock,
1 onion,
1 clove of garlic,
1 small zucchini,
1/2 of a red bell pepper,
1 can of tomatoes (400g) or passata or fresh tomatoes,
1 heaping tbsp of tomato paste,
a handful of fresh spinach,
few tbsp of fresh basil or parsley,
few tbsp of grated parmesan cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, dry basil (optional), thyme, sweet paprika,
some cookes pasta or rice to serve with soup

Dice the vegetables. Heat a small amount of oil in a pan, add chopped veggies and cook for few minutes (add garlic at last). Cover with stock, add tomatoes and tomato paste, simmer, until tender. Add spinach and fresh herbs. Season well. Place some pasta or rice in a bowl, cover with soup. Grate parmesan on top. Enjoy:)

48 komentarzy:

  1. Can't remember when I last had a minestrone. Yours looks yummy and comforting!

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you, you gave me some ideas for my cooking today :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidorowo-jarzynowej zupy jeszcze nie jadłam, ciekawe czy by smakowała 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. I love minestrone and this seems to be the perfect recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks delicious I love the idea of adding some parmesan on top, sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  6. One of my favourite soups...but your version looks so much more delicious than my usual canned version. I simply have to try this!
    Thank you so much!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej z cukinią i szpinakiem jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałabym, zupy różnego rodzaju uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi smakowicie, uwielbiam takie dania :)
    Teraz ten przepis na zupę będzie za mną chodził :D
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  10. One of my favorite soups! Your version looks so tasty -- terrific recipe. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja niestety należę do tych osób, które nie przepadają za zupą pomidorową pod żadną postacią, więc tym razem przepis nie dla mnie :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks good and will be a winner in winter. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  13. Thanks for the reminder.
    Winter is here now, and I do love a good minestrone. And make it by the bucket load.

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks wonderful, and very comforting.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis na zupę w której ląduje tyle wspaniałych warzyw :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. more good eatin'! I love soups and often make them during the winter.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam minestrone, aczkolwiek u mnie dzieciaki potrafią w niej tak dłubać, że aż żal:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dear Natalia! I've just watched your video! I don't speak Polish but I understand everything. Many Polish words are similar to Russian words!

    I like your dish - the chicken a la pizza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, our languages are quite similar! Thank you so much for watching ☺

      Usuń
  19. Kocham pomidorowa w kazdej postaci ^^

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda pysznie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie robiłam, a słyszałam o niej wiele dobrego, smacznie Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo smacznie. Ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja bardzo lubię zupy, ale rodzinka nie do końca. Wolą coś bardziej treściwego, chociaż jak już jest to zjeść muszą ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. The contrast between the red soup and the white bowl- is very appealing photographically! The soup itself looks yummi!

    OdpowiedzUsuń
  25. We eat soup year round here. I'd make extra of this to pack for my hubby's lunch the next day.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pysznie, z sezonowych dojrzałych warzyw jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Questa la conosco... Ottima!

    OdpowiedzUsuń
  28. looks yummy and easy to make, thanks for sharing :)

    www.torichux3.com

    OdpowiedzUsuń
  29. That would make for a hearty meal.

    OdpowiedzUsuń
  30. All your recipes looking so yummy.

    Olga.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger