czerwca 28, 2020

Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) / Baked or Grilled Fish with Vegetables

Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) przepis
Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) 
Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) przepis

Ryba z piekarnika lub grilla w folii z warzywami to najlepszy przepis na filet z halibuta lub innej ulubionej ryby. Filet rybny z grilla z dodatkami jest świetnym pomysłem na obiad na świeżym powietrzu.



Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Dziś przedstawiam aż 4 pomysły na rybę z grilla lub pieca: rybę z cytryną i ziołami, rybę z pomidorami, rybę z papryką i rybę z warzywami, trochę przypominającą rybę po grecku. Każdy z przepisów jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Grillowana lub pieczona ryba z warzywami jest gotowa w kilka chwil. Czas obróbki termicznej zależy jednak od grubości rybnych filetów.

Filet z halibuta można przygotować na wiele sposobów, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Takim sposobem zwykła pieczona ryba za każdym razem smakuje inaczej.  Dodatki można uzależnić od gustu Waszych gości i każdemu zaserwować coś innego. To jakie dodatki wybieracie do Waszej zapiekanej ryby?:) Smacznego:)


Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 1:

na jedną porcję:
kawałek ryby (filet 100-200 g):
pół marchewki,
mały kawałek selera,
pół pietruszki,
mały kawałek pora lub 1/3 cebuli,
1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
sok z cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek

Starte na wiórki warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać natkę pietruszki. Rybę oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i granulowanym czosnkiem, skropić cytryną. Ułożyć na folii, nałożyć podsmażone warzywa, zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów).

Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 2:

na jedną porcję:
kawałek ryby (filet 100-200 g):
mały pomidor,
1-2 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub dymki, natki pietruszki i lub/ świeżej bazylii,
mały ząbek czosnku,
odrobina oliwy i soku z cytryny,
kawałeczek masła, opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

Pomidora pokroić w kostkę, dodać posiekane zioła, czosnek, oliwę, sok z cytryny i doprawić do smaku. Rybę oprószyć przyprawami, nałożyć odrobinę masła i pomidory. Zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut.

Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 3:

na jedną porcję:
kawałek ryby (filet 100-200 g):
ząbek czosnku,
kilka plasterków cytryny,
2-4 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub szczypiorku,
kawałeczek masła,
przyprawy: sól, pieprz tymianek, rozmaryn

Rybę oprószyć przyprawami, nałożyć masło, cytrynę, plasterki czosnku, zioła. Zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut.

Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 4:

na jedną porcję:
kawałek ryby (filet 100-200 g):
pół małej czerwonej papryki,
mały kawałek pora,
opcjonalnie mały ząbek czosnku,
1-2 łyżeczki posiekanej natki,
opcjonalnie sok z cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Rybę oprószyć przyprawami. Warzywa drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Nałożyć na rybę, opcjonalnie skropić cytryną. Zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Baked or Grilled Fish Recipe 1:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g):
1/2 of a carrot,
1 stalk of celery,
1/2 of a parsnip,
1 small piece of leek or 1/3 of an onion,
1-2 tsp of chopped parsley or dill,
lemon juice,
seasonings: salt, pepper, sweet paprika, thyme, rosemary, granulated garlic
Grate the vegetables and cook on a small amount of oil. Season with salt, pepper and sweet paprika. Add parsley. Sprinkle the fish with seasonings and lemon juice, add veggies on top. Wrap in foil. Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes (depends on the thickness of your fish fillets).

Baked Fish Recipe 2:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g),
1 small tomato,
1-2 tsp of chopped chive, parsley or basil,
1 small clove of garlic,
a bit of olive oil and lemon juice,
optionally small piece of butter,
seasoings: salt, peper, oregano, thyme

Dice the tomato, add herbs, chopped garlic, lemon juice, olive oil and season well. Season the fish. Add a bit of butter and tomato salsa. Wrap in foil.Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes.

Baked Fish Recipe 3:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g),
1 clove of garlic,
few slices of lemon,
2-4 tsp of chopped herbs: parsley, dill or chive,
a bit of butter,
seasonings: salt, pepper, thyme, rosemary
Season the fish, add pieces of butter, lemon, sliced garlic and herbs. Wrap in foil.Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes.

Baked Fish Recipe 4:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g),
1/2 of a small red bell pepper,
1 small piece of leek,
1 small clove of garlic, optional,
1-2 tsp of chopped parsley,
optionally some lemon juice,
seasoings: salt, peper, sweet and hot paprika

Season the fish. Chop vegetables and cook on a small amount of oil. Season to taste. Place on top of the fish, add some lemon juice. Wrap in foil. Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes.

51 komentarzy:

  1. So fresh, flavourful and tasty...definitely my kind of meal!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię rybę z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Healthy and delicious - and the variations all look good.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! :) Aż sobie zapiszę ten post! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka rybka na pewno jest przepyszna :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to apetycznie wygląda! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. I like fishes. Grilled or baked is nice to bring more flavours to the fish. Pity my oven broke down on me last week. I need to get someone to fix it.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bella da vedere, buona e super leggera questa ricetta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciekawe i pyszne rozwiązania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. That is just wonderful
    Take care

    OdpowiedzUsuń
  11. Outstanding Meals - Use This As My Go To For The BBQ - I Also Recommend Garlic And Red Finger Patties As Well - So Many Options - Excellent Presentation Here - Have A Wonderful Week Ahead

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam rybę w każdej odsłonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ryby przygotowane w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, taka ryba świetnie smakuje, bo dzięki zawinięciu w folię dobrze zachowuje smaki aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I've done something similar before.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda naprawdę apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam taka pieczoną rybe. Pyszna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wonderful, it all looks delicious.
    Many thanks for sharing the variations too.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejny przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  21. All the variations look good, healthy and delicious looking.

    OdpowiedzUsuń
  22. zabieram sie za robienie obiadu, takie tu pyszności prezentujesz, że głodna się robię:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię taką rybkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie to wygląda i smakowite. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. grillowana ryba to najlepsze co może istnieć!
    Pozdrawiam jak zwykle cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda super! Muszę wypróbować. Uwielbiam rybę z folii.U nas jest to najczęściej pstrąg z cytryną i gałązką rozmarynu w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Często taka robię w piekarniku właśnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dawno nie jadłam ryby z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Healthy and tasty. Two of my favorite combinations in a meal!

    OdpowiedzUsuń
  30. Looks healthy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie dania. Są lekkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  32. Jeszcze tak nie robiłam, chyba warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger