lipca 22, 2020

Bułki do hot dogów / Hot Dog Buns

Bułki do hot dogów przepis
Bułki do hot dogów 
Bułki do hot dogów przepis

Lubicie domowy fast food? Dziś zapraszam Was na hot dogi, a właściwie na pyszne i łatwe w przygotowaniu mleczne bułki do hot dogów. Takie podłużne bułeczki drożdżowe sprawdzą się również do przygotowania zwykłych kanapek czy grzanek.

Moje domowe bułki do hot dogów są w połowie pełnoziarniste, ale możecie użyć samej jasnej mąki pszennej. Sprawdzi się też jasna mąka orkiszowa (lub pół na pół z razową). Do upieczenia dzisiejszych drożdżowych bułeczek sprawdzą się drożdże suche lub świeże. Ciasto na bułki może też wyrastać przez noc w lodówce (jak ciasto na bułki nocne).

Przepis na mleczne bułki do hot dogów jest bardzo łatwy, poradzicie sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowych bułeczek. Smacznego:)

Szukacie przepisów na domowe pieczywo? Polecam moje puszyste jak chmurka bułeczki japońskie:



Przepis na domowe bułki do hot dogów, składniki:


na 14 podłużnych bułeczek (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml):

2 łyżki cukru,
14 g suchych drożdży lub 50 g świeżych,
1/2 szklanki ciepłej wody,
2 szklanki ciepłego mleka,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki soli,
6 - 7 i 1/2 szklanki mąki (około 900 g; u mnie pół na pół jasna mąka pszenna z pełnoziarnistą),
mleko do posmarowania bułeczek

Przepis na domowe bułki do hot dogów, przygotowanie:


Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju (na początku dodać 6 szklanek mąki, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać więcej). Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 14 części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blaszkach, odstawić do podwojenia objętości na 40-45 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 200 C około 20 minut.

Przepis ze strony kingarthurbaking.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




Hot Dog Buns Recipe:


2 tablespoons of sugar,
14 g of dry yeast or 50 g od fresh yeast,
1/2 cup of warm water,
2 cups of warm milk,
2 tablespoons of vegetable oil,
2 teaspoons salt,
6 to 7 1/2 cups all purpose flour (I've used half whole wheat and half white)

some milk to brush the buns before baking


Mix the yeast with warm milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides oil (use 6 cups of flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.

Divide into 14 parts and form oblong buns. Place on  baking trays  lined with baking paper and let them rise for additional 40 - 45 minutes. Brush with some milk. Bake in 200 C for about 20 minutes. Enjoy:)

Original recipe from this site.

Also see my Japanese Rolls Video Recipe above:)

49 komentarzy:

  1. They are so soft! Great for the bbq season :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wonderful! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. I don't eat hot dogs - but the buns look great.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bułeczki, kiedyś mama mnie przezywała... Bułka...hahaha :D

    Ze mnie marna kucharka, ale chcę to zmienić i myślę, że będę to zmieniać razem z Twoimi przepisami. :) Pozdrawiam bardzo serdecznie. :))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. What a great idea to make a recipe for.

    OdpowiedzUsuń
  7. They look delicious Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  8. You Continue To Amaze - Very Creative - Rather Tasty - Bake On My Girl - Bake On

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  9. I like hot dog buns. Homemade one is even better.

    OdpowiedzUsuń
  10. Your hot dog buns look great, Natalia! Thanks very much!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie domowe hot-dogi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Such a perfect match!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, muszę zrobić jak nas najdzie na hot dogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo apetycznie!Znowu coś dla mnie! Pieczemy chleb i zamierzam eksperymentować z różnego typu bułkami.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak już będę sama mieszkać to chętnie je zrobię B)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taką bułą to się człowiek naje :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Fun recipe! I've never made my own hot dog buns -- terrific idea. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłam hot-dogów :) Takie domowe z pewnością są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi genialnie! :) Mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Super, takie hot dogi z domowymi bułeczkami muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. These hot dogs are so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  22. I have never tried making hot dog buns at home, but when I was younger and working in a wholesale bakery, I helped make millions of them!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  23. I also used to make milk bread at home but never tried to make hot dog bread. Thanks for sharing all these recipes, very useful!

    OdpowiedzUsuń
  24. They look good and well done :-D

    OdpowiedzUsuń
  25. Powinnam spróbować sama zrobic takie coś:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh YUM! They look even better than the hot dog!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Your buns look nice and soft. I suppose they are suitable for hamburgers too, not only for hot dogs.

    OdpowiedzUsuń
  28. Those look like a really healthy way to serve hot dogs, with fresh vegetables, etc.

    OdpowiedzUsuń
  29. Mm bułeczki wyglądają wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ottimi fatti in casa, complinmenti!

    OdpowiedzUsuń
  31. Takie domowe buły to dopiero muszą smakować super :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. They look delicious, perfect for this time of year and bbq's.

    OdpowiedzUsuń
  33. Proste a jakie genilane. Nie ma jak domowe hot-dogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Dzień dobry jak się masz? Jestem Brazylijczykiem, pochodzę z Rio de Janeiro i szukam nowych obserwatorów dla mojego bloga. Z przyjemnością pójdę za twoimi. Nowi przyjaciele są również mile widziani, bez względu na odległość.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  35. Jakie fajne te bułeczki. Muszę kiedyś takie zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglądają świetnie :) nie pamiętam już kiedy jadłam hot-dogi :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wow these look delicious! I have never tried to make my own hot dog buns before, but I need to try as they're the perfect buns for almost any filling xo

    OdpowiedzUsuń
  38. The buns look great :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  39. I like that this has some whole grains in it. Looks good!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger