stycznia 03, 2021

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką / Fromage Frais Jello Cake

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką przepis
Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką 

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką przepis

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką przepis

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką z malinami to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Taki biszkopt z galaretką i owocami pasuje na różne okoliczności, to smaczne ciasto warstwowe do kawy i herbaty.




Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami przygotowujemy na jasnym biszkopcie. Mój to biszkopt z 4 jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Jeśli nigdy nie piekliście biszkoptu, zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, bo jest naprawdę prosty i szybki.

Biszkopt z galaretką i owocami najlepiej smakuje z owocami jagodowymi, na przykład malinami, porzeczkami czy borówkami. Możecie użyć mieszanki owoców lub jednego ich rodzaju. Świetnie sprawdzą się świeże i mrożone owoce - tych mrożonych nie trzeba rozmrażać. Wrzucone do przestudzonej galaretki spowodują, że szybciej stężeje. Warto pamiętać, by galaretkę wylać na biszkopt wtedy, gdy będzie wyraźnie gęstsza, tężejąca - zbyt płynna zostanie wchłonięta przez blat ciasta. 

Ciasto z galaretką i owocami na biszkopcie będzie gotowe naprawdę szybko, jeśli warstwy ciasta schłodzicie krótko w zamrażarce - jeśli bardzo Wam się spieszy, polecam ten krok. Nie zostawiajcie ciasta w zamrażarce zbyt długo, wystarczy 10 - 15 minut - całość nie może się zamrozić!

Serek homogenizowany z galaretką na biszkopcie to sprawdzone i lubiane połączenie. W formie ciasta z malinami lub innymi owocami smakuje idealnie. Polecam początkującym i nie tylko, smacznego :)

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką z malinami, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody

3 opakowania galaretki (po 70 g)  plus 5 szklanek wody
ok. 1 i 1/2 szklanki malin lub mieszanki owoców jagodowych (mrożonych lub świeżych)

1200 g serków homogenizowanych waniliowych (8 opakowań po 150 g),
4 i 1/4 łyżki żelatyny plus 1/2 szklanki wody,
kilka kostek czekolady do starcia na wierzch ciasta

Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką z malinami, przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej można ściąć wierzch ciasta).

Galaretki przygotować, używając 5 szklanek gorącej wody. Mocno tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na biszkopt. Schłodzić do całkowitego stężenia (można włożyć na kilka minut do zamrażarki - szybciej zastygnie). 

Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kilkoma łyżkami posłodzonego serka (nie gotować, najbezpieczniej zrobić to w kąpieli wodnej). Stopniowo połączyć z pozostałym serkiem (gdyby powstały grudki, można całość podgrzać, grudki znikną). Po kilku minutach, gdy całość zacznie lekko gęstnieć, wylać na galaretkę. Zetrzeć czekoladę. Schłodzić około 1-2 godzin lub do całkowitego stężenia wierzchu.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Fromage Frais Jello Cake Recipe:


for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of lemon juice mixed with water for soaking the sponge cake

3 packages of red fruit jello (1 package=70 g of powder, each one requires 500 ml of water),
5 cups of hot water,
1 1/2 cup of berries (fresh or frozen)

1120 g of sweetened vanilla fromage frais,
4 and 1/4 tbsp of gelatine powder plus 1/2 cup of water,
few pieces of dark chocolate for grating

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely ans soak with some lemon water.

Prepare the jellos, using 5 cups of liquid. Set aside, until starts to set. Pour the thickening jello with berries on your sponge cake and chill in he fridge, until sets completely (you can place the cake in the freezer for couple of minutes to speed up the process).

Cover the gelatine with water and set aside, until swell. Melt the gelatine with few tbsp of fromage  (do not boil, it's best to use double boiler). Gradually combine with remaining fromage (if your mixture has some lumps, melt everything together and the lumps will dissapear). Set aside for few minutes, until slightly thickens and pour over the jello. Grate some chocolate on top. Chill in the fridge for few hours or until sets completely. Enjoy:)

33 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh this looks heavenly...I simply HAVE to try it!!
    Thank you so much 😊😊

    Have a lovely day, my friend...and HAPPY NEW YEAR 🎉🍾🎈🎁🎇 XXX

    OdpowiedzUsuń
  3. This is just so pretty and I love the gorgeous layers.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie zaczynasz Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks rich and celebratory. thank you.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i po noworocznych postanowieniach "żadnych słodyczy":))

    OdpowiedzUsuń
  9. I have never seen jelly for sale anywhere in our local supermarkets!!! Not a French thin I suspect. Happy new year and keep safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda cudownie, na pewno je zrobię niebawem!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie ciasta, ale teraz chwilowo przerwa w wypiekach i jedzeniu 😉.
    Wszystkiego dobrego w nowym roku ❤️

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pysznie i pięknie wygląda ten tort serowo-malinowy!.
    Wygląd jest bardzo kuszący ...

    Szczęśliwego Nowego Roku 2021, Natalie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie ciacha 😁 chętnie wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Looks good, many thanks for sharing the recipe.
    My good wishes for 2021.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. Fakt, szalenie prosty przepis. 😮

    OdpowiedzUsuń
  16. Those berries look lovely inside the jello.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciasto z serkiem homogenizowanym ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger