stycznia 31, 2021

Ciasto Wiśniowiec / Cherry Buttercream Layer Cake

Ciasto Wiśniowiec z kremem przepis
Ciasto Wiśniowiec
Ciasto Wiśniowiec z kremem przepis
Ciasto Wiśniowiec z kremem przepis

Wiśniowiec to pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem. Takie warstwowe ciasto wiśniowe z galaretką sprawdza się świetnie na różne rodzinne uroczystości. Może to być ciasto z wiśniami mrożonymi, z wiśniami z kompotu lub świeżymi w sezonie. Duża blacha ciasta znika w mig i wszystkim smakuje!




Ciasto czekoladowe z wiśniami i galaretką jest dość proste w przygotowaniu. Podczas przygotowań kremu wiśniowego należy tylko pamiętać, by budyń i masło były w tej samej, pokojowej temperaturze. Całość ucieramy stopniowo. Taki piękny, różowy, naturalny krem wiśniowy sprawdza się w wielu deserach. Nie musicie dodawać do niego cukru, jeśli Wasz kompot lub sok wiśniowy był dostatecznie słodki.

Jeśli chcecie, kakaowy biszkopt możecie upiec dzień wcześniej - to przepis na mój sprawdzony biszkopt z 4 jajek, który zawsze się udaje Jest bardzo prosty, bo przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek, to idealny przepis dla początkujących. 

Ciasto z wiśniami mrożonymi lub świeżymi będzie bardziej kwaskowate, takie wiśnie idealnie przełamią słodycz ciasta. Jeśli nie przepadacie za kwaśnym smakiem wiśni, możecie tu użyć wiśni ze słoika / z kompotu.

Kakaowy Wiśniowiec z kremem udekorowany jest startą na grube wiórki czekoladą - do takich wiórków świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw. Jeśli wolicie, wierzch ciasta możecie oblać polewą czekoladową. To świetne ciasto na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. To całoroczny wypiek, który zawsze się udaje i smakuje gościom. Polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje pyszne ciasta warstwowe :)


Ciasto Wiśniowiec, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm:

na biszkopt:
(do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):

4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty 

2 galaretki wiśniowe,
ok. szklanki wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika / kompotu),

na budyniowy krem wiśniowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki soku / kompotu wiśniowego (używamy szklanki o pojemności 250 ml),
czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej)

ok. 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto Wiśniowiec, przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. 

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody, niż zalecane na opakowaniu). Biszkopt nasączyć herbatą (można ściąć delikatnie wierzch). Nałożyć wiśnie. Wylać tężejącą  galaretkę. Chłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia (moźna włożyć do zamrażarki na 10 - 15 minut, by przyspieszyć proces tężenia). 

Przygotować krem wiśniowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach soku wiśniowego (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać (najlepiej wyłożyć krem łyżką, kopczykami - tak najłatwiej będzie go równomiernie rozsmarować) Na krem zetrzeć czekoladę. Chłodzić około 2 godzin do stężenia kremu.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Cherry Buttercream Layer Cake Recipe:
for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea  for soaking the cake

2 packages of cherry jellos (70 g each),
approx. 1 cup of cherries (fresh, frozen or from the can)

for cherry pudding cream:
2 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of cherry juice,
200 g of room temperature butter,
1 tbsp of powdered sugar (use less or more depending on the sweeteness of your juice)

approx. 50 g of dark chocolate

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180. Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea. 

Prepare the jellos according to package instructions. Pour thickening jello with cherries on top of the cake. Chill, until sets completely.

Prepare cherry pudding cream: prepare the pudding, using 3 cups of juice instead of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on top of the set jello (see the method on the video). Grate some chocolate on top. Chill for about 2 hours or until sets completely. 

35 komentarzy:

  1. It kinda reminds me of my favourite black forest cake! This looks so tempting!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda! Ja mam wielką słabość do domowych deserów, więc goszczą w moim domu bardzo często. Zazwyczaj korzystałam ze sprawdzonych przepisów, ale ostatnio zaczęłam szukam nowych pomysłów. Uwielbiam wiśnie, więc wiśniowiec to dla mnie strzał w dziesiątkę. Kupię niezbędne składniki i zabieram się za przygotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I am delirious with how good this looks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Such a rich, decadent cake! And the look of it, with the cherries,the chocolate, the fluffy sponge cake!
    Your video, as always, a delight to the eyes and to the ears!

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks so delicious! It would be wonderful for a Valentine's Day dinner!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno jest pyszny:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda! I już mam na to ciasto ochotę. Tym bardziej, że moje dziewczyny uwielbiają ciasto czekoladowe, a tu biszkopt kakaowy. A ja osobiście bardzo lubię ciasta z wiśniami! Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie wiśni i czekolady jest boskie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że to ciasto to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co prawda nie przepadam za połączeniem owoców z czekoladą, ale w takich ciastach robię wyjątki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh WOW, this does look SO delicious...it reminded me of a Black Forest cake, one if my ultimate favourite cakes! I simply have to try it...many thanks for sharing!😊😊
    Hope you are having a safe and fun day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżeli tak smakuje jak wygląda to ciasto Bajka! Muszę je upiec, bo jeszcze mam kompoty wiśniowe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smakowicie :) Mój mąż uwielbia wiśnie, więc może w sezonie zrobię mu ten placek :D

    OdpowiedzUsuń
  17. We have our own cherry tree so this is book marked. Thanks. Stay safe and keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie. Lubię ciasta z owocami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowite ciasto, lubię takie połączenia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne! Uwielbiam połączenie czekolady i wiśni :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger