stycznia 01, 2021

Klopsiki w sosie własnym / Meatballs in Gravy

Klopsiki w sosie własnym przepis
Klopsiki w sosie własnym 

Klopsiki w sosie własnym przepis

Klopsiki w sosie własnym przepis

Dziś zapraszam na klopsiki w sosie własnym. Ta popularna potrawa to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego - takie pulpeciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Pulpety w sosie własnym wymagają minimum składników. Aby sos wyszedł idealnie, należy tylko pamiętać, by klopsiki i cebula ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem do niej płynu. Do takich pulpecików możecie wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa. W wersji mniej kalorycznej sprawdzi się mielone mięso z indyka lub kurczaka, ale można wykorzystać też wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę mięs.

Ciemny sos do klopsików warto zabielić śmietanką lub mlekiem. Idealnym dodatkiem będzie też kilka łyżek posiekanego koperku.

Klopsiki w sosie własnym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki, a TUTAJ więcej przepisów z mięsem mielonym :)

Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami:


Klopsiki w sosie własnym, składniki:


na pulpeciki:

500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół)

na sos:
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
ok. 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz (do smaku), opcjonalnie szczypta suszonych ziół lub słodkiej papryki


Klopsiki w sosie własnym, przygotowanie:


Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, krótko wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (pulpety powinny być wciąż surowe w środku).

Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć kilka chwil, dodać pulpeciki i zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Dusić do miękkości mięsa około 10 - 15 minut. Dodać mleko lub śmietankę i koperek do smaku. Skrobię wymieszać z wodą  lub mlekiem (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), dodać do sosu i gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Meatballs in Gravy Recipe:

for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram (or any other dry herbs of your choice)

for the gravy:
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
approx. 2 tbsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of chopped dill,
salt and pepper to taste, optionally some dry herbs of choice or a pinch of sweet paprika)


Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate.

To the same pan, add finely chopped onion and cook, until lightlu golden. Add finely chopped garlic, cook for additional 30 seconds or so add the meatballs back in. Cover with water or stock and cook for about 10 to 15 minutes or until tender. Add some milk or cream and chopped dill to taste. Thicken the sauce with a slurry (starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water or milk). Season to taste. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy! 

22 komentarze:

  1. Klopsiki sounds so cute (and reminds me of, haha, Königsberger Klopse) - an egg, good idea!
    Hmm, yum, added to favs! Thank you! Happy New Year, too.

    OdpowiedzUsuń
  2. These meatballs with gravy look really tender and delicious. We love meatballs or meatloaves, but I seldom make a gravy for them. Time to give it a try!

    OdpowiedzUsuń
  3. I haven't seen gravy made with milk for meatballs here. Thank you for the suggestion.

    OdpowiedzUsuń
  4. Happy new year. Another great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Klopsiki zawsze mnie zachwycają swoim smakiem. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy klopsiki:))Twoje wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks so so wonderful! Thank you for sharing. Happy new year!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie ma to jak domowe klopsiki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam klopsiki, te Twoje muszą być wyborne! Wszystkiego dobrego na nowy rok, niech to będzie dla nas wszystkich lepszy rok... Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. This dish is very delicious!
    Happy New Year, 2021!

    OdpowiedzUsuń
  11. Your 'klopsiki' look so, so, delicious! They've got all the ingredients and seasoning that makes them tasty.
    Wishing you a wonderful New Year with good health and prosperity, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  12. It’s a delicious recipe!
    Congratulations!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio brakuje mi pomysłów na smaczne, ciekawe i proste obiady. I kto by pomyślał, że można wyczarować z tak podstawowych składników tak aromatyczne danie. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger