stycznia 15, 2021

Zupa z czerwoną fasolą i ryżem / Red Kidney Bean Soup with Rice

Zupa z czerwoną fasolą i ryżem przepis
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem 

Zupa z czerwoną fasolą i ryżem przepis
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem przepis

Dziś na pierwsze danie poleca się zupa z czerwoną fasolą i ryżem. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jej składniki możecie dowolnie modyfikować. To idealne danie na chłodne dni.

Zupa z czerwoną fasolą z puszki to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami z puszki, możecie oczywiście wykorzystać suchą fasolę i przygotować ją tradycyjnie. W mojej zupie znalazł się również ryż, trochę włoszczyzny i czerwona papryka. Doprawiłam ją kuminem (kminem rzymskim - nie mylić z kminkiem!), który do fasoli pasuje idealnie. Wypróbujcie go na przykład w chili con carne. 

Jeśli lubicie pikantne zupy, doprawcie ją do smaku odrobiną ostrej papryki. Dobrze sprawdzi się też słodka papryka wędzona. 

Zupa z czerwoną fasolą jest zdrowa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na zimę i nie tylko. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zupy



Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, składniki:


ok. 1.5 - 2 l domowego wywaru drobiowego lub jarzynowego,
puszka czerwonej fasoli,
duża cebula lub mały por,
2 ząbki czosnku,
1-2 marchewki (może być z wywaru),
korzeń pietruszki (może być z wywaru),
duża papryka,
duża gałązka selera naciowego,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
puszka pomidorów,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
ugotowany ryż (około 150 - 200 g )
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i opcjonalnie ostra papryka, kmin rzymski (inaczej kumin, nie mylić z kminkiem), oregano
opcjonalnie szczypta cukru lub kilka łyżek słodkiej śmietanki

Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, przygotowanie:


Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu w wywarze - jeśli używamy już ugotowanej marchewki, dodajemy ją na samym końcu. 

Podsmażone warzywa zalać wywarem. Gotować  do miękkości. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać koncentrat, zmiksowane pomidory z puszki i fasolę. Doprawić (należy pamiętać, że zupa z czasem będzie ostrzejsza). Gotować około 10 minut. Opcjonalnie doprawić odrobiną cukru lub śmietanki, gdyby zupa była zbyt kwaśna.   Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać kolendrą lub natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Red Kidney Bean Soup with Rice Recipe:

1.5 - 2 l of homemade chicken broth,
1 can of red kidney beans,
1 large onion or small leek (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
2 small carrots,
1 large red bell pepper,
1 large celery stalk,
2 Tbsp pf tomato puree,
1 can of tomatoes,
few tbsp of chopped coriander or parsley,
150 - 200 g of cooked rice, 
sesaonings to taste: salt, pepper, sweet and hot papprika, cumin, oregano
a pinch of sugar or few tbsp of heavy cream (optional)

Heat few teaspoons of oil in a pan, add the onion, pepper, carrots and garlic. Cook for few minutes, until almost lightly golden. Add the broth and cook, until almost tender. Add tomato puree, tomatoes from the can and beans (without liquid). Season to taste. Turn the medium down to low and simmer for about 10 minutes. Add some sugar or cream, if it's too tangy. Serve over  rice, sprinkle with coriander or parsley. Enjoy

32 komentarze:

  1. wygląda pysznie, ale tak jakoś wolę białą fasolę. Zawsze jednak można podmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Może się skuszę na przygotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde nie przepadam za fasolowa ale ta twoja wyglada pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio przerzuciłam się na różnego rodzaju zupki, chętnie wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zimą jeść takie zupy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. When it was just me, I ate a lot of beans and rice variations (generally with a lot of cabbage thrown in). But I always used dried beans--it was a stable in winter and the long simmering time helped put humidity in a dry cool house.

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  7. I am right in my element with this fabulous recipe, Natalia...I absolutely love kidney beans!! Thank you so much 😊😊

    Stay safe and happy...and have a super weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  8. Zimą uwielbiam rozgrzać się gorącą, pożywną zupą... zwłaszcza po długim spacerze z dziećmi 😁!!! Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej zupy jeszcze nie próbowałam. Z pewnością jest idealna w zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This is definitely something that I would eat.

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks delicious and a great idea to use canned beans to cut out the soaking.

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealna na obecne chłodne dni:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. A nice looking winter soup :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczna zupa, uwielbiam takie zimową porą. Zapisuję przepis!
    Pozdrawiam. Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  16. It looks delicious!
    Ideal for cold winter.
    I feel like having a plate just now.
    Greetings!

    OdpowiedzUsuń
  17. That sounds delicious. Stay safe and keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie i tak też pewnie smakuje! Doskonała propozycja na taki dzień, jak dziś! Mroźny i śnieżny!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszna zupa! Moja rodzina bardzo lubi zupy, więc często szukam nowych pomysłów na ich przyrządzenie. Ten od razu mi się spodobał i postanowiłam wypróbować. Świetna opcja na chłodne, zimowo-jesienne dni. Ciekawy, wyrazisty smak. Lubię testować nowe smaki, więc może wprowadzę małe modyfikacje :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger