stycznia 08, 2021

Szynka pieczona z goździkami / Baked Ham with Cloves

Szynka pieczona z goździkami przepis
Szynka pieczona z goździkami
Szynka pieczona z goździkami przepis

Szynka pieczona z goździkami przepis

Dziś na kanapki lub na obiad poleca się szynka pieczona z goździkami. Jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno.

Szynka szpikowana goździkami smakuje zupełnie wyjątkowo i odświętnie. Dzięki goździkom ciekawie prezentuje się na stole, ale oczywiście wyciągamy je tuż przed jedzeniem (mają jedynie nadać mięsu aromatu). Moja szynka została również wysmarowana miodem i musztardą - to świetne połączenie do wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, zwłaszcza tych pieczonych.

Jeśli lubicie piec mięso w rękawie / worku do pieczenia, możecie umieścić w nim szynkę na pierwszą część pieczenia. Ja piekłam swoją pod przykrywką. Mięso możecie też oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny.

Szynka pieczona z goździkami to świetna propozycja na Święta i nie tylko. Dobrze smakuje z zimnymi sosami, musztardą, chrzanem lub ćwikłą. Wspaniale komponuje się w kanapkach na ciepło lub sałatkach oraz świetnie znosi mrożenie. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe wędliny :)

Do domowej wędliny polecam również pyszny, domowy chleb bez zagniatania:


Szynka pieczona z goździkami, składniki:


szynka (1.5 kg),
garść goździków,
ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru,
łyżka ulubionych suszonych ziół (u mnie prowansalskie),
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub trochę więcej),
czubata łyżka miodu i czubata łyżka musztardy,
sól, pieprz

Szynka pieczona z goździkami, przygotowanie:


Wierzch szynki naciąć w kratkę, a w nacięcia wcisnąć goździki. Połączyć miód i musztardę, wysmarować nimi mięso i równomiernie obsypać przyprawami. Piec w 160 C  - pierwsze 90 minut pod przykryciem lub w worku / rękawie), kolejne 45 minut bez przykrycia (lub worka). Podawać  na ciepło lub na zimno.


Zmodyfikowany przepis Jana Kuronia. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Baked Ham with Cloves Recipe:

1 1/2 kg of ham,
a handful of cloves,
approx. 1/2 tbsp of granulated garlic,
1 tbsp of dry herbs of choice.
1/2 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of granulated garlic (or more),
1 heaping tbsp of honey and 1 heaping tbsp of mustard,
salt and pepper

Cut the meat on the surface, creating a diamond shape. Press whole cloves into the crossing pattern. Smear the meat with honey mixed with mustard. Generously sprinkle whole ham with seasonings. Bake in 160 C - first 90 minutes covered, next 45 minutes uncovered. Serve warm or cold. Enjoy!

Modified recipe by Jan Kuron.

26 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej szynki, a wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda ta szynka 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. They look so yummy and it's not even difficult to make. Awesome!

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być pyszna wędlina:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie przygotowałam żadnej szynki sama, ale z chęcią spróbuję :)
    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  6. omomom, takie pyszności do bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znałam takiego przepisu, wypróbuję 😊🍠

    OdpowiedzUsuń
  8. I so often forget cloves. Thank you for the reminder.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam takiej szynki:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Good idea with the cloves :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa jestem smaku, w takiej wersji nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis do wypróbowania w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Great recipe. It's yummy and delicious food. Happy new year

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie, na pewno smaczniejsza niż ta ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  15. I have never tried ham with cloves before...and this looks really delicious!
    Many thanks for sharing this great idea, my friend!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem ciekawa aromatu tej szynki :) Chyba spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj lecę do kuchni coś zjeść po takich widokach :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger