kwietnia 23, 2019

Szybka babka marchewkowa i oleje z Olejarni Niwki / Quick Carrot Bundt Cake



Dziś wciąż pozostaniemy w świątecznych klimatach - na deser proponuję szybką w przygotowaniu babkę marchewkową z kokosem. Przygotowuje się ją podobnie jak ciasto na muffiny, wystarczy osobno wymieszać suche i mokre składniki, a następnie szybko połączyć ciasto. Babka dobrze smakuje oblana tradycyjnym lukrem, czekolada lub polewą z kremowego serka. Smacznego:)

325 g mąki,
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie),
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
80 g wiórków kokosowych,
100 g posiekanych orzechów (opcjonalnie),
200 ml oleju,
szklanka cukru,
4 jajka,
300 g startej na tarce marchewki (2 duże marchewki)

Mąkę połączyć z przyprawami, wiórkami, sodą, orzechami i proszkiem. W drugiej misce połączyć olej i cukier, dodawać po jednym jajku, mieszając po każdym dodaniu. Dodać marchewkę. Wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do bardzo dokładnie natłuszczonej formy o średnicy 23-24 cm, piec około 60 minut w 180C. Oblać lukrem, czekoladą lub ulubioną polewą,

Przepis znalazłam tutaj.


Niedawno otrzymałam miłą niespodziankę od Olejarni Niwki. W paczce znalazły się wspaniałe oleje do przetestowania, wszystkie oczywiście z pierwszego tłoczenia: rzepakowy, słonecznikowy, z pestek dyni, sezamowy, z ostropestu i z lnu złocistego.


To właśnie ten ostatni wzbudził moje największe zainteresowanie, ponieważ nie od dziś znane są cudowne właściwości tej odmiany lnu.

Szukając informacji na jego temat możemy dowiedzieć się między innymi tego, że obniża poziom cholesterolu, wspomaga profilaktykę chorób krążenia i nadciśnienia, pomaga przy problemach żołądkowo-jelitowych, dobrze wpływa na wzrok. To wszystko dzięki temu, że olej z lnu jest pełen dobroczynnych kwasów omega i witaminy E.  Taki skład powoduje też, że olej jest wyjątkowo uniwersalny (dotyczy to zresztą wszystkich prezentowanych przeze mnie olejów z pierwszego tłoczenia) - można stosować go wewnętrznie oraz zewnętrznie.

Olej lniany ma dość intensywny smak, dlatego warto uważać z jego ilością na talerzu. Świetnie łączy się jednak z warzywami, podkreślając smak zdrowych sałatek, z mięsem, śledziami, kaszą, cebulą, czosnkiem. Będzie idealnym składnikiem wielu zimnych sosów.

Wszystkie panie będą zachwycone jego działaniem na skórę i włosy. Olej wspaniale sprawdzi się do popularnego domowego zabiegu olejowania włosów, jako składnik domowych maseczek, a także do zmywania makijażu. W naturalnej pielęgnacji oleje z pierwszego tłoczenia są naprawdę niezastąpione, od wielu lat testuję ich cudowne możliwości i naprawdę są lepsze od wielu drogeryjnych kosmetyków.

Oleje z Olejarni Niwki wyróżniają się przepięknymi, ciemnymi buteleczkami, w których obowiązkowo należy przechowywać tak drogocenne oleje, oraz ciekawą szatą graficzną etykiet. W dodatku wszystkie oleje, w tym olej lniany, są dostępne w przystępnych cenach. Dostępne są trzy rozmiary buteleczek: o pojemności 250ml, 500 ml i 1000 ml. Ma to dużą zaletę, ponieważ jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany olej nam posmakuje, możemy dokonać wyboru mniejszej, a co za tym idzie, tańszej wersji.

Jeśli cenicie sobie zdrowy tryb życia, a także interesują Was produkty naturalne i tworzone z pasją, oleje z Olejarni Niwki będą na pewno rewelacyjnym wyborem. Polecam:)




ENGLISH:

325 g of flour,
1/2 tsp of soda,
1 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1/2 tsp of ground cloves (optional),
1/4 tsp of nutmeg,
80 g of coconut flakes,
100 g of chopped walnuts (optional),
200 ml of oil,
1 cup of sugar,
4 eggs,
300 g of grated carrot (approx. 2 large carrots)

Combine flour, spices, soda, coconut and baking powder. In another bowl mix the oil with sugar. gradually add egg and mix well. Add carrot and mix.. Add  dry ingredients and mix, just to combine. Pour into the very well greased bundt pan (23-24cm) and bake for about 60 minutes in 180C. Pour with icing, melted chocolate or glaze of your choice. Enjoy.

See the original recipe.

51 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam :) Jusinx.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie wydaje się trudny, więc może spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks amazing, I like quick recipes it might be good with zucchini too.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, bardzo ciekawe ciasto. Myślę, że zrobię sobie przy najbliższej okazji :) Oleje też fajna sprawa, ja lubię mieć dużo takich rzeczy w kuchni.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama mam chęć przetestowania tych olejów 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. I noticed cake resipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Oleje fajne, w sumie wcześniej nie słyszałam o takiej odmianie oleju z lnu :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto z marchewką już robiłam, ale z marchewką i wiórkami kokosowymi jeszcze nie.Poza tym twoja babka wygląda pysznie,a z przyprawami korzennymi na pewno jest przepyszna. Jaka wspaniała kolekcja olei, cudownie opakowana!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam na święta ciasto marchewkowe, nie pomyślałam aby upiec babkę.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tego przepisu trochę się boję, bo nie przepadam za gozdzikami

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio myślałam o tym, żeby upiec marchewkową babkę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Babka marchewkowa na pewno pyszna :D A oleje świetne i taka różnorodność:)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marchewkowa na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I haven't had a carrot cake in a long while...yours looks wonderfully delicious!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, musze spróbować i informacje o olejach bardzo cenne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh, love this! And with walnuts, it has to be perfect! A great cake! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękna ta babka Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Carrot Bundt Cake contains coconut, must be delicious...yummy
    Have a wonderful day

    OdpowiedzUsuń
  19. It looks absolutely delicious!! I love carrots!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. I love carrot cake, but have never had it in bundt form. This looks easy enough and quite delicious! Thanks for the recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiej babki jeszcze nie jadłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Thanks a lot :D

    sounds great my friend

    NEW TIPS POST | EASY SPRING MAKEUP (5 PRODUCTS ONLY)!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  23. I have never tried this, so thanks for sharing! :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  24. Babka wyglada smakowicie
    Lubię proste i szybkie w wykonaniu przepisy na ciasta. Ciekawe propozycje olejów .
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. This cake looks delicious and healthy too, can't wait to try it!

    OdpowiedzUsuń
  26. Babki z marchewką jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Teraz możesz eksperymentować w kuchni z tymi olejami :)

    Zapraszam do mnie nowy wpis. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. wow ile oleje, ale bym olejowała włosy :DDD
    a uwielbia ciastomarchewowe więc taka babka byłabby dla mnie mega;DD

    OdpowiedzUsuń
  29. Always love the look of a bundt cake -- such a pretty shape. This carrot version looks terrific. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  30. Oleje naprawdę interesujące :) Jeśli chodzi o babkę to niestety jeszcze nie jadłam nawet typowego ciasta marchewkowego, ale słyszałam o tym cieście tyle dobrego, że naprawdę chętnie w końcu spróbuję jakiegoś wypieku z marchewki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Używam oleju z tej firmy, a dokładniej z czarnuszki który dobrze wpływa na cere :) Ciasto wygląda smakowicie :)

    Buziaki:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  32. I love carrot cake, yum yum. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  33. Oh, my... I can't wait to taste this!! Thank you, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  34. It looks really delicious,thanks for sharing the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale świetny przepis! Wygląda mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Thanks a lot :D

    hmmm, delicious my friend

    NEW PERSONAL POST | WHAT IS FREEDOM FOR YOU?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Now my month is watering!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajne ciasto, bardzo lubię takie nieskomplikowane przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Oh wow...this looks absolutely delicious!! Carrot cake has always been one of my all time favourites...and with coconut added? I can't wait to give it a try!😊😊
    Thank you so much for sharing this! xxx

    OdpowiedzUsuń
  40. Tez czasem piekę ciasto marchewkowe z bakaliami, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  41. That looks wonderful. It sounds like it would be especially good with cream cheese icing.

    OdpowiedzUsuń
  42. Faktycznie brzmi dość prosto i zdecydowanie pysznie!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam wypieki z dodatkiem marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site.
    It's simple, yet effective. A lot of times it's tough to get that "perfect balance" between usability and appearance.
    I must say that you've done a excellent job with this.
    Additionally, the blog loads super quick for me on Safari.
    Outstanding Blog! It is appropriate time to make a few
    plans for the longer term and it’s time to
    be happy. I’ve learn this put up and if I may just I
    wish to suggest you few attention-grabbing things or tips.
    Perhaps you could write next articles regarding this article.
    I desire to read more issues approximately it!
    Ahaa, its pleasant dialogue concerning this paragraph here at this weblog, I have read all that, so now
    me also commenting at this place. http://cspan.org/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger