kwietnia 05, 2019

Pieczeń z warzywami / Meatloaf with Vegetables


Dziś zapraszam na pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Podsmażone warzywa, które dodałam do mięsnej masy, nadają jej wilgoci i jeszcze lepszego smaku. Taka pieczeń wspaniale smakuje na ciepło i na zimno, na przykład jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, smacznego:)

1 kg mięsa mielonego,
duża marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
duża cebula
2 duże jajka,
ok. szklanki bułki tartej
ok. łyżeczki soli, 
duża szczypta słodkiej papryki i pieprzu,
2 czubate łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np.: majeranek, tymianek, oregano, bazylia),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

na glazurę (do smaku):
kilka czubatych łyżeczek keczupu,
1-2 łyżeczki musztardy,
1-2 łyżeczki miodu,
duża szczypta wędzonej papryki

Seler, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na wiórki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć do przestygnięcia. Połączyć wszystkie składniki pieczeni, dokładnie wymieszać. Mięso uformować na kształt bochenka, ułożyć na blaszce. Połączyć składniki glazury, do smaku. Piec około godziny w 180 stopniach (po 30 minutach pieczenia posmarować pieczeń glazurą,; gdyby wierzch za szybko się rumienił, przykryć całość folią).


ENGLISH:

1 kg of ground meat,
1 large onion,
2 big stalks of celery,
1 large carrot, grated
2-3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
1 cup of bread crumbs,
2-3 tsp of chopped parsley or dill
1 tsp of salt, a pinch pepper, a big pinch of sweet paprika

for the glaze (to taste):

few heaping tsp of ketchup,
1-2 tsp of mustard,
1-2 tsp of honey,
a pinch of smoked paprika

Heat a small amount of oil in a pan, add the finely chopped vegetables  alnd grated carrot, cook, stirring, until soft. Set aside to coll for a bit. Mix all of the meatloaf ingredients. Form the meat into a loaf shape and bake for about an hour in 180 C. Mix all the glaze ingredients, to taste. Brush the meat with the glaze after 30 minutes of baking. Cover with foil, if browns too quickly on top. Enjoy:)


58 komentarzy:

  1. Natalia looks absolutely delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda. Muszę kiedyś taką zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna pieczeń na zbliżające się święta wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię taką pieczeń, tyle, że bez mięsa 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. One of my husband's favourites! Yours looks so good with that tomato glaze.

    OdpowiedzUsuń
  6. More yummy comfort food for this chilly, gray day! Sounds like a winner, Natalia. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie:))chętnie wypróbuję przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. I have not made a meatloaf for ages thanks for the reminder. Have a good weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. I haven't added vegetables to meatloaf before but this sounds so delicious!! I can't wait to try it!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zapiekane warzywka ❤❥

    OdpowiedzUsuń
  11. I like the look of the meat loaf, sure would like to try a piece of it.

    OdpowiedzUsuń
  12. Que rico y sano! 👏👏👏! Espero verte pronto por mi blog! Feliz día! 🌼🌼🌼

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks incredible! Turned out so nice looking by the photo.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na inną wersję tego dania

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ ma piękny kolor dzięki warzywom! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. I expect that meat make bread more nutritious and delicious...yummy
    Have a great day

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie robiłam pieczeni tego typu

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam dania mięsne! przepysznie wygląda, chyba sama zrobię podobnie, ale zmienię nieco warzywa :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie, lubię takie pieczenie z warzywami! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Thanks a lot :D

    hmmm, I need to try

    NEW DECOR POST | SMELLS LIKE SPRING AT HOME!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja nie jem mięsa, ale moi rodzice to byliby zachwyceni, zresztą już na samym zdjęciu wygląda na pyszne. :)

    Radosnego weekendu życzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda przepysznie, jestem ciekawa ja smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo apetycznie wygląda:) Muszę wypróbować:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem mięsożercą ale i warzywa lubię więc przepis dla mnie w sam raz :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Your recipes look delicious.Thanks for visiting my little blog.Hugs.

    OdpowiedzUsuń
  26. i don't eat meat because of stomach issue but my kids eat and specially they love meat burgers

    i make them but this one sounds excellent dear Natalia!!!!!!!!!!!!!!

    i will definitely try it soon :)

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo ciekawy przepis. Ja robię pieczen, ale taką tradycyjną, a ta jest warta wypróbowania w takiej wersji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny przepis! Muszę wypróbować. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Now my month is watering :)
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny pomysł, myślę, że dodatek warzyw dodaje lekkości :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo fajny przepis! Nie jadłam pieczeni robionej w domu, ale koniecznie muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda apetycznie i na pewno tak smakuje...Pozdrawiam pa...

    OdpowiedzUsuń
  33. I haven't tried this but looks nice!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglada apetycznie :) ja ostatnio piekłam pieczeń rzymską :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Coś pysznego aż ślinka cieknie :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Może to będzie mój pomysł na.... niedzielny obiad. A co zaskoczę męża!

    OdpowiedzUsuń
  37. Nigdy nie robiłam tego typu pieczeni ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. ta marchewka nadaję fajnego kolorku :)

    OdpowiedzUsuń
  39. oo takie taką pieczeń to ja lubię

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger