sierpnia 30, 2019

Najlepsze lody czekoladowe / Best Chocolate Ice Cream


Dziś zapraszam na tradycyjne lody czekoladowe. Przygotowuję je już od kilku lat, zawsze powtarzając, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie jadłam. Wykonane tradycyjnie z żółtek, mleka, śmietanki i dwóch rodzajów czekolady. Bardzo ważnym składnikiem domowych lodów jest dodatek prawdziwego ekstraktu waniliowego (na bazie wódki) lub alkoholu. Jego dodatek jest tak mały, że jest absolutnie niewyczuwalny. Powoduje jednak, że lody nie zamarzają na kość i dają się porcjować łyżką do lodów. Po wymieszaniu w maszynie możecie też przelać mieszankę do foremek do lodów na patyku. Bardzo polecam, smacznego:)

na 700 ml lodów:

300 ml śmietanki 30 lub 36%,
300 ml pełnego mleka (3,2%),
4 żółtka,
90 g cukru,
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
60 d mlecznej czekolady dobrej jakości,
łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu

Żółtka zmiksować z cukrem na kogel mogel, W garnku zagotować mleko ze śmietanką. Ściągnąć z ognia i stopniowo, łyżkami, połączyć z żółtkami. Ponownie postawić na małym gazie, podgrzewać, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia (nie można doprowadzić do wrzenia) - około 10 minut. Ściągnąć z palnika, dodać alkohol i połamaną czekoladę. Wymieszać. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić, zmiksować ręcznym blenderem. Odstawić do wystygnięcia, zakryć folią (tak, by dotykała masy) i włożyć do lodówki na całą noc. Mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją jej użytkowania. Gotowe lody przelać do pudełka lub foremek i zamrozić.


Oryginalny przepis.



ENGLISH:

for 700 ml of ice cream:

300 ml of heavy cream,
300 ml of whole fat milk,
4 egg yolks,
90 g of sugar,
100 g of good quality dark chocolate,
60 g of good quality milk chocolate,
1 tbsp of vanila extract (or 1 tbsp of any alcohol you have on hand - you won't taste it in a final product)

Beat the egg yolks with sugar, until light and fluffy. Heat up milk and heavy cream. Gradually, spoon by spoon, add hot milk to the egg yolk mixture and whisk. Put the mixture on a low heat and cook, stirring constantly, until slightly thickens (about 10 minutes) - the mixture can not boil! Set aside and add 1 tbsp of vanilla extract/alcohol and pieces of chocolate. Mix, until melts or use a blender to make sure the chocolate melts completely, Lei it cool, cover with plastic wrap (making sure it touches the surface) and rerfigerate overnight. Place the mixture in the ice cream machine and let it mix. Place the ice cream in a container or individual molds. Freeze for few hours. Enjoy:)

See the original recipe.




81 komentarzy:

  1. Ahhh pysznosci, jako milosniczka czekolady mysle ze cos wykabinuje z lodami i ciachem na cieplo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. I love ice-cream, and this looks so good!

    OdpowiedzUsuń
  3. I love ice cream. Hope to try your recipe one of these days.

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks delicious!
    Have a nice weekend

    https://sosweetgirlythings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie przepisy to ja rozumiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks delicious 😊 thanks for your recipes ...

    OdpowiedzUsuń
  7. It just doesn't get any better than this!!! Thank you, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym takie domowe lody :)
    Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I like it that you emphasize the quality of the chocolate. Indeed, good quality of the ingredients make for a successful result.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe są:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. muszą być maksymalnie czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam czekoladowe lody, te wyglądają fenomenalnie. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy jeszcze nie robiłam lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa jestem smaku :). Ja od roku mam pod nosem lokal oferujący Rzemieślnicze lody własnej produkcji i czekoladowe mają tam genialne :P

    OdpowiedzUsuń
  15. I soooooooooo love chocolate ice-cream, yummy! Will try this when I have visitors again. Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  16. It is a couple of years since I have had ice cream, but my partner loves it. Thank you for this recipe.

    OdpowiedzUsuń
  17. Just had some homemade ice cream. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  18. Znowu proponujesz ciekawy przepis. :)

    Jak na razie czekam co wyniknie w tych firmach, co wysłałem CV do nich. Bo w sumie 11 ich jest na razie.

    Średniowiecze ma swoje ciekawe aspekty, jednak ciężej nam sobie wyobrazić pewne kwestie. XIX czy początek XX wieku jest pod tym względem lepszy.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. kusi mnie by zrobić lody, ciekawe jak by z alkoholem smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  20. I loveeee ice cream!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Never made ice cream, looks so good

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks delicious!! I haven't had homemade ice cream in forever!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  23. Home made ice-cream definitely the best!

    OdpowiedzUsuń
  24. robię bardzo podobne jednak bez alkoholu ze względu na dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę spróbować połączenia z mleczną czekoladą, zwykle używam jedynie gorzkiej. Za to kropla alkoholu jest absolutnie niezbędna :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. I have the same icecream scoop and never know how to use it exactly LOL

    OdpowiedzUsuń
  27. Kiedyś mi nie wyszły te domowe lody czekoladowe, może spróbuję z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Adoro il cioccolato.
    Buona giornata

    OdpowiedzUsuń
  29. yummy!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Powiedz proszę jak zrobić lody z żółtkiem w ten sposób aby nie było czuć posmaku jajka. Ilekroć próbowałam zrobić lody z jajkiem zawsze miały ten dziwny posmak. Dlatego lody robię bez jaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, przy waniliowych troszkę ten posmak czuć, ale w tym przepisie nie czuję go wcale☺ Próbowałaś lodów z taką ilością czekolady jak w tym przepisie? Mam wrażenie, że to ona przysłania ten posmak. Innego sposobu niestety nie znam. Też niedługo będę próbować lodów bez jajek☺

      Usuń
  31. Oh this looks SO delicious...I simply have to make some!!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  32. perfect for summer...
    I love chocolate taste....

    OdpowiedzUsuń
  33. Mi ostatnio bardzo smakują kokosowo-czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  34. I need to practice this recipe, never done ice cream yet :)
    Thank you and enjoy your weekend

    OdpowiedzUsuń
  35. Omg I love how creamy it looks amazing darling xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/08/i-am-sharing-my-secret.html

    OdpowiedzUsuń
  36. Lody z żółtkami to tradycyjny przepis, ale najlepszy jaki do tej pory przygotowywałam :) lubię wszystkie, ale czekoladowe chyba najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  37. To nie takie trudne widzę. Kurcze, ciekawi mnie ich smak.

    OdpowiedzUsuń
  38. Apetycznie wyglądają te lody :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Hi, I liked your blog, I didn't know you, and I found your post very interesting, I will keep coming. Would you like us to follow each other? let me know. a hug

    OdpowiedzUsuń
  40. Wow ! na pewno są pyszne ! Szkoda, że nie mam tej magicznej maszyny do lodów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przygotować bez maszyny, ale podczas procesu zamarzania należy je kilkakrotnie zmiksować☺

      Usuń
  41. Pycha - ale nie dla mnie :( nie trawię mleka ostatnio - tylko kozie

    OdpowiedzUsuń
  42. Muszę wypróbować bo kocham czekoladowe lody :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Great post dear, so nice and interesting, love it!

    OdpowiedzUsuń
  44. Uwielbiam domowe lody, takie czekoladowe muszą smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Zrobilas mi smaka na wieczor

    OdpowiedzUsuń
  46. Sama nigdy nie robilam jeszcze, ale smacznie wygladaja. :)

    OdpowiedzUsuń
  47. I'm convinced this is the best chocolate ice-cream!
    xx Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  48. Ja to już od dawna nie zbliżam się do Wisły, jeszcze brakuje mi kąpieli w takiej wodzie. @_@

    Podobno pogoda ma się niedługo zmienić, będzie chłodniej i z deszczem chyba.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  49. nigdy nie robiłam lodów sama, musze spróbowac, jak przeczytałam nie wydaje sie to az tak trudne:)

    OdpowiedzUsuń
  50. O mniam, ale bym takie lody sobie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Thanks a lot :D

    hmmm, looks delicious

    NEW BRANDING POST | SEPTEMBER GOODIES!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Apetycxnie wyglądają, uwielbiam lody:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Recipe looks good, my Grandson would love this chocolate ice-cream :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  54. Ale narobiłas ochoty, kocham lody czekoladowe <3
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  55. Ja jestem maniaczka lodów. Latem moge je jest na okrągło i zimna w sumie tez byle w ciepłym pomieszczeniu :D sama jeszcze nigdy nie robiłam ale z chęcią bym spróbowała jak smakują takie wlasnorobne :)

    OdpowiedzUsuń
  56. how incredibly talented you are dear Natalia

    this is wonderful yummy recipe indeed ,never had homemade icecream
    hope vadka is not necessary

    OdpowiedzUsuń
  57. mmmm ale mam teraz smaka na lody czekoladowe <3 muszę je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Czekoladowe lody to coś pysznego dla mojego Eryka.

    OdpowiedzUsuń
  59. domowe lody są najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  60. I can't say no to ice cream--yum!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger