sierpnia 12, 2019

Kurczak z cukinią w sosie koperkowym / Chicken and Zucchini in Creamy Dill Sauce

Dziś kolejny przepis z cyklu szybkich obiadów, czyli kurczak  w sosie koperkowym z cukinią. Do potrawy użyłam udek kurczaka bez skóry i kości, które nie potrzebują długiego duszenia, a poza tym są miękkie i trudno je przesuszyć. W sosie sprawdzą się jednak wszystkie części kurczaka, wypróbujcie udka z kością lub pierś, dobrze wkomponuje się tu również delikatne mięso z indyka. Takiego kurczaka w sosie najbardziej lubię podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

500 g udek kurczaka bez skóry i kości,
mała cukinia,
duży pomidor (lub garść pomidorków koktajlowych),
1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2-3/4 szklanki słodkiej śmietanki,
kilka łyżek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek
opcjonalnie łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

Udka oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię i cebulę. Smażyć kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora, koperek i śmietankę. Gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej uprzednio z sosem lub wodą/bulionem.


ENGLISH:

500 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 small zucchini,
1 large tomato or a handful of cherry tomatoes,
1- 1 1/2 cup of water or chicken stock,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 - 3/4 cup of cream,
few tbsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic,
1 tsp of flour, optional

Sprinkle the chicken with spices. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and brown on both sides. Set aside. Add diced zucchini and onion, cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the chciken back in, cover everything with liquid and season well. Simmer on low heat, until tender. Add diced tomatoes, dill and cream. Simmer on low for additional few minutes. If the sauce is too thin, add some slurry, using a flour mixed with a bit of sauce or water.stock. Serve over potatoes or rice, enjoy:)



61 komentarzy:

  1. Sounds good will try this out tomorrow, thanks. Enjoy your week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie wszystko wygląda bardzo smacznie :) Powinnaś nas wszystkich zaprosić na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. My daughter was just looking at a chicken and zucchini soup recipe yesterday. This looks good too.

    OdpowiedzUsuń
  4. This dish looks delightful! I really like dill too, and always keep some in the kitchen. Do you think up your own recipes? That takes talent!

    OdpowiedzUsuń
  5. I am hungry and this sounds so good....thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks so delicious!! I have some fresh zucchini from the garden so I'm going to try this!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. Opcja bez kurczaka też byłaby niezła myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I don't know what it is but it looks so damn tasty! GOSH....
    Hmm, so it looks so easy to make. The ingredients are easy to find.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie dania. Można je przygotować dzień wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Great recipes 😊 thanks for your sharing Nathalie

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować to danie. Cukinie właśnie mi urosły.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobrze że jestem po kolacji :D. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. The chicken eater in this house might like this - thank you.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kradnę przepis. Cukinia w tym roku obrodziła w moim warzywniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam koperek. Cukinia zalega i nie mam na nią pomysłu. Przepis spadł mi z nieba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. chicken and zucchini sounds and looks delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  17. Yum! I love cream sauces but don't have them often enough.

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks like a perfect weekday meal!

    OdpowiedzUsuń
  19. This sounds like a great comfort meal!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapamiętam sobie, to wykorzystam niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sos koperkowy jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie jem mięsa, ale rodzice to by to chętnie zjedli. Zresztą ja też, przecież ten sos wygląda obłędnie. :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Sama nazwa już brzmi smakowicie, do tego to połączenie z cukinią, którą uwielbiam :)
    To musi być pyszne :)
    Również obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  25. I have never tried a dish with dill sauce, so this will be a first for me. I can't wait to try it!
    Thank you so much!😊😊

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  26. This looks absolutely delicious!

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie dania, przepysznie i kolorowo wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  28. this looks so yummy, i love one pot meals like this. i have tomatoes, zucchini and dill right outside in the garden!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. I’m not a lover of zucchini in a recipe but I do use it in pickles.

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepis warty spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wir mag ihre Blog, und möchten mit Ihnen Kooperation machen, mehr können Sie babyonline dress suchen.

    OdpowiedzUsuń
  32. Smacznie to wygląda i wydaje się nieskomplikowane. :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Natalia you do wonderful dishes!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  34. i znów musze napisać, że uwielbiam te Twoje dania :) a przy okazji pochawlę się, że sama popełniłam pyszne curry z cukinii, zresztą przepis już na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uauuu parece ser muito delicioso!

    Ganhou mais uma seguidora.
    Confere lá tem post no blog e se puder segue também.

    Segredosdamarii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Pychota i to z moja ukochaną cukinią <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Takie przepis, na coś szybkiego na pewno zagości w naszej kuchni. Uwielbiam tworzyć szybkie ale i smaczne dania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Zamierzam wykonać podobną potrawę jutro :) :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Super połączenie :-)Smaczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Juz chyba wiem co zrobie jutro na obiad! <3
    Genialne i proste!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilam to, a moj maz zajadal sie az jemu sie uszy trzesly :D

      Usuń
    2. Super, bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam☺

      Usuń
  41. akurat mam jeszcze zapas cukinii do wykorzystania ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. This looks delicious, and I'm sure it smells great when cooking it too!

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger