sierpnia 05, 2019

Ciasto Zmierzch / Twilight Cake

Dziś polecam łatwe w przygotowaniu ciasto Zmierzch - na kruchym cieście, z owocowym wnętrzem, galaretką i czekoladą. Do ciasta możecie użyć wszystkich sezonowych owoców, ja użyłam nektarynek, ale świetnie sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe. Możecie też poeksperymentować z sokiem, użytym do przygotowania nadzienia - ja użyłam domowego soku jeżynowego, ale dobrze smakuje też malinowy czy z czarnej porzeczki. Smacznego:)


Polecam też ciasto Lambada:)

na tortownicę o średnicy 25-26 cm:

na spód:

szklanka mąki,
90 g zimnego masła,
żółtko,
4 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody


budyń:
750 ml soku jeżynowego, malinowego lub z czarnej porzeczki,
2 budynie waniliowe (po 40 g),
cukier puder, do smaku,
ok. 300 g nektarynek lub brzoskwiń,

1 galaretka
opcjonalnie garść borówek amerykańskich

polewa:

160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki


Przygotować kruchy spód: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i ewentualnie tyle wody, by ciasto dało się zagnieść w kulę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić kolejne 30 minut. Przygotowany spód podpiec w 190 C przez 15 minut (lub do zezłocenia).

Przygotować nadzienie: budyń ugotować, używając do niego 750 ml soku, zamiast mleka.  Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Na ciasto ułożyć pokrojone brzoskwinie. Wylać budyń. Odłożyć do wystygnięcia. 

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca, wylać na krem budyniowy, na którym uprzednio ułożyć borówki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. 

Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Delikatnie wystudzić i rozprowadzić na galaretce. Posypać migdałami. Schłodzić.

Facebook
Instagram
Twitter



ENGLISH:

for the crust:

1 cup of flour,
90 g of cold butter, dicved,
1 egg yolk,
2 tbsp of cold water (optional),
4 tbsp of powdered sugar,
1/2 tsp of baking powder

for the filling:
approx. 300 g of diced peaches or nactarines (canned or fresh),
750 ml of blackberry, raspberry or black current juice,
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar to taste, optional

1 package of fruit jello (70 g)
a handful of blueberries, optional

for the chocolate glaze:

160 g of chocolate, (half and half dark and milk),
100 g of heavy cream,
some almond flakes
 

Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes. Press into the bottom of a springform pan (25-26cm), prick with a fork and let it chill again for additional 30 minutes.  Bake the crust in 190C for about 15 minutes or until golden. 

Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 750 ml of  juice, istead of milk. Sweeten to taste. 

Place peaches on the base of the cake, pour the  pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets.

Place some blueberries on top of the set pudding. Prepare the jello according to package instructions. Cover the blueberries with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.

Melt the chocolate with cream on a double boiler. Let it cool slightly and gently smear over the set jello. Sprinkle with almonds. Chill in the fridge. Enjoy:)


Also see my Lambada Cake:)






63 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda to ciasto, bardzo lubię takie warstwowe słodkości, zawsze robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ciekawe musi być w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pieknie wyglada! fajny pomysl na halloqeenowy deserek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks so delicious. Thanks for sharing! Have a great week, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. I have never seen a cake like this before. It looks both richly satisfying, but refreshing as well. It would really impress people!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello, another delicious dessert. I love anything with chocolate. YUM! Thanks for sharing. Enjoy your day, have a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciacho. Zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Screeny zrobione, będzie jedzone :D

    OdpowiedzUsuń
  9. That sounds so interesting. I've never had a cake like this one before.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie by się zajadali :P. Połączenie galaretki i czekolady zawsze się u mnie sprawdza :D

    OdpowiedzUsuń
  11. This cake has such a beautiful presentation. Delicious too!

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmmm the cake Looks s tasty :)
    definetly Need to try this recipe.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  13. Twilight Cake: what a magical name. It looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne ciasta tworzysz, zapisuję sobie przepis! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. My goodness, that looks amazing - so many wonderful summer fruits, too!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, aż chce się sięgnąć po kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  17. I am enjoying our winter - but how I miss the summer fruits you feature today.

    OdpowiedzUsuń
  18. Amazing to look at and I bet amazing to taste. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  19. Beautiful cake.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  20. Those blueberries are huge!

    OdpowiedzUsuń
  21. Looks great! You pay attention to details and it shows.

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks absolutely delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  23. Such a mysterious and delicious looking cake!

    OdpowiedzUsuń
  24. I have never ever seen anything like this - but it is BEAUTIFUL!

    OdpowiedzUsuń
  25. pysznie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  26. robi wrażenie i musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  27. Since it is jello and fruit inside, I'd probably like it with white chocolate on top!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale smakowicie wygląda :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  29. apetyczne i ciekawe czyli tak jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O matko, no boskie, wygląda pięknie i smakuje na bank :)

    OdpowiedzUsuń
  31. kolorystyka ciasta niesamowita;)

    OdpowiedzUsuń
  32. nigdy nie widziałam takiego ciasta ;) wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo fajna opcja, lubię piec, więc wypróbuję wariant jagodowy :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Oh yum! This looks delicious! Thank you so much for sharing :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda pysznie! Czuję, że zjadłabym do ostatniego okruszka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wow. Very colourful cake. Never had such cake before. I dont mind a slice, please!

    OdpowiedzUsuń
  37. Looks interesting and yummy! I would love to taste the cake.

    OdpowiedzUsuń
  38. Wow! That looks incredible and sounds delicious! A very special treat! :o)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh WOW, this looks absolutely amazing...I just HAVE to try it!!
    Thank you so much!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  41. I ten cały Zmierzch ładnie się prezentuje :) Ja mam dzisiaj klasyczny deser z galaretką, bitą śmietaną i kitkatem :)

    OdpowiedzUsuń
  42. the taste must be delicious...
    thank you for recipe

    OdpowiedzUsuń
  43. This is an unusual recipe. It would be interesting to try this.

    OdpowiedzUsuń
  44. I've never heard of Twilight cake before. It looks so unusual and tasty. And I like the dish you served it on, so pretty.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  45. It looks very refreshing for summer dessert!

    OdpowiedzUsuń
  46. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger