sierpnia 09, 2019

Tarta Niebo z borówkami i bezą / Heaven Tart with Blueberries and Meringue

Dziś zapraszam na przepyszną tartę z borówkami, bezą i białą czekoladą. To zdecydowanie jedna z lepszych tart, jakie możecie przygotować w tym sezonie. Aby ułatwić sobie pracę, można użyć gotowych bezików, ale po upieczeniu spodu i tak zostaną nam białka, które naprawdę warto wykorzystać i szybko upiec swoje. Ciasto na spód można przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce lub upiec dzień wcześniej. Tarta będzie też fantastycznie smakować z malinami lub innymi owocami jagodowymi. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:)

na blaszkę o średnicy 28 cm:

na kruchy spód:

250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

szczypta wanilii

krem:
250 g serka mascarpone,
125 ml śmietanki kremówki 36%
100 g białej czekolady,
opcjonalnie cukier puder do smaku,
szczypta wanilii,

garść borówek amerykańskich lub jagód

kilka bezików lub:
2 białka,
120 g cukru,
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
szczypta soli

Spód: Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę  (można też wylepić formę ciastem bez wałkowania - ja tak robię). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).  

Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno z wanilią, dodać mascarpone i stopniowo rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę (powinna być płynna i najlepiej wmieszać ją łyżką lub szpatułką). Opcjonalnie dosłodzić. Krem wyłożyć na upieczony spód. Nałożyć borówki. Schłodzić w lodówce.

Przygotować bezy: rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli i ubijać do sztywnej piany. Kiedy tylko piana będzie sztywna, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Łyżką nakładać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Bezy powinny być białe i chrupiące z wierzchu, ale miękkie, piankowe w środku - czas pieczenia/ suszenia zależy od ich wielkości. Wystudzone bezy pokruszyć na tartę. 


Zmodyfikowany przepis z tej strony.




ENGLISH:

for the crust:

250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla

for the filling:
250 g of mascarpone cheese,
125 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla,
100 g of white chocolate, melted
some powdered sugar (optional)

a big handful of blueberries
few meringues or:

2 egg whites,
120 g of sugar,
a pinch of salt, 
1 tsp of potato starch (optional)

Prepare the crust: add  butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks, press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier).  Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (28 cm). Prick with a fork and chill for additional hour. Bake the shell of the tart in prehated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use blind-baking method to make sure it won't happen). 

Prepare the filling: beat the cream with the mascarpone and vanilla. Using a spatula, fold in melted and slightly cooled chocolate (it should still be liquid), sweeten to taste (optional). Place the cream mixture onto the baked crust, add some blueberries on top. Chill in the fridge for few hours.

Sprinkle the meringues on top. To bake your own meringues, beat the egg whites, untill stiff peaks form (add a tiny bit of salt at the beggining of whisking). Gruadually, spoon by spoon,  start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Enjoy:)


Modified recipe from this site.








71 komentarzy:

  1. Borówki uwielbiam więc ta tarta to coś dla mnie , wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yymny. I would love a slice. With lots of blueberries.

    OdpowiedzUsuń
  3. My partner would like this. My lazy self is not going to show him this post.

    OdpowiedzUsuń
  4. I love white chocolate 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh gosh, I wish I had a piece of this right now!! It looks amazing!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. The plate is fantastic! Pie looks good too. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Blueberries will soon be ripe here. Yummy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh I would love this with a cup of coffee! The blueberries look so festive on top.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hi Natalia. This is my first time visiting and if any of your creations taste as good as they look, they must be wonderful. I'd say that you are quite accomplished in the kitchen.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, borówki mnie przekonują, choć fanką bezy nie jestem :P

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks and sounds delicious. I am going to try and ketofy this for my current way of eating

    OdpowiedzUsuń
  12. Delicious looking tart. I love blueberries. Have a nice weekend.

    OdpowiedzUsuń
  13. oooooh how beautiful, and you have served it on such a pretty plate!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym i pewnie nie skończyłoby się na jednym kawałku, uwielbiam borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh Wow...this looks so heavenly!!😊😊
    I will try baking it as soon as I have the ingredients. Please wish me luck, as I doubt mine will look anywhere near as beautiful as yours does!
    Gosh, you are so talented!!

    Have a fabulous weekend!

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  16. That looks fantastic! I love blueberries! :o)

    OdpowiedzUsuń
  17. It looks like heaven, too! And blueberries are in season now!

    OdpowiedzUsuń
  18. Tarty uwielbiam :) A na słodko to już szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nati, Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie.
    Gdyby nie śmietana zjadłabym kawałeczek.
    Udanego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Summer time is berry time! The tart looks sensational, Natalia.

    OdpowiedzUsuń

  21. Och, wow, to wygląda pyszne kochanie

    OdpowiedzUsuń
  22. O jeju jeju, musi smakować wybornie! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wiedziałam, w którym momencie tu zajrzeć! Wpadłam jak śliwka w kompot. Od kilku dni chodzi za mną tarta, a tu proszę.. jutro robie! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. blue berries one of my favorites fruit, ...fruit insides the tart must be delicious....yummy

    Have a great weekend

    OdpowiedzUsuń
  25. I love anything with blueberries!

    OdpowiedzUsuń
  26. I'm a great lover of blueberries; they upgrade any bake. Sadly, they don't grow in my country and import is expensive. So, I sometimes buy preserved items that contain blueberries (confiture, gems), and make use of it .

    OdpowiedzUsuń
  27. I love blueberries. That looks good.

    OdpowiedzUsuń
  28. Beautiful blueberries, so blue.

    OdpowiedzUsuń
  29. It's really tasty tart with the blueberries topping.

    Enjoy your weekend!

    OdpowiedzUsuń
  30. Już sobie wyobrażam po opisie jaka musi być pyszna ;-D

    OdpowiedzUsuń
  31. Cudownie wygląda i zapewne smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. it looks delicious Natalia.
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  33. I tuoi dolci sono sempre golosissimi!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda obłędnie :) już od samego patrzenia ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda wspaniale i wpisuje się w moje smaki, myślę, że podejmę próbę zrobienia takiej <3

    OdpowiedzUsuń
  36. It looks delicious, I love this!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda pysznie! Dziękuję za udostępnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks so good. I love white chocolate so much!

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda naprawdę apetycznie. Jestem przekonana, że i tak smakuje.
    Serdecznie pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Blueberry tart looks good. Have a blessed Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  41. Natalia jak to pysznie wygląda! Tak musi smakować niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda prze pysznie <3 koniecznie musze wypróbować dopóki sezon na borówki w pełni :D
    Udanego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  43. rzeczywiście niebiańska!:)

    OdpowiedzUsuń
  44. O jejku! Ale mi narobiłaś ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  45. Rzeczywiście ciasto zapowiada się niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wow! This is an amazing recipe! Very fast and looks delicious!
    http://www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  47. That looks delicious! Thanks for sharing the recipe. Have a wonderful week.

    OdpowiedzUsuń
  48. Thanks a lot :D

    hmmm, delicious :D

    NEW BRANDING POST | I MADE MY OWN CLINIQUE CREAM!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  49. I love blueberry season. I have a lot in my fridge right now and this looks like a great way to put them to good use!

    OdpowiedzUsuń
  50. uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, a już dłuuugo ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Przepysznie wygląda. Na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  52. Oh, how I wish I had a piece of your blueberry tart to go with my tea right now. It's one of the most amazing desserts I've seen. I can only imagine how it must taste.

    Enjoy the rest of the Summer days.

    ~Sheri

    ps....I just saw that the Polish Festival is coming soon. Me and my son go every year. The Polish sausages are sooooo good.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger