sierpnia 21, 2019

Kurczak Bruschetta / Bruschetta Chicken

Jeśli tak jak ja uwielbiacie włoskie smaki, a przy tym zależy Wam na przyrządzeniu szybkiego obiadu, który będzie wszystkim smakował, koniecznie przygotujcie kurczaka bruschetta.  To szybkie danie jest inspirowane najpopularniejszą przekąską Włoch. Możecie je dowolnie modyfikować - kiedy skończy się sezon na pyszne pomidory, zamienić je na przykład na grzyby lub inne sezonowe warzywa. W związku z tym, że od pewnego czasu testuję przyprawy firmy Knorr, posłużyłam się nimi do przygotowania pomidorów, ale do ich doprawienia możecie użyć ulubionej mieszanki świeżych lub suszonych ziół. Taki kurczak świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

2 małe piersi z kurczaka,
marynata:
łyżka octu balsamicznego,
łyżka musztardy,
3-4 łyżki oleju,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz granulowany czosnek, słodka papryka, oregano, suszona bazylia

2 pomidory,
pół cebuli,
pół małego startego ząbka czosnku,
przyprawa Knorr Naturalnie Smaczne!Sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami (lub inna mieszanka ziół włoskich),
sól, pieprz,
kilka łyżeczek oliwy,
1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii

2 plastry ulubionego żółtego sera lub 4 plastry mozzarelli

Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż tak, by nie przekroić jej do końca, ale stworzyć większy kotlecik. Oprószyć przyprawami, dodać ocet, musztardę, olej. Dokładnie obtoczyć mięso w składnikach marynaty. Smażyć na średnim ogniu (nie za mocnym, bo ocet może się spalić), do zarumienienia i miękkości. W tym czasie pokroić pomidory i cebulę w drobną kostkę, dodać czosnek, zioła i przyprawy do smaku. Gdy kurczak będzie prawie gotowy, nałożyć na niego ser, poczekać, aż się rozpuści. Na kurczaka nałożyć pomidory.



ENGLISH:

2 small chicken breasts
for the marinade:
1 tbsp of mustard,
1 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
seasonings for the chicken: salt, pepper, dry basil, parsley, oregano, granulated garlic, sweet paprika, dry basil

for the topping:
2 tomatoes,
1/2 of an onion,
1/2 of a small clove of garlic,grated,
favourite blend of Italian dry herbs, to taste,
salt, pepper,
few tsp of olive oil,
1-2 tsp of chopped fresh basil or parsley

2 slices of favourite melting cheese or 4 slices of mozzarella

Butterfly each chicken breast, season well and coat in all the ingredients for the marinade. Cook on a medium heat (not too high, cos the vinegar might burn), until tender and deeply golden brown.  In the meantime finely dice the tomatoes and onion. add the garlic, olive oil and season to taste. Top the chicken with cheese and allow it to melt. Add the tomatoes on top of the cheese. Serve with bread, rice or potatoes. Enjoy:)


51 komentarzy:

  1. Fuss free preparation and so very delicious! A yummy meal, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pychaaa ! Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Neat recipe! Easy and tasty -- my kind. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię chyba wszystko co z kurczakiem:)))chętnie przepis wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie, jeszcze takiej nie jadłam, tym bardziej z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, I really love bruschette and this recipe of yours looks very, very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  7. i have made this and it is so scrumptious!! nice picture also!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł i na pewno bardzo smaczne jedzonko :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. I love your pretty purple theme today! This looks so refreshing! Would be good for a picnic too.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, fajny sposób na kurczaka. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks very good. Lucky I am not hungry as I went out to dinner this evening with friends. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  13. I don't eat meat, but the other flavours are right up my alley. And it would be a good way to get my vegetable averse partner to branch out. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks absolutely delicious and another recipe I'm going to try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you! I like the look of this chicken dish very much :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Adoro la bruschetta.
    Buona giornata.

    OdpowiedzUsuń
  17. I always choose bruschetta as my starte meal wherever I go out to eat. It's definitely one of the best meals I ate :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Good idea to use chicken. I like bruschetta.

    OdpowiedzUsuń
  19. I never know about "Bruschetta Chicken."....sound delicious....yummy...
    Thank you for recipe...

    OdpowiedzUsuń
  20. I love using various flavours of balsamic in recipes.

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny przepis, to musi być pyszne danie:)
    Uwielbiam pomidory pod każdą postacią.
    Pozdrawiam Natalko 😊🌺

    OdpowiedzUsuń
  22. The perfect combination of all things yummy! Thanks, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks so yummy. I'm going to try this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  24. This is a surprisingly different alternative for the usual bruschetta!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Thanks for sharing :) Yummy!!!
    Greetings from Berlin!

    OdpowiedzUsuń
  26. WOW...I am definitely going to try this wonderful recipe for my lunch tomorrow.
    It looks truly scrumptious!
    Many thanks.😊😊

    Have a super weekend!!

    Love and Hugs ❤❤❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  27. Super pomysł, jestem fanką włoskiej kuchni, więc taki kurczak to coś dla mnie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak są pomidory to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Okay, this looks like tomorrows dinner! We haven't had chicken in a while, so I think this is a great recipe to bring it back into the mix again!

    OdpowiedzUsuń
  30. What a nice looking meal, we like chicken in our house :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks great! I love foods with Italian flavors.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger