sierpnia 02, 2019

Gulasz z mięsa mielonego i bakłażana / Ground meat and Eggplant Stew

Kiedy w środku tygodnia nie mam czasu na długie gotowanie, bardzo często sięgam po mięso mielone. Jest bardzo uniwersalne i pasuje do wszystkich węglowodanów i dodatków do obiadu. Dziś szybki gulasz z mięsa mielonego i bakłażana - możemy tu użyć ulubionego rodzaju mielonego mięsa, a także wszystkich ulubionych warzyw. Taki sos świetnie pasuje do makaronu, ryżu, ziemniaków i kaszy. Smacznego:)

500 g mielonego mięsa,
mały bakłażan,
mała czerwona papryka,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka posiekanych suszonych pomidorów,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
2-3 łyżeczki musztardy (lub do smaku),
2 listki laurowe,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn, słodka i ostra papryka
opcjonalnie posiekana świeża bazylia

Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojone w kostkę warzywa, smażyć razem kilka minut, pod koniec dodając czosnek. Dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, zalać całość wodą lub bulionem tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić do smaku, dodać musztardę i listki laurowe. Dusić na małym ogniu do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodać śmietankę. Posypać świeżą bazylią.



ENGLISH:

500 of ground meat of your choice,
1 small eggplant,
1 small red bell pepper,
1 onion,
2-3 cloves og garlic,
2-3 tbsp of tomato paste,
few chopped sun-dried tomatoes,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of cream (or to taste),
2-3 tsp of mustard (or to taste),
2 bay leaves,
seaosnings to taste: salt, pepper, marjoram, thyme, oregano, rosemary, sweet and hot paprika
some fresh basil

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and brown slightly. Add diced vegetable, besides garlic. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, followed by tomato paste, Cook for 30 secunds and cover everything with liquid.  Season well. add mustard and bay leaves. cover on low heat, until tender and thick. Add some cream. Sprinkle with fresh herbs. Serve over pasta, potatoes, rice or bread. Enjoy:)




60 komentarzy:

  1. This recipes very good 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Right now it appears like Wordpress is the top blogging platform out there
    right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello mates, how is all, and what you desire to say regarding this
    paragraph, in my view its in fact amazing in support of me.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bakłażan w takiej formie może posmakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy gulasz. Wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. This stew looks delicious. It also looks a bit spicy, which I like. My dad had a garden and grew eggplant, and my mom would fry it up dipped in a batter, and he loved it. I'll always remember the eggplant, cause she cooked it often. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds like a great comfort food dish.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiałabym zamienić bakłażana chociażby na cukinię, bo akurat to warzywo mi nie zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie wygląda smakowicie ;p
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda :-) Ja bez bakłażana robię, mieszam to z kuskusem i przekładam plastrami cienkimi cukini jak lazanię i do piekarnika na 40 minut.Wypróbuję chętnie taką wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks for sharing, it looks amazing

    OdpowiedzUsuń
  12. I do like one pot meals. And their flexibility. No eggplant? Just add whatever else you have to hand.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie gulasze - pożywne i proste w przygotowaniu! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. I should try making this - I am not very fond of eggplant, but, cooked this way, I think I might like it.

    OdpowiedzUsuń
  15. I am not a lover of eggplant but this looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  16. Yum! I bet this smells and tastes so good!

    OdpowiedzUsuń
  17. It looks so delicious!! Yum!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  18. Lovely and comforting stew. Love the colour.

    OdpowiedzUsuń
  19. Looks saucy, flavourful and so moreish! Have a wonderful weekend, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  20. This cooking is so different from what I am used to. Have a good weekend!

    OdpowiedzUsuń
  21. Sun dried tomatoes are always nice!

    OdpowiedzUsuń
  22. Konkretne danie dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  23. That sounds delicious. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  24. Tasty As Always - Would Also Top Off With An Avocado - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  25. It looks very yummy dear :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Another perfect summmer dish!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  27. What a great idea love these ingredients xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/08/lilacoco-power-of-being-you.html

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda smakowicie! Spróbuję go przyrządzić bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  29. aww...do you like eggplant?
    Love it....

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda pysznie lubię bakłażany .

    OdpowiedzUsuń
  31. Też lubię sięgnąć po mielone mięsko kiedy chcę zrobić coś na szybko ale czegos takiego jeszcze nie jadłam a wygląda smakowicie ^^

    OdpowiedzUsuń
  32. Seems really good, thanks for sharing the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  33. Myślę, że moja rodzinka byłaby bardzo zadowolona z takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Oh very great recipe darling
    Thanks for share with us
    xx

    OdpowiedzUsuń
  35. O super, takiego gulaszu jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Thanks a lot :D

    delicious :D

    NEW OUTFIT POST | AUGUST, PLEASE BE NICE!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  37. sympatyczna potrawa, dawno nie jadłam bakłażanów!

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam bakłażana, więc dla mnie jak najbardziej na TAK!

    OdpowiedzUsuń
  39. Great post, Thanks for sharing,
    I'm following you! X.

    OdpowiedzUsuń
  40. I'm intolerant to that source!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Oh, yes! That would be fantastic! I haven't cooked with eggplant but I might have to try it! :o)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger