sierpnia 14, 2019

Czekoladowa tarta z malinami / Chocolate Rasberry Tart

Jednym z deserów, który przygotowuję co roku w sezonie malinowym jest nasza ulubiona tarta czekoladowa z malinami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i można do niej użyć ulubionej czekolady. Będzie pasować mleczna lub gorzka, ale ja najbardziej lubię połączenie obu. Do tarty świetnie sprawdzą się też brzoskwinie lub inne owoce, dobrze komponujące się z czekoladą. Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i piec kolejnego dnia - ja wylepiam formę wieczorem i piekę dobrze schłodzoną tartę nazajutrz. Ciasto można też zamrozić i upiec w dowolnym momencie. Jeśli macie mniejszą formę i po jej wylepieniu zostanie Wam porcja ciasta, można upiec z niego ciasteczka. Polecam wszystkim wielbicielom czekolady, smacznego:)

na formę do tarty o średnicy 29-30 cm:

240 g mąki,
160 g zimnego masła,
90 g cukru pudru,
2 żółtka

wierzch tarty:
maliny,
240 g czekolady (u mnie po połowie mlecznej i gorzkiej)
150 g śmietany kremówki
2 łyżki masła


Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować  (najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę  (można też wylepić formę ciastem bez wałkowania - ja tak robię). Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i masłem, wylać na upieczony spód. Na lekko wystudzony krem nałożyć owoce (nie należy kłaść malin na gorący krem, ponieważ mogą puścić sok). Schłodzić kilka godzin w lodówce.




ENGLISH:

240 g of flour,
150 g of cold butter,
90 g of powdered sugar,
2 egg yolks

for the top:
some raspberries,
240 g of chocolate (dark or milk; on my tart it is half and half dark and milk),
150 g of cream,
2 tbsp of butter

Prepare the crust: add  butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks, press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier).  Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (29-30m). Prick with a fork and chill for additional hour or overnight. Bake the shell of the tart in prehated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use blind-baking method to make sure it won't happen). If you have a smaller tart pan and you are left with some additional pastry, you can freeze it or cut out and bake some cookies.


Prepare the filling: melt the chocolate with cream and butter, pour it over the crust. Let it cool and arrange some raspberries on top (do not place the berries on top of the hot chocolate). Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)

75 komentarzy:

  1. This looks so pretty! And bet it tastes better than it looks. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie się prezentuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo smakowicie :D
    Na pewno wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj coś czuję, że u mnie by furorę zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. This sounds so delicious, you have the best ideas. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Nati! Twoja tarta wygląda przepysznie.
    Mam ciasto zamrożone, maliny też już są w ogrodzie, tylko czekolady brak.
    Tylko muszę dać jakiś zamiennik za śmietanę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada obłednie !! Nqarobilas mi smaka na slodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pysznie wygląda, jeszcze bardziej mi żal, że nie mam nic na jutro do porannej kawy :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudeńko. Aż się człowiek robi głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, jaka piękna tarta! ♥ Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Raspberries and chocolate is a match made in heaven. And raspberries are my very favourite berry.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba jutro wybiorę się po czekoladę i składniki! Nie stop, jutro jest święto ;) :D W piątek się wybiorę, by na sobotę mieć ciasto.

    ZAPRASZAM DO MNIE!
    Mój blog
    Mój Instagram
    Mój Studygram

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis z wykorzystaniem malin. W tym roku bardzo dużo ich mamy na krzaczku.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam połączenie malin z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh that looks so very yummy! Thank you for the delicious looking temptation.

    OdpowiedzUsuń
  16. Such a perfect summer tarte!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  17. it looks perfect...i'll bet it tastes even better!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Gorgeously Displayed - Oh Baby, Wish I Could

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  19. Local raspberries are available here. Great idea! Chocolate and raspberries!

    OdpowiedzUsuń
  20. Yum!! This look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  21. It is almost too pretty to eat, but I will eat it anyway! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  22. That's dangerous to be around me. I'd for sure eat the whole thing all by myself!

    OdpowiedzUsuń
  23. Chocolate and raspberry are one of my favourite combo. The tart looks sensational, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  24. Tyle malin, że aż się prosi żeby coś takiego przyrządzić

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam czekoladę! Tarta wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czekolada z malinami zawsze wspaniale smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Hmmm the cake look so tasty.
    I definetly Need to try this recipe. Lovely.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  29. Oooh, I do ever so love me malinky in anything! I have a bush in my yard and I mash a handful of raspberries and put them in my ice tea during summer. We call them 'maline' here :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda smakowicie! Uwielbiam maliny! <3 chyba Muszę odpalić piekarnik:P

    OdpowiedzUsuń
  31. Pycha! Połączenie czekolady i malin w jednym cieście to niebo na talerzu <3

    OdpowiedzUsuń
  32. Maliny i czekolada, czy może być coś lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Oh my god, that looks delicious!!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  34. Super wygląda, zjadłabym taki kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ta tarta wyglada oblednie! Jak juz zejde z diety na pewno ja stworze! :D Zapisuje twoj blog i na pewno bede wracac po slodkie inspiracje do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. A very pretty looking dessert and no doubt delicious! I will enjoy making this for my friends next time they come over for dinner. Thank you so much for another wonderful recipe.

    OdpowiedzUsuń
  37. Akurat mam maliny, także zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Beautiful tart especially with the raspberries.

    OdpowiedzUsuń
  39. You always bake the most delicious looking cakes and tarts! I am so tempted!

    OdpowiedzUsuń
  40. Smacznie wygląda ale narobiłaś apetytu

    OdpowiedzUsuń
  41. Świetny przepis. Tarta prezentuje się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  42. Ale smakowicie to wygląda! Akurat kupiłam wczoraj maliny więc muszę je wykorzystać!

    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  43. Un lujo de tarta se ve linda y exquisita me tomaría un buen trozo,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  44. That looks so yummy! It wasn't a good year for our raspberries this year. We didn't get very many. I might have to buy some extras to make this! :o)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ja za dużo ciast nie robię, bo nie umiem ;)Za to bardzo lubię je jeść, a to wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. what an amazing post dear :) happy weekend!
    Kisses, Buba

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  47. yummy….love strawberry....
    thank you for recipe....

    OdpowiedzUsuń
  48. Woww I love that!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  49. Pycha, uwielbiam tarte :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  50. uwielbiam maliny, wygląda przepysznie! *_*

    OdpowiedzUsuń
  51. ooo a zawsze robiłam prawie idnetyczną, ale zamiast czekolady dawałam mascarpone! muszę koniecznie spróbować z czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Oh how beautiful...and, I bet, delicious!!
    Wow, raspberries and chocolate...what a fantastic combination.😊😊

    Love and hugs ❤❤❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  53. Looks wonderful! I love raspberries and chocolate together.

    OdpowiedzUsuń
  54. ależ ona kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  55. I enjoy raspberries and dark chocolate together :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  56. Mniam, ale kusisz tymi słodkościami :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger