października 09, 2019

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs

Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs

Dziś zapraszam na przepyszne pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym. Sos przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, dosłownie w kilka chwil. Możecie przyrządzić go więcej i zamrozić na później. Klopsiki przygotujcie z ulubionego rodzaju mięsa. Jeśli lubicie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, zerknijcie na mój przepis na  pulpeciki w sosie z ananasem. 

Pulpety wspaniale smakują z ryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:)

Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym:


400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek bułki tartej, 
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka, suszona bazylia

na sos słodko-kwaśny:
mała cebula,
4-5 łyżeczek ketchupu,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu ryżowego (do smaku),
2 łyżeczki sosu sojowego,
opcjonalnie 1/2 czerwonej papryki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka


Przygotować pulpeciki:  drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach razem z papryką pokrojoną w kostkę. Oprószyć przyprawami, zalać płynem, dodać ketchup, koncentrat, sos sojowy i sok z cytryny do smaku. Dodać pulpeciki, dusić całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu, doprawiając do smaku (gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej płynu). Jeśli sos ma być bardziej kwaśny, dodać sok z cytryny, a jeśli słodszy, ketchup lub odrobinę cukru.

Sweet and Sour Meatballs Recipe:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),

seasonings to taste: salt and pepper, approx, 1 tsp of grounf ginger, 1 tsp of sweet pepper, 1/2 tsp of chili, dried basil

for the sauce:
4-5 tsp ot ketchup,
1 small onion,
approx 1 1/2 cup of water or chicken stock,
2 tsp of tomato paste,
few tsp of lemon juice or rice vinegar, to taste,
2 tsp of of soy sauce,
1/2 of a red bell pepper, diced
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulateg garlic and ginger

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion and pepper, cook, stirring for few minutes. Season well and cover with liquid. Add tomato paste, ketchup, soy sauce and lemon juice. Add the meatballs back in. Simmer on low, until the meat is tender. Feel free to addmore liquid, if evaporates too quickly. Season to taste with lemon juice or more ketchup or sugar, if the sauce is too sour for you. Serve over rice. Enjoy:)








57 komentarzy:

  1. Uświadomiłaś mi, jak dawno nie jadłam pulpecików :) Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, yum! Who doesn't like meatballs? I love any and all, and these look wonderful. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  3. We love meatballs. Sweet and sour flavours are wondeful together.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pulpeciki wyglądają obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wednesday, always the meatballs day! :)
    They look delicious :)
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lżejsza forma smażonych koletów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesting post my dear, thank you for sharing :-) 

    OdpowiedzUsuń
  8. Sounds delicious, and today I bought ground beef, so thanks for the idea! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. Molto gustose queste polpettine!

    OdpowiedzUsuń
  10. My często robimy pulpeciki:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj robisz mi smaka :). Z ryżem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj skusiłabym się na taki posiłek, pewnie jest pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno już pulpecików nie jedliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam ostatnio coś podobnego, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam dokładnie tak samo jak moja przedmówczyni. Dopiero teraz zorientowałam się kiedy ostatni raz jadłam coś podobnego. Wyglądają niezwykle smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Not for me. My mother's sweet and sour was apparently excellent but even as a meat eating child I didn't like it.

    OdpowiedzUsuń
  17. A właśnie się zastanawialam nad jutrzejszym obiadem 😂😁 zrobię jutro! Napewno będą pyszne ❤️

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś tylko smaka 😋 Jutro na obiad zrobię piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  19. I like to try different recipes for meatballs. This looks delicious, thank you so much!

    OdpowiedzUsuń
  20. I will make these. The grandkids will love them.

    OdpowiedzUsuń
  21. Your recipe looks delicious! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  22. Yum! You always make the most delicious looking food.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają bardzo smacznie. Dawno nie jadłam pulpecików. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pulpetów nie jadłam już bardzo dawno.
    Świetnie smakowały mi z ryżem
    No i tak mam co próbować dzięki za receptę🍀

    OdpowiedzUsuń
  25. Super, zdecydowanie coś dla nas, wszyscy w moim domu uwielbiamy pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Prezentują się wyjątkowo pysznie - bardzo fajny pomysł na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Będę musiała spróbować zrobić sama sos słodko-kwaśny, bo jakoś jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  28. That sounds incredible, and looks so delicious! Thank you so much! :o)

    OdpowiedzUsuń
  29. I love meatballs but without sauce, I'm intolerant!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Zawsze inna forma tradycyjnych mielonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Te pulpeciki prezentują się niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Looks great, they'd be eaten up fast here! Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  33. Beautiful - Just Harvested Garlic Bulbs - Will Slow Cook This One - Very Intriguing & Many Thanx

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  34. Now that football season is back, I think these meatballs sound like they would be so perfect for tailgating. They look so yum!

    OdpowiedzUsuń
  35. Oh!! everything you do looks delicious

    OdpowiedzUsuń
  36. Nati! Narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie klopsiki.
    Wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  37. ah this is mouthwatering :)
    my mom used to make this dish often
    here we call it kofty though i am not meat eater but chicken ball can do good for me

    OdpowiedzUsuń
  38. Akurat na jutro planuję pulpety, ale w sosie pomidorowym ;) Może kiedyś wypróbuję w innym sosie :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Takie jedzonko to my lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetne danie jak dla mnie bo uwielbiam mielone mięso. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam sos słodko-kwaśny :) robiłam kiedyś, ale z zupełnie innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger