kwietnia 05, 2017

Klopsiki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs

Klopsiki w sosie słodko-kwaśnym przepis
Klopsiki w sosie słodko-kwaśnym przepis

Dziś proponuję przepyszne klopsiki w sosie słodko-kwaśnym po hawajsku. To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny.

Sos z dodatkiem ananasa, papryki i cytryny jest niezwykle aromatyczny i pasuje do wielu potraw - ja lubię go nawet bardziej niż dodatki mięsne:)  Takie pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym są pyszne z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)

Polecam też moje klopsiki zapiekane z ziemniakami:


Przepis na klopsiki w sosie słodko-kwaśnym, składniki:


na klopsiki:

400-500 g mielonego mięsa,
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
duży ząbek czosnku,
duże jajko,
kilka łyżek bułki tartej wymieszanej z kilkoma łyżkami mleka lub mała kajzerka namoczona w mleku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony imbir ( u mnie ok. łyżeczki), słodka i ostra papryka (u mnie łyżeczka słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej), suszona bazylia

na sos:

duża papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchew,
kilka plastrów ananasa (świeży lub z puszki),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
ok. 1/3-1/2 szklanki soku ananasowego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki świeżej kolendry, natki pietruszki lub dymki do posypania potrawy,

sól, pieprz, chili (do smaku)


Przepis na klopsiki w sosie słodko-kwaśnym, przygotowanie:

Przygotować klopsiki: połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić na kawałeczki, marchewkę w plastry. Na patelnię po klopsikach wrzucić cebulę, marchew i paprykę. Smażyć do zeszklenia, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso i kawałeczki ananasa. Zalać całość wodą/bulionem i sokiem ananasowym, dodać koncentrat. Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do marynaty. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go odrobina mąki (ziemniaczanej lub pszennej) rozmieszanej z sokiem ananasowym lub wodą. Podawać z ryżem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),

seasonings to taste: salt and pepper, approx, 1 tsp of grounf ginger, 1 tsp of sweet pepper, 1/2 tsp of chili, dried basil

for the sauce:


1 big red bell pepper (diced),
1 big onion (finely chopped),
few slices of pineapple (canned or fresh; diced),
2 cloves of garlic (finely chopped),
small carrot (sliced),
few Tbsp of lemon juice (to taste),
1/3-1/2 of pineapple juice (to taste),
approx. 2 cups of water or stock,
1 tsp of tomato paste,
1 Tbsp of flour or potoato starch (optional),
a handful of fresh herbs or scallions,
salt, pepper, chili powder (to taste)

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion, red bell pepper and carrot. Cook for few minutes and add the garlic. Add your meatballs, pineapple juice and pineapple chunks. Pour the water all over the ingredients and add the tomato paste. Simmer on low heat, until tender. Season to taste. Add lemon juice. Mix the flour with some water or pineapple juice and add to the sauce, mix well (don't add this mixture, if your sauce is thick enough). Sprinkle with herbs. Serve with rice. Enjoy:)




51 komentarzy:

  1. Cudne danie, lubię takie malutkie klopsiki. W tym sosie wyglądają mega smacznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. to już wiem, co jutro będę miała na obiad- dzięki z inspirację:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe klopsiki, wspaniały sos. Chętnie zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie soczyste klopsiki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypominają mi trochę köttbullar z Ikei :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :) Lubię sosik słodko kwaśny, zawsze jem z kurczakiem. Spróbuje tej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Sosy słodko kwaśne uwielbiam, ale zawsze robiłam z kurczakiem. Z tymi klopsikami prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. These look so delicious, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm chyba jutro będą u mnie takie na obiad, narobiłaś mi na nie smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie apetyczne, cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jak dawno klopsików nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne klopsiki :-) muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze u ciebie smacznie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się:) mam składniki będę zatem działać:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wyglądają. Takie kolorowe dania zawsze jakoś bardziej mi smakują ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. To danie odstąpiłam mężowi i przyznam, że robi pyszne klopsiki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moi synowie bardzo lubia takie pulpeciki

    OdpowiedzUsuń
  18. Klopsiki! Mmm - uwielbiam. Pyszności :)
    Zgłaszam się po procyjkę :D
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio jadłam bardzo podobne u koleżanki, przyznam że niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. hopefully with this information gives inspiration to us in developing a wide range of research to improve health

    salep panu di apotik
    obat kencing nanah di apotik
    salep bekas koreng menghitam

    OdpowiedzUsuń
  21. Looks delicious, but I would use vegetarian meatballs :)
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  22. They look so tasty. love it

    everydayema.blogspot.ba <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Taki obiadek chętnie bym wszamała:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawi nas ten dodatek ananaska do sosu ;) Na pewno smakuje niestandardowo :)

    OdpowiedzUsuń
  25. mam jeszcze kilka słoiczków, ale taki sos jest pyszny i wart zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajny i na pewno smaczny przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  27. I adore sweet and sour! This looks very appetizing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmm ale pyszności :)
    Na pewno polecę ten przepis znajomym :)
    Obserwuję! Zastanawiam się dlaczego tak późno :)
    Mało brakuje mi do 280 obserwatorów. Pomożesz?
    ONLY DREAMS - KLIK ♥

    OdpowiedzUsuń
  29. Klopsiki bardzo lubię pod każda postacią, Twoje wyglądają bardzo, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszotka :) Zamierzam coś podobnego przygotować :)
    Co powiesz na wspólną obserwację ?
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale pyszne zdjecie! Choć klopsiki to nie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  33. takie klopsiki są pyszne. ostatnio robiłam w sosie pomidorowym. mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Great post! Have a lovely Day! 🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie miałam pomysłu na obiad i dzięki Tobie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo lubię klopsiki w sosie :) Są bardzo pyszne :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  37. sos słodko kwaśny bardzo lubię :) super pomysł z tymi pulpecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Klopsiki wyglądają obłędnie! :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten sos z pewnością jest obłędny

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger