Klopsiki w sosie słodko-kwaśnym przepis |
Sos z dodatkiem ananasa, papryki i cytryny jest niezwykle aromatyczny i pasuje do wielu potraw - ja lubię go nawet bardziej niż dodatki mięsne:) Takie pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym są pyszne z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)
Polecam też moje klopsiki zapiekane z ziemniakami:
Przepis na klopsiki w sosie słodko-kwaśnym, składniki:
na klopsiki:
400-500 g mielonego mięsa,
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
duży ząbek czosnku,
duże jajko,
kilka łyżek bułki tartej wymieszanej z kilkoma łyżkami mleka lub mała kajzerka namoczona w mleku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony imbir ( u mnie ok. łyżeczki), słodka i ostra papryka (u mnie łyżeczka słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej), suszona bazylia
na sos:
duża papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchew,
kilka plastrów ananasa (świeży lub z puszki),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
ok. 1/3-1/2 szklanki soku ananasowego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki świeżej kolendry, natki pietruszki lub dymki do posypania potrawy,
sól, pieprz, chili (do smaku)
Przepis na klopsiki w sosie słodko-kwaśnym, przygotowanie:
Przygotować klopsiki: połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić na kawałeczki, marchewkę w plastry. Na patelnię po klopsikach wrzucić cebulę, marchew i paprykę. Smażyć do zeszklenia, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso i kawałeczki ananasa. Zalać całość wodą/bulionem i sokiem ananasowym, dodać koncentrat. Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do marynaty. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go odrobina mąki (ziemniaczanej lub pszennej) rozmieszanej z sokiem ananasowym lub wodą. Podawać z ryżem.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx, 1 tsp of grounf ginger, 1 tsp of sweet pepper, 1/2 tsp of chili, dried basil
for the sauce:
1 big red bell pepper (diced),
1 big onion (finely chopped),
few slices of pineapple (canned or fresh; diced),
2 cloves of garlic (finely chopped),
small carrot (sliced),
few Tbsp of lemon juice (to taste),
1/3-1/2 of pineapple juice (to taste),
approx. 2 cups of water or stock,
1 tsp of tomato paste,
1 Tbsp of flour or potoato starch (optional),
a handful of fresh herbs or scallions,
salt, pepper, chili powder (to taste)
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion, red bell pepper and carrot. Cook for few minutes and add the garlic. Add your meatballs, pineapple juice and pineapple chunks. Pour the water all over the ingredients and add the tomato paste. Simmer on low heat, until tender. Season to taste. Add lemon juice. Mix the flour with some water or pineapple juice and add to the sauce, mix well (don't add this mixture, if your sauce is thick enough). Sprinkle with herbs. Serve with rice. Enjoy:)
Cudne danie, lubię takie malutkie klopsiki. W tym sosie wyglądają mega smacznie ❤
OdpowiedzUsuńto już wiem, co jutro będę miała na obiad- dzięki z inspirację:D
OdpowiedzUsuńWspaniałe klopsiki, wspaniały sos. Chętnie zjadłabym taki obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie soczyste klopsiki <3
OdpowiedzUsuńO mniam:)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi trochę köttbullar z Ikei :)
OdpowiedzUsuńomomom:D
UsuńMniam :) Lubię sosik słodko kwaśny, zawsze jem z kurczakiem. Spróbuje tej wersji :D
OdpowiedzUsuńSosy słodko kwaśne uwielbiam, ale zawsze robiłam z kurczakiem. Z tymi klopsikami prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńThese look so delicious, Natalia!
OdpowiedzUsuńmmm chyba jutro będą u mnie takie na obiad, narobiłaś mi na nie smaka :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne, cudowne:)
OdpowiedzUsuńO jak dawno klopsików nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne klopsiki :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAnanas? Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze u ciebie smacznie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się:) mam składniki będę zatem działać:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. Takie kolorowe dania zawsze jakoś bardziej mi smakują ;D
OdpowiedzUsuńTo danie odstąpiłam mężowi i przyznam, że robi pyszne klopsiki :-)
OdpowiedzUsuńMoi synowie bardzo lubia takie pulpeciki
OdpowiedzUsuńKlopsiki! Mmm - uwielbiam. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńZgłaszam się po procyjkę :D
Pozdrowionka serdeczne! :)
porcyjkę*
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam bardzo podobne u koleżanki, przyznam że niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze kolorowo ^^
OdpowiedzUsuńmam burczenie brzucha;D
OdpowiedzUsuńhopefully with this information gives inspiration to us in developing a wide range of research to improve health
OdpowiedzUsuńsalep panu di apotik
obat kencing nanah di apotik
salep bekas koreng menghitam
Looks delicious, but I would use vegetarian meatballs :)
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Delicious metaballs
OdpowiedzUsuńChic's
Blogs Showcase
Chic Poradnik
They look so tasty. love it
OdpowiedzUsuńeverydayema.blogspot.ba <3
Taki obiadek chętnie bym wszamała:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi nas ten dodatek ananaska do sosu ;) Na pewno smakuje niestandardowo :)
OdpowiedzUsuńmam jeszcze kilka słoiczków, ale taki sos jest pyszny i wart zapamiętania:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i na pewno smaczny przepis :).
OdpowiedzUsuńI adore sweet and sour! This looks very appetizing, Natalia.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńMmm ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńNa pewno polecę ten przepis znajomym :)
Obserwuję! Zastanawiam się dlaczego tak późno :)
Mało brakuje mi do 280 obserwatorów. Pomożesz?
ONLY DREAMS - KLIK ♥
Klopsiki bardzo lubię pod każda postacią, Twoje wyglądają bardzo, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszotka :) Zamierzam coś podobnego przygotować :)
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wspólną obserwację ?
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszne zdjecie! Choć klopsiki to nie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńtakie klopsiki są pyszne. ostatnio robiłam w sosie pomidorowym. mniam <3
OdpowiedzUsuńGreat post! Have a lovely Day! 🌻🌻🌻
OdpowiedzUsuńNie miałam pomysłu na obiad i dzięki Tobie mam :)
OdpowiedzUsuńLubię taki sos:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię klopsiki w sosie :) Są bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
sos słodko kwaśny bardzo lubię :) super pomysł z tymi pulpecikami :)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki wyglądają obłędnie! :) Super!
OdpowiedzUsuńTen sos z pewnością jest obłędny
OdpowiedzUsuń