listopada 13, 2020

Sernik królewski w tortownicy / Polish Cheesecake with Cocoa Crumble


Sernik królewski w tortownicy przepis
Sernik królewski w tortownicy
 

Sernik królewski w tortownicy przepis

Sernik królewski w tortownicy przepis
Dziś zapraszam na sernik królewski w tortownicy, czyli klasyczny sernik z kakao i kruszonką, na ciemnym spodzie. To świetny pomysł na święta i nie tylko.

Jeśli chodzi o serniki, każdy ma swoje preferencje: jedni uznają tylko sernik wiedeński bez spodu, inni tylko z kruszonką, jeszcze jedni wolą więcej ciasta, inni mniej, a inni uznają tylko serniki pieczone w kąpieli wodnej na styl amerykański, U nas wzięcie mają wszystkie serniki :) Dzisiejszy jest bardzo prosty w przygotowaniu, dość klasyczny, z oddzielaniem białek i ubijaniem piany. Zawsze się udaje - nawet początkującym.

Mój sernik królewski jest zawsze wzbogacony ziarenkami prawdziwej wanilii, ale jeśli wolicie, do masy serowej możecie też dodać troszkę startej skórki z pomarańczy, która dobrze komponuje się z kakao. 

Sernik królewski w tortownicy to dobry wybór na wszelkie okazje. Jest delikatny, odrobinę kremowy i pyszny. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej ciast na wyjątkowe okazje:)

Na święta polecam również tradycyjne Ciasto Niebo na kruchym spodzie:


Przepis na sernik królewski w tortownicy, składniki:


na tortownicę o średnicy 23 cm:
na ciasto:

250 g mąki,
1 całe jajko,
2-3 łyżki cukru pudru,
łyżka kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g zimnego masła

na masę serową:

500 g sera mielonego trzykrotnie,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka masła,
4 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie 30%)

Przepis na sernik królewski w tortownicy, przygotowanie:


Ciasto: połączyć mąkę, proszek, kakao i cukier. Dodać masło, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać jajko, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, dodać troszkę zimnej wody), podzielić na 2 porcje, spłaszczyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut lub kilka godzin, a nawet całą noc. 

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, mąką ziemniaczaną, śmietanką i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę wyłożyć jedna porcję ciasta (można rozwałkować lub wylepić palcami), wyłożyć masę serową. Na ser pokruszyć resztę ciasta. Piec w 180 C około godziny.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Polish Cheesecake with Cocoa Crumble Recipe:

250 g of flour,
1 egg,
2-3 tbsp of powdered sugar,
1 tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder,
125 g of cold butter,

for the cheesecake filling:

500 g of Polish dry curd cheese/ white cheese / Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
2 eggs,
3/4 cup of sugar,
a big pinch of vanilla,
1/2 tbsp of potato starch,
1 tbsp of softened butter,
4 tbsp of heavy cream

Prepare the crust: mix the flour, sugar, cocoa and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, form two discs, cover with plastic wrap and chill in the fridge for an hour or overnight. 

Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, cream, butter and potato starch. Gently fold in the beaten egg whites. Using your fingers, press one portion of a crust into the springform pan (23cm) - you can also roll it out. Place the cheesecake filling on the prepared crust and crumble the remaining crust on top. Bake in 180C for about an hour. Enjoy:)

32 komentarze:

  1. Una visione golosissima questa torta!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. You have just combined two of my top favourites in one. I can't get enough of streusel :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham serniki w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham serniki! pycha ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tu już po zdjęciu wiadomo, że będzie mega smakował. Super przepis, sernik bardzo lubię. Pozdrawiam droga Natalio, miłego dnia Ci życzę. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Friday mood 😊 I think made a this recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorgeous looking cake slice!
    I would use white cheese; it's always available in my fridge.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh WOW!!! This is going to be my all time favourite dessert...cheesecake and streusel, two of my ultimate favourites! Here is my Saturday treat...thank you so, so much!😊😊

    Have a lovely weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniki uwielbiam, mój król ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smacznie :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie!:D
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. No i smakowicie jak zawsze u Ciebie.Sernik dla mnie to takie świąteczne ciasto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks delicious, a great recipe to put to one side for the festive period.

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj uwielbiam takie serniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój mąż jest maniakiem sernika

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam serniki - oj, kusisz. Pychotka 😘

    OdpowiedzUsuń
  17. Królewski to mój zdecydowany faworyt wśród serników :) Chociaż częściej piekę wiedeński (bez spodu, bo lżejszy i szybciej się robi).

    OdpowiedzUsuń
  18. Cheesecake is my favorite dessert. I wouldn't want to share this with anyone LOL!

    OdpowiedzUsuń
  19. Natalia this looks really delicious with the chocolate crust.I wouldn't be able to buy the Polish cheese here, just wondering do you think the Philadelphia Cream Cheese would work? We use it for a lot of cheesecakes. Great recipe, thanks, Pauline.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You can try, but to be honest I'm not sure about the final result. Polish cheese used for cheesecakes is quite unique, a bit more tangy and dense than Philadelphia Cream Cheese. If it works, please, let me know!☺

      Usuń
  20. This looks really good!

    http://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger