listopada 04, 2020

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem przepis
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem przepis


Dziś do obiadu poleca się najlepsza czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem. Jest delikatnie słodka i odrobinę kwaśna, idealna do mięsa i nie tylko.

Czerwona kapusta zasmażana na ciepło smakuje również jako samodzielne danie. Jeśli macie ochotę zaserwować ją solo i nie boicie się dodatkowych kalorii, możecie dodać do niej kawałeczki usmażonego na chrupko boczku. Idealnie podać ją wtedy z kromką domowego chleba. Ja zazwyczaj nie dodaję do niej żadnej wędliny, lubię ją samą, bez żadnych dodatków.

Dzięki dodatkowi jabłka, miodu i cytryny zasmażona kapusta jest idealnie wyważona w smaku. To fantastyczny dodatek do pożywnego gulaszu albo pieczonego drobiu i klusek śląskich. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:)

Jeśli macie ochotę przygotować czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu, przygotujcie również moje polędwiczki w sosie własnym:



Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, składniki:

główka średniej wielkości czerwonej kapusty,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 jabłka,
ok. 2 szklanek wody,
kilka łyżek soku z cytryny,
2 łyżki miodu (lub do smaku),
sól, pieprz, 2-3 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki masła i 2 łyżki mąki

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, przygotowanie:


Poszatkować kapustę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Kapustę przełożyć do dużego garnka, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, starte na wiórki jabłka, listki laurowe i ziele. Dodać 2 szklanki wody i dusić całość około 40 minut, do miękkości (gdyby płyn szybko wyparował, można dolać odrobinę wody). Dodać miód i sok z cytryny do smaku. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać, tworząc zasmażkę. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem.

Zmodyfikowany przepis Olgi Smile.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Braised Red Cabbage with Apple Recipe:

1 head of medium size red cabbage,
2 large onions,
2 cloves of garlic,
2 apples,
approx. 2 cups of water,
few tbsp of lemon juice,
2 tbsp of honey (or to taste),
salt, pepper, few bay leaves and few kernels of allspice,
4 tbsp of butter and 2 tbsp of flour

Shred the cabbage. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for another 30 seconds or so. To a large pot, add shredded cabbage, oniona nd garlic, bay leaves, allspice and grated apple. Pour on water and simmer for about 30 to 40 minutes or until tender (feel free to add a bit more water, if evaporates too quickly). Add some honey and lemon juice, to taste. In a small pot, melt butter. Add flour and stir quickly, creating a roux. Add the roux to the cabbage and mix well. Season with salt and pepper. Serve as a side dish to braised meat, goulash / stew and some dumplings or potatoes. 

Modified recipe form this site.

25 komentarzy:

  1. bardzo lubię taką kapustę

    OdpowiedzUsuń
  2. A winter classic! Yours looks great, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  3. You have made me hungry for red cabbage! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Never tried that. Unusually use red cabbage with green in coleslaw.

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks for the recipes, sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam tej kapusty, oczywiście teraz mi się zachciało, bo jeszcze takie fajne dodatki, fajny przepis. :) Pozdrawiam i życzę Ci super fajnego dnia. :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :) Ja ostatnio robiłam zasmażane buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I have never tried that recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Great photos! Love the color of this. And the flavor, too, I'm sure. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię. U nas na śląsku często się ją jada, taki obiad z kapustą kluseczkami i roladą - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I have only ever eaten red cabbage raw in salads, but will have to try this.
    It looks delicious!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  12. I bought a red cabbage yesterday, good timing, 😀 Keep safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię taką kapustę, często dorzucam garść rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, i moje smaki... A nie jadłam takiej kapusty całe wieki!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger