marca 21, 2021

Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach / Crusty Bread Rolls

Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach przepis
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach

Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach przepis

Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach przepis


Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach to proste i pyszne bułki idealne dla początkujących. Takie domowe bułeczki pełnoziarniste lub zwykłe (białe) są chrupiące, puszyste i delikatne, w sam raz na śniadanie lub kolację.




Pełnoziarniste bułki pszenne na suchych drożdżach są troszkę inne niż zwykłe bułki pszenne na białej mące. Jeśli chcecie zmieszać jasną mąkę z pełnoziarnistą, miejcie na uwadze, by w wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania.

Jeśli ciasto na bułeczki wyda Wam się zbyt klejące, możecie lekko podsypać je mąką, ale najlepiej wyrabiać je dłońmi wysmarowanymi olejem - wtedy ciasto tak się nie klei. 

Bułki pszenne z suchych drożdży mają chrupiącą skórkę dzięki glazurze z mąki i wody - dla naprawdę chrupiącej skórki polecam użyć tu mąki ziemniaczanej (skrobi). Jeśli macie ochotę, możecie obsypać je ulubionymi ziarnami.

Nasze bułki pszenne na suchych drożdżach są pyszne na świeżo, ale gdy w kolejnych dniach stracą świeżość, są idealne do przygotowania faszerowanych, zapiekanych bułek. Wystarczy przeciąć je na pół, wydrążyć miąższ, nadziać ulubionymi składnikami (na przykład pieczarkami, wędliną, warzywami) i zapiec z serem. To idealna kolacja lub śniadanie na ciepło. Wydrążony miąższ przyda się do przygotowania grzanek do zupy lub sałatki (można go zamrozić). Polecam, smacznego :)


Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach, składniki:


na 12 bułeczek:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

2 szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oliwy lub oleju,
2 łyżeczki soli,
2 płaskie łyżeczki cukru,
6 szklanek mąki pszennej (jasnej lub zmieszanej z pełnoziarnistą) 
14 g suchych drożdży

glazura: 100 ml wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub łyżeczka mąki pszennej

Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach, przygotowanie:


Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, do spienienia (uwaga, by woda nie była za gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając oliwę lub olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać więcej mąki (jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, być może będzie konieczność dodania kilku łyżek wody - przy pełnoziarnistej mące to ciasto jest bardziej suche i należy wykończyć zagniatanie dłońmi). Uformować ciasto w kulę, odstawić na godzinę do podwojenia objętości (przy użyciu mąki pełnoziarnistej czas wyrastania może się troszkę wydłużyć). Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: połączyć wodę z mąką, zagotować, lekko wystudzić. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem, obficie posmarować glazurą. Piec w 200 C około 25-30 minut.

Zmodyfikowany przepis ze strony saladinajar.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: 


Crusty Bread Rolls Recipe:

for 12 rolls:

2 cups of water,
2 tbsp of oil,
2 tsp of salt,
2 tsp of  sugar,
6 cups of flour,
14 g of dry yeast

the glaze: 100 ml of water, 1 tsp of flour or 1/2 tsp of potato starch or corn starch

Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, add oil. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about an hour. Form 12 rolls and place them on a baking tray, lined with parchment paper. Lei it sit for additional 30-40 minutes. Prepare the glaze: boil the water with flour and salt. Cut each roll, using a sharp knife and brush them generously with warm glaze. Bake in 200 C for about 25-30 minutes.

 Modified recipe from saladinajar.com

43 komentarze:

  1. Pyszne muszą być te bułeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. What a great recipe, the bread rolls look so tasty.

    OdpowiedzUsuń
  3. They look so crusty...bakery perfect!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. I love every bread recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne rumiane bułeczki. Uwielbiam takie jak są jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. These rolls look so good and tasty!

    Happy Sunday

    OdpowiedzUsuń
  8. ale super wyszły te bułeczki :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ideal to spread with olive oil, tomato and a few slices of ham
    Greetings!

    OdpowiedzUsuń
  10. Yum. The warm glaze on bread it new to me. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. I na kolacje tez są pyszne na pewno bo tak smakowicie wyglądają. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne musza być te bułeczki z masełkiem albo miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. your bread looks so beautiful browny

    i feel i can taste the softly ones :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I love bread and these sound great.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ma to jak świeże, domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie bułeczki (białe) piecze mój syn dla swoich dzieci. Są najlepsze na świecie,

    OdpowiedzUsuń
  18. These look super tasty :-D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają smakowicie! Do weekendowego śniadania byłyby wspaniałe. ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale przepyszne bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy piec je góra dół bez termobiegu czy z ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dziękuję za przepis na te bułeczki jutro wypróbuję przepis pozdrawiam serdecznie autora tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, trzymam kciuki, żeby się udały i smakowały, pozdrowienia☺

      Usuń
  23. Mam pytanie czy można użyć drożdży świeżych do wypieku tych bułeczek i jaka by musiała być ilość drożdży swierzych

    OdpowiedzUsuń
  24. Bułki wyszły fantastyczne! Dziękuję, ten przepis, to złoto. Pozdrawiam. Gregoria.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że bułki smakowały 😊 Pozdrowienia ☺

      Usuń
  25. Czy można nie traktować ich tą glazura? W środku były super ale dla mnie za twarde z zewnątrz :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger