lutego 12, 2020

Prosty gulasz wołowy z ogórkami / Simple Beef Stew with Polish Pickles

Prosty gulasz wołowy z ogórkami przepis
Prosty gulasz wołowy z ogórkami
Prosty gulasz wołowy z ogórkami przepis

Dzisiejszy gulasz wołowy z ogórkami to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa.

W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę wzbogacić, dodajcie pieczarki, suszone grzyby albo ulubione warzywa. Ja bardzo często dodaję do gulaszu sporo warzyw korzeniowych, a czasami także świeży szpinak. Wykorzystajcie ten przepis do wykorzystania tego, co akurat macie w lodówce. Kluczowymi składnikami gulaszu wołowego są jednak ogórki i musztarda - oba te dodatki nadają potrawie charakteru.

Prosty gulasz wołowy z ogórkami to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)

TUTAJ zajdziecie więcej przepisów na gulasz :)




Przepis na prosty gulasz wołowy z ogórkami. składniki:

500 g wołowiny na gulasz, 
ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody,
3-4 ogórki kiszone,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 gałązki selera naciowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku),
listek laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej) rozmieszanej w małej ilości wody

Prosty gulasz wołowy z ogórkami, przygotowanie:


Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Dodać półplasterki cebuli i drobno posiekany seler naciowy. Smażyć kilka chwil, dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia).  Dodać listek laurowy i przyprawy. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać pokrojone ogórki i musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Simple Beef Stew with Polish Pickles Recipe:

500 g of beef,
approx. 2-3 cups of beef stock or water,
3-4 Polish pickles (fermented cucumbers),
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
2 tbsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1 bay leaf,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, sweet and hot paprika,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch or all purpose flour) and 1/4 cup of water, optional

Cut the meat into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the beef and cook, until lighly golden on tboth sides. Add chopped onion and celery, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and tomato paste, cook for 30 second and cover everything with liquid - just enough to lightly cover the ingredients. Add more liquid during simmering, if evaporates too quickly. Add bay leaf and season well, Simmer on low for about 90 minutes or until completely tender. Add chopped pickles and mustard, to taste. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (starch mixed with water). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)



58 komentarzy:

  1. This sounds very good indeed! Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno nie robiłam gulaszu :) Twój wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. This is so appetizing and I love the pairing of pickles and beef!

    OdpowiedzUsuń
  4. We all love beef stew, a splendid idea with the pickles!♥

    OdpowiedzUsuń
  5. zimą lubię takie gulasze!

    OdpowiedzUsuń
  6. I sometime consume beef, but love pickles...yummy

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię wołowiny. Jak myślisz? Jak zastąpię wieprzowiną, będzie smaczny? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały obiad:) Uwielbiam gulasz z wołowiny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny :) Uwielbiam ogórki kiszone!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam gulasz wołowy, ale nigdy nie jadłem go z piklami. Brzmi interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh Natalia! This looks sooo delicious! You may call it simple but it looks very intricate and beautiful on the photo! Save a serving for me :)

    Stevenson

    OdpowiedzUsuń
  12. Stews are a wonderful 'comfort' food.

    OdpowiedzUsuń
  13. o boniu ogórki kiszone uwielbiam moja teściowa robi takie świetne palce lizać :)

    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  14. My boyfriend would love it :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne danie na zimowy czas:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. You have the best recipes! This sounds delicious, a great beef stew!

    OdpowiedzUsuń
  17. Beef stew and pickles! A real interesting combination.

    OdpowiedzUsuń
  18. That sounds delicious now to find the ingredients!!! Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  19. Często robię gulasze, są w moim domu bardzo lubiane :D
    Twój wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  20. This sounds very interesting. I never thought of adding pickles to a beef stew.

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks warm and hearty for a cold day.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda to pysznie, a szczególnie pocieszająco w zimną noc. Dziękuję bardzo, z przyjemnością to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks delicious. Do like beef.

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię gulasz, ale częściej robię z piersi indyka 😉

    OdpowiedzUsuń
  25. dzięki za przypis, spróbuje jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj tym razem coś nie wmoich klimatach , ale mój tata byłby ta potrawa zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. wow great food. i ever try to cook beef with teriyaki sauce

    OdpowiedzUsuń
  28. Pickles and beef...that sounds really delicious!😊😊

    Big Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  29. Parece realmente muito delicioso.
    Beijinhos de água na boca.
    Megy Maia

    OdpowiedzUsuń
  30. Like The Title Reads, Simple Beef Stew - Perfect Meal For This Snowy Afternoon - I Do Like The Idea Severing Over Wild Rice - Another Brilliant Bone Sticking Dish

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  31. Oj już wiem że będzie wyborny w smaku. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  32. Such a hearty stew. It's snowing here all weekend and this will be a great recipe to try to warm the bones. Have a wonderful weekend!

    OdpowiedzUsuń
  33. Now that sounds like a very warming stew! It's been a long time since I last made stew. :)

    OdpowiedzUsuń
  34. a jaką musztardę polecasz do tego przepisu? jakąś konkretną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna jest Dijon, ale sprawdzi się w zasadzie każda ulubiona:)

      Usuń
  35. Kiedyś robiłam gulasz z wołowiny ale od akcji z tym mięsem robię gulasz jedynie z wieprzowiny. Jutro u mnie będzie na obiad.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo smacznie wygląda, ale niestety - nie mogę jeść takiego mięsa ;(

    OdpowiedzUsuń
  37. takie dania sprawdzają sie u mnie idealnie

    OdpowiedzUsuń
  38. o matko, ale sobie apetytu narobiłam
    chciałabym gotować takie potrawy, ale moje dzieci niestety jeszcze do nich nie dorosły:(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger