maja 07, 2024

Ciasto Kruchy Kokosowiec

Ciasto Kruchy Kokosowiec
Ciasto Kruchy Kokosowiec


Ciasto Kruchy Kokosowiec

Ciasto Kruchy Kokosowiec

Ciasto Kruchy Kokosowiec to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto z wiórkami kokosowymi upiec na najbliższy weekend. Ciasto kokosowe na kruchym spodzie z kruszonką smakuje trochę jak Bounty, będzie idealne do popołudniowej kawy.

Jak się piecze ciasto kokosowe

Aby upiec ciasto Kokosowiec wystarczy przygotować proste ciasto półkruche - nie wymaga ono podpiekania, ładnie wyrasta i nigdy nie wychodzi w nim zakalec. Dla najlepszego smaku i struktury kruche ciasto z kokosem należy najpierw dobrze schłodzić - tak postępujemy przy każdym cieście tego typu, wtedy odpowiednia kruchość jest gwarantowana. 

Jak zrobić masę kokosową na ciasto

Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe ze śmietaną i cukrem, krótko podgrzać, a po ostudzeniu wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Przepis na ciasto Kokosowiec na kruchym cieście jest prosty i przyjemny, całość przygotowań nie zajmuje wiele czasu. Takie ciasto kokosowe z wiórkami kokosowymi na pewno posmakuje fanom kokosu. Smacznego :)

Jeśli szukacie przepisu na ciasto kokosowe polecam również Ciasto Aurora z wiórkami kokosowymi, budyniem i brzoskwiniami:



TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta z wiórkami kokosowymi :)


Jak zrobić ciasto Kokosowiec?

CIASTO KRUCHY KOKOSOWIEC PRZEPIS:

Kruchy Kokosowiec, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm

Ciasto kruche:

220g cukru

500g mąki pszennej,

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego,

250g zimnego masła

łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18 % (lub jogurtu greckiego)


Masa kokosowa:

250g wiórków kokosowych

250g kwaśnej śmietany 12% lub 18 %

130g cukru pudru

5 białek


Dodatkowo:

polewa czekoladowa lub kakaowa (można też ciasto obsypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem czekolada lepiej tu pasuje)

Ciasto Kruchy Kokosowiec, przygotowanie:

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Gdy masło będzie już w maleńkich kawałeczkach, dodać żółtka i śmietanę, a następnie następnie zagnieść rękoma ciasto. Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną częścią wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Ciasto w blaszce oraz drugą kulkę ciasta włożyć do lodówki na 30 minut. 

Wiórki kokosowe przesypać do blendera/ robota kuchennego i poszatkować na mniejsze kawałki (nie ma powstać mąka, tylko mniejsze kawałeczki).

Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę. Postawić na małym ogniu i podgrzać, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gorąca, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce.

Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta, odrywać od niego małe kawałeczki i układać na masie kokosowej, tworząc dużą kruszonkę. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C około 60 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis na stronie malacukierenka.pl


4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you. That looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks, Natalia, for sharing the recipe of the coconut crumble cake. The cake looks great!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super, uwielbiam kokosowe smaki, kradnę ☺️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger