maja 22, 2024

Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką


 Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką


Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką to pyszne ciasto serowo-czekoladowe, idealne dla gości na różne okazje. Jeśli lubicie sernik i ciasta czekoladowe, to połączenie na pewno Wam posmakuje.

Przepis na Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką wymaga trochę pracy - najpierw należy przygotować wilgotne ciasto czekoladowe z serem, pamiętając o dokładnym ubiciu białek oraz obu mas. Ciasto łaciate z serem wymaga wielu składników - ważne, by niczego nie przeoczyć, wtedy na pewno uda się idealnie. Ciasto kakaowe z serem i galaretką powinno być puszyste, delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Całość wymaga również schłodzenia i stężenia wszystkich warstw. 


Jak zrobić Ciasto Serowy Łaciatek?

Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką przypomina trochę popularne ciasto Izaura (kliknij TU po mój przepis). Tutaj ciasto czekoladowo-serowe przygotuje się jednak jako ciasto ucierane na maśle, ciasto Izaura natomiast jak murzynka. Dodatkowo ciasto Serowy Łaciatek zawiera owoce i orzeźwiającą galaretkę - moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tu malinowa lub brzoskwiniowa. 

Łaciate ciasto serowo-czekoladowe po zmiksowaniu obu mas jest dość gęste. Po wyłożeniu ciasta czekoladowego warto zrobić nieregularne wgłębienia łyżką,  wyłożyć w nie masę serową, powciskać brzoskwinie i nieregularnie powykładać resztę sera wyrównując wierzch, Po upieczeniu i wystudzeniu Serowy Łaciatek może mieć lekko pofalowany wierzch - wszystkie wgłębienia doskonale pokryje galaretka. 

Łaciate ciasto z serem i galaretką to idealny przepis jeśli macie więcej czasu. Ciasto Serowy Łaciatek na dużą blachę jest podzielne, sycące, nieprzesłodzone i świetne do kawy. Bardzo polecam, smacznego.

Polecam również moje pyszne ciasto czekoladowo serowe SEROWY OKRUSZEK:




TUTAJ znajdziecie również inne moje ciasta warstwowe:) 


Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką przepis:


Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm, szklanka = 250 ml


Na ciasto czekoladowe:

150 g masła,

2/3 szklanki cukru,

4 jajka,

szczypta soli,

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 łyżeczki ciemnego kakao,

10 łyżek mleka


na masę serową:

500 g sera trzykrotnie mielonego,

100 g masła,

1/2 szklanki cukru,

3 jajka,

pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru,

1/2 łyżki mąki pszennej,

1/2  łyżki mąki ziemniaczanej, 

łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli


puszka brzoskwiń (ja nie wykorzystałam całej puszki, resztę można wykorzystać do innego deseru lub koktajlu albo pokrojone zamrozić  do innego wypieku)

2 galaretki malinowe plus 3 szklanki wody,


Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką, przygotowanie: 

Ciasto czekoladowe:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami. Dodać porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć do przygotowanej blaszki.

Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera. Dodać proszek budyniowy, proszek do pieczenia i obie mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy łopatki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W kakaowym spodzie zrobić łyżką delikatne zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej. W ciasto powciskać kawałki owoców i przykryć go pozostałą masą serową. Wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut - jeśli wierzch będzie się za szybko przypiekał, nakryć go papierem do pieczenia.  Wystudzić najlepiej w uchylonym piekarniku.

Galaretki przygotować używając 3 szklanek wody. Przed wylaniem na ciasto musi być bardzo mocno tężejąca, mocno gęsta, prawie do wyłożenia, a nie przelania - zbyt wilgotna spłynie po cieście. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


5 komentarzy:

  1. ale pysznie prezentuje się to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I think I am too lazy to make this cake - but would like a slice just the same.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie to wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki, gdyż uwielbiam serniki i wszystko, co zawiera kakao😀

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger