marca 15, 2017

Sernik w murzynku / Polish Cheesecake Brownie


Sernik w murzynku przepis
Sernik w murzynku
Sernik w murzynku przepis

Serniki i murzynki to zdecydowanie moje ulubione ciasta, dlatego kiedy znalazłam przepis, który łączył oba te wypieki, wiedziałam, że muszę z niego skorzystać. Ciasta czekoladowe z masą serową w środku można znaleźć na blogach pod wieloma nazwami: jedni nazywają je Cielaczkiem, inni Izaurą. Dla mnie to po prostu pyszny sernik w murzynku (albo murzynek z serem). Bardzo ważne, by do przygotowania ciasta użyć dobrej jakości ciemnej czekolady (gwarantuje brak zakalca), a przede wszystkim dobrego sera - ja użyłam bardzo dobrej jakości sera z wiaderka, dzięki czemu nie musiałam dodawać do masy serowej dużej ilości masła. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje ciasta warstwowe:)

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe, polecam również moje pyszne  ciasto Rocher:




Sernik w murzynku, składniki:


na blaszkę o wymiarach 22x34cm:

na ciasto murzynkowe:

szklanka mleka,
125 g masła,
2 czubate łyżki kakao,
3/4 szklanki cukru,
50 g gorzkiej czekolady,
2 szklanki mąki,
łyżeczka sody,
3 jajka (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej)

na masę serową:

750 g twarogu zmielonego trzykrotnie (w temperaturze pokojowej),
4 jajka (żółtka i białka osobno,  w temperaturze pokojowej),
2/3 szklanki cukru,
łyżka mąki,
łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta wanilii,
50 g masła ( w temperaturze pokojowej; jeśli używamy tłustego sera z wiaderka, można zmniejszyć ilość o połowę lub 3/4)

prosta polewa:
kilka łyżek kakao, kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżek cukru pudru

Przygotować ciasto czekoladowe: mleko, masło, cukier, kakao i czekoladę podgrzać do rozpuszczenia składników, ostudzić. Przesianą mąkę i sodę połączyć z ostudzoną masą i żółtkami - krótko wymieszać, tylko do połączenia. Białka odłożyć (będą potrzebne później).

Sernik w murzynku, przygotowanie:


Przygotować masę serową: krótko wymieszać twaróg, żółtka, cukier, masło i wanilię i oba rodzaje mąki. Wszystkie białka (z masy serowej i z ciasta czekoladowego) ubić na sztywną pianę, podzielić na pół. Część wmieszać delikatnie do masy serowej, drugą połowę do murzynka. Na wyłożoną papierem blaszkę wlać część ciemnego ciasta, następnie część masy serowej (tworząc kleksy, a nie jedną warstwę), część czekoladowej i serowej. U mnie większość masy czekoladowej znalazła się na górze. Piec w 175 stopniach, około 60 minut (u mnie troszkę krócej). Studzić w wyłączonym piekarniku, później na blacie. Połączyć kakao, cukier puder i mleko (do smaku i otrzymania konsystencji gęstej polewy). Oblać gotowe ciasto.


Przepis znalazłam tutaj

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




ENGLISH:

for the chocolate cake:

1 cup of milk (cup=250 ml),
125 g of butter,
2 heaping Tbsp of cocoa powder,
3/4 cup of sugar,
50 g of good quality dark chocolate (75 -85% of cocoa),
2 cups of flour,
1 tsp of baking soda,
3 eggs (3 yolks and 3 whites)

for the cheesecake filling:

750 g of dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperayture),
4 eggs (4 egg yolks and 4 whites, room temperature),
2/3 cup of sugar,
1 Tbsp of flour,
1 Tbsp of potato starch,
a pinch of vanilla,
50 g of butter (room temperature, you can reduce the amount od butter by half, if your cheese is very fat)

simple cocoa glaze:

few Tbsp of cocoa, powdered sugar and warm milk

Prepare the chocolate batter: heat the milk, chocolate, sugar, butter anc cocoa, until melted. Set aside to cool. Mix with siftted soda, flour and add the egg yolks (just to combine). Set aside the egg whites (you will need them later).

Prepare the cheesecake: mix the curd cheese, potato starch, flour, egg yolks, sugar, butter and vanilla (just to combine). Whisk all the egg whites, until they form stiff peaks. Divide it in half. Gently fold half of the beaten egg whites to the chocolate batter. Fold the another half to the cheesecake mixture. Pour part of the chocolate batter to the baking pan (22x34 cm, covered with baking paper), dollop part of the cheesecake mixture, creating swirls. Add the rest of the chocolate batter and the rest of the cheesecake, making sure the chocolate batter is mostly on top. Bake for about 55-60 minutes (175 C). Turn the oven off and let the cake cool inside. Prepare the glaze: mix the cocoa, milk and powdered sugar, until you get a consistency of a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)

See the original recipe.




56 komentarzy:

  1. moje ulubione ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dwa w jednym. Kocham serniki i się z tym nie kryję zatem... Piszę się na kawałeczek. Mogę liczyć na te pyszności do herbatki? :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Średnio lubię sernik, ogólnie nie lubię sera na słodko :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mam często piesze taki sernik ;) jest przepyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. również jestem wielką fanką tych ciast, wiec połączenie ich - jak dla mnie to strzał w dziesiątkę! :)
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik w murzynku? Nigdy o tym nie słyszałam, ale zaciekawiło mnie!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sernik :) Na ciemnym cieście smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cieknie :D
    Może udałoby mi się go przerobić na zdrowszą wersję ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Cheesecake? Yes. Brownies? Double yes! These look great -- terrific recipe. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze połączenie! Ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. May I have a some of this lovely cake, please?
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  12. jeju ale mi zrobiłaś smaka , juz zapisuje sobie ten przepis i zrobię na świeta .

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik i kakao to bardzo dobre połączenie. Moja mama do każdego sernika robiła kakaowy spód. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda świetnie i bardzo chętnie bym spróbowała. <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to wyglada :) Cudownie :) A czy to nie inaczej sernik Isaura? A moze Cielaczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik i murzynek - połączenie idealne :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks so moist and delicious, Natalia! Thank you so much for sharing, I love your posts. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznieeee wygląda !
    Zapraszam do siebie kochana <3
    stay-possitive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. zjadłabym kawałeczek tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  20. podobny jadłam u babci :) super...sama nigdy nie próbowałam przygotować, teraz mam motywację

    OdpowiedzUsuń
  21. You have combined two most delicious desserts in one! They look so TEMPTING!

    OdpowiedzUsuń
  22. o jak ja uwielbiam sernik <3!!!

    Zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Rany kocham serniki w każdej postaci. Jedyne ciasto które mogłabym jeść na okrągło. A do tego takie połączenie! Marzenie. :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Sernik bardzo podobny jest do cielaczka :) Ja to każde rodzaje ciasta lubię :) Od biszkoptowych aż po ciasta francuskie :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojć ja bym zjadła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chocolate and cheesecake sounds like a match made in heaven, looks delicious Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  27. Murzynka chyba nigdy nie jadłam, ale takie połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja babcia robi coś takiego,smakuje bosko ❤

    OdpowiedzUsuń
  29. ciasto czekoladowe i sernik, to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :) Z chęcią bym je wypróbowała :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. mniam, wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. This looks like a heavenly dessert, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  33. a jaaaa,a le pycha :D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepadamy za tym ciachem ^^ Pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  35. strasznie apetycznie wygląda ten murzynkosernik, uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  36. To ciasto wygląda obłędnie. Na niedziele w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda naprawdę super :). Kusisz!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger