marca 27, 2017

Kurczak po włosku w sosie pomidorowym / Italian Braised Chicken


Tym razem zapraszam na nieskomplikowanie danie inspirowaną kuchnią włoską. Kurczak duszony w aromatycznym sosie pomidorowym ze świeżą bazylią i warzywami jest delikatny i soczysty - świetnie pasuje do niego ryż, makaron lub po prostu chrupiące pieczywo. Do tej potrawy możemy użyć dowolnych części kurczaka: skrzydełek, udek, a nawet piersi. W zależności od użytych porcji, czas duszenia może ulec zmianie. Smacznego:)

5-6 skrzydełek lub udek z kurczaka,
puszka pomidorów,
szklanka bulionu drobiowego lub wody,
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
mała gałązka selera naciowego,
mała marchewka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
garść świeżej bazylii,
opcjonalnie kilka pieczarek,
2-3 listki laurowe,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, oregano, tymianek

Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Smażyć skórą do dołu na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będzie chrupiący i rumiany z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojone warzywa i plasterki pieczarek, smażyć kilka minut. Zalać bulionem i pomidorami wraz z zalewą, dodać koncentrat i część świeżej bazylii. Doprawić. Włożyć kurczaka, dusić na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 25-35 minut). Posypać świeżą bazylią.

ENGLISH:

5-6 chicken wings, drumsticks or thighs,
1 can of tomatoes,
1 cup of chicken ctock or water,
2 heaping Tbsp of tomato paste,
small stalk of celery,
small carrot,
large onion,
2 cloves of garlic,
a handful of fresh basil,
few button mushrooms (sliced; optional),
2-3 bay leaves,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet pepper, marjoram, thyme, oregano

Season the chicken with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and fry skin side down, until golden and crispy on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped vegetable and mushrooms. Cook, stirring, for few minutes. Add the chicken stock, tomatoes with their liquid and tomato paste. Season well. Add the chicken and simmer on low heat, until tender (25-35 minutes; cooking time depends on the size of your chicken). Sprinkle wih fresh basil. Serve with rice, pasta or crusty bread. Enjoy:)


47 komentarzy:

  1. jakie pyszne danie z kurczaka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię mięso w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks so inviting! I love both the flavour and the gorgeous colour.

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłam sobie apetytu, jakoś tak wiosenne te danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już w etykiecie na pierwszym miejscu "Cebula" to i mnie zachęciłaś haha lubie cebulkę. kurczak wydaję się byc apetyczny w takim wydaniu i na pewno spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super! dzięki za przepis :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis! Super :) jeszcze takiej wersji kurczaka nie jadłam! Wygląda pysznie. Z chęcią bym się skusiła! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ to apetycznie wygląda! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe danie.Kurczak widać, że rozpływa się w ustach 💛

    OdpowiedzUsuń
  10. O, zrobię na obiad w środę! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Really great dear!


    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię kuchnie włoską :) wygląda smacznie!

    PAULYENN ♡

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak przygotowany kurczak podany z ryżem musi smakować rewelacyjnie. Dla mnie idealna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kurczaka, a ten wygląda zachwycająco.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mieszkałam we Włoszech więc chętnie przypomnę sobie smak włoskiej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię bardzo podobnie, ale bez selera naciowego :-) Za to pieczarki obowiązkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. That looks lovely. I hardly eat any meat, but I eat chicken!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie potrawy są jednymi z moich ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za udkami i skrzydełkami :/

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam kurczaka cacciatore. Czytasz w moich myślach, bo ja właśnie mam robić. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  21. This looks really delicious, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dostojna propozycja obiadowa:D

    OdpowiedzUsuń
  23. w takim towarzystwie kurczak musi być po prostu pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale to pysznie wygląda ! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na pewno wypróbuję ten przepis ♥

    OdpowiedzUsuń
  26. Tak wygląda obłędnie, że teraz robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Och, jak pysznie przygotowałaś tego kurczaka. Wspaniale przyprawiony i apetycznie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  28. oh yuuummmm!

    xx natalie
    http://www.lucyandtherunaways.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Jesli cos jest kurczakiem i na dodatek przyrzadzone tak, ze slinka cieknie na widok samych zdjec to to musi byc smakowa bomba! <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Love braised dishes like this! Chicken Italian-style is one of my favorites. This looks wonderful -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam uwielbiam takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. pychotka :D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Super propozycja na pyszny i szybki obiad :) Danie apetycznie wygląda na tym talerzu :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger