Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką |
Dziś pomysł na prosty obiad z łopatki wieprzowej, czyli łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką - bardzo pożywna, rozgrzewająca i pyszna.
Duszona łopatka wieprzowa w sosie z koperkiem i śmietanką jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor.
Gulasz z łopatki ze śmietanką i koperkiem jest przygotowany z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny obiad dla rodziny :)
Zobaczcie też mój przepis na pyszną łopatkę w sosie z pieczarkami i kiełbasą:
Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką, składniki:
ok. 800 g łopatki w plastrach,duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika),
mały pęczek koperku,
odrobina mąki do obsypania mięsa
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka,
Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką, przygotowanie:
Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 90-120 minut lub do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Dolać śmietankę. Rozmieszać wodę z mąką, tak by nie było grudek, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia (gdyby sos wciąż był za rzadki dodać więcej mieszanki z mąką), ewentualnie doprawić. Posypać obficie koperkiem i wymieszać.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Shoulder in Creamy Gravy with Dill Recipe:
idealne do kaszy gryczanej:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious, love the sound of the sauce.
OdpowiedzUsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, lubię takie przepisy ;)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńIt looks good, thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan