lutego 04, 2022

Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem

 
Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem przepis
Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem 

Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem przepis

Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem przepis


Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem to świetny pomysł na łatwy obiad z piersią kurczaka. Zawsze się udaje, a mięso wychodzi delikatne i soczyste.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami może być przygotowana ze słodką śmietanką albo mlekiem, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos pieczarkowy świetnie komponuje się z papryką i porem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do sosu inne Wasze ulubione zioła i warzywa. 

Kurczak może być doprawiony tak jak najbardziej lubicie. Jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Wybierzcie taki zestaw przypraw, który zawiera suszone zioła i czosnek, bo te składniki najlepiej pasują do pieczarek i mięsa.

Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :)

Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie z mascarpone:



Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
jasnozielona część pora lub cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
ok. 200 g pieczarek,
mała czerwona papryka,
ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika; sprawdzi się też mleko),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, opcjonalnie granulowany czosnek (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do drobiu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

 

Kurczak w sosie z pieczarkami, papryką i porem, przygotowanie:

Piersi pokroić na małe plastry. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. 

Na patelnię po kurczaku wrzucić plasterki pieczarek, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną cebulę lub por, smażyć kilka minut i opcjonalnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dusić około 15-20 minut lub do miękkości mięsa.  Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać. Posypać natką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken in Mushroom and Red Bell Pepper Sauce Recipe:


500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion or light green part of leek,
2 cloves of garlic, optional,
200 g od button mushrooms,
1 small red bell pepper,
approx. 1/4 cup heavy cream (or milk)
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or Italian dry herbs blend, optionally granulated garlic (you can also use your favourite poultry seasoning instead),
some parsley, optional

Slice each breast and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil i na  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. 

To the same pan, add sliced mushrooms, chopped red bell pepper and finely chopped onion or leek. Cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water. Simmer for about 15 minutes or until tender.  Add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Optionally sprinkle with parsley. Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger