lutego 11, 2022

Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką

Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką przepis
Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką 

Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką przepis

Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką przepis

Dziś pomysł na prosty obiad z łopatki wieprzowej, czyli łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką - bardzo pożywna, rozgrzewająca i pyszna.

Duszona łopatka wieprzowa w sosie z koperkiem i śmietanką jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor.

 Gulasz z łopatki ze śmietanką i koperkiem jest przygotowany z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny obiad dla rodziny :)

Zobaczcie też mój przepis na pyszną łopatkę w sosie z pieczarkami i kiełbasą:



Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką, składniki:

ok. 800 g łopatki w plastrach,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika),
mały pęczek koperku,
odrobina mąki do obsypania mięsa
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka,

Łopatka w sosie z koperkiem i śmietanką, przygotowanie:

Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz.  Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 90-120 minut lub do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  Dolać śmietankę.  Rozmieszać wodę z mąką, tak by nie było grudek, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia (gdyby sos wciąż był za rzadki dodać więcej mieszanki z mąką), ewentualnie doprawić. Posypać obficie koperkiem i wymieszać.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Shoulder in Creamy Gravy with Dill Recipe:


800 g of pork shoulder,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/3 cup of water,
approx. 1/3 cup of heavy cream,
a small bunch of dill,
salt, pepper, marjoram, sweet paprika and some flour for dusting the meat before frying,


Cut the meat into bite size pieces. Sprinkle the meat with seasonings. Dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until lightly golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Season with salt. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 90-120 minutes or until really tender. Add cream. Mix the starch with water, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens (add more starch if your sauce is too thin). Sprinkle generously with dill and check the seasonings. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger