grudnia 17, 2024

Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście


Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście przepis
Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście przepis


Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście przepis

Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście przepis



Makowiec z budyniem i jabłkami 

na kruchym cieście


Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Przepis na kruche ciasto z masą makową z puszki (lub domową) to smak tradycji, który posmakuje wszystkim fanom polskiej kuchni.

Makowiec na kruchym cieście 

Makowiec na kruchym cieście z budyniem i jabłkami to wspaniała odmiana od klasycznego makowca. Wychodzi wilgotny, nie jest przesłodzony, wspaniale smakuje do kawy.

Jak zrobić kruche ciasto do makowca? To dzisiejsze jest wyjątkowo proste do przygotowania, a poza tym dość ekonomiczne. Nie potrzeba dużo masła, a upieczecie z niego dużą tortownicę ciasta. Ten przepis na kruche ciasto używam jako bazy do wielu innych moich wypieków, na przykład z owocami i bezą. Ważne, by schłodzić ciasto przed pieczeniem, to gwarantuje, że będzie naprawdę idealnie kruche.

Ciasto z masą makową i budyniem

Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście może być przygotowany z dobrej jakości masy makowej z puszki, jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowej. Do takiej gotowej masy nie trzeba już nic dodawać, chociaż warto wzbogacić ją na przykład o ulubione posiekane orzechy, świeżo startą skórkę pomarańczową lub suszoną żurawinę. Jeśli zostanie Ci masa makowa z puszki, możesz ją z powodzeniem zamrozić i wykorzystać w dowolnej chwili do innych wypieków. Masa budyniowa do ciasta to po prostu ugotowany jak zwykle budyń z torebki - nie może być łatwiej :)

Makowiec z jabłkami i budyniem

Makowiec to wspaniałe świąteczne ciasto. Jeśli interesują Cię inne przepisy na ciasta z makiem, polecam na przykład:

 Ciasto Popapraniec z makiem, budyniem i czarną porzeczką

Ciasto Biskup z makową bezą 

oraz przepyszne świąteczne ciasto Telimena z makiem, kremem budyniowym i galaretką - filmik poniżej :)


Makowiec z budyniem i jabłkami 

na kruchym cieście przepis


Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście, składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml

na tortownicę o średnicy 26 cm:


na kruche ciasto

1 i 1/2 szklanki mąki,

1/3 szklanki cukru pudru,

3 małe żółtka lub 2 duże,

125 g zimnego masła,

łyżeczka proszku do pieczenia,


nadzienie makowe:

450 g masy makowej (może być dobrej jakości masa makowa z puszki),

50 g kaszy manny,

3 lub 2 białka (pozostałe z ciasta),

opakowanie cukru waniliowego

3 jabłka 


masa budyniowa:

opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,

500 ml mleka,

2 łyżki cukru


cukier puder do posypania ciasta


Makowiec z budyniem i jabłkami na kruchym cieście, przygotowanie:


Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozłożyć na dnie blaszki (ja wylepiam palcami, ale można rozwałkować). Ponakłuwać widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Drugą część ciasta również schłodzić w lodówce lub krócej w zamrażarce.

Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić, zakrywając budyń folią w taki sposób, by zakrywał wierzch budyniu (nie zrobi się kożuch). Zamiast folii można też często mieszać budyń podczas studzenia.

Przygotować nadzienie makowe: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy. Masę makową połączyć z kaszą mann,  obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami  i ubitymi białkami (białka należy wmieszać stopniowo za pomocą łopatki lub łyżki). Nadzienie makowe wyłożyć na schłodzony spód ciasta. Na masę makowej rozsmarować wystudzony budyń - najłatwiej to zrobić nakładając najpierw po łyżce budyniu obok siebie, a następnie delikatnie wyrównać wierzch. Na budyń pokruszyć pozostałą część schłodzonego ciasta - mają powstać duże, grube okruchy. Piec w 180 C około 50 minut - gdyby wierzch za szybko się rumienił, zakryć go papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem. Kroić po całkowitym wystudzeniu - ciepły będzie się rozpadać.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger