marca 02, 2022

Focaccia (włoski chlebek z rozmarynem i czosnkiem)

Focaccia z rozmarynem i czosnkiem przepis
Focaccia z rozmarynem i czosnkiem przepis


Focaccia z rozmarynem i czosnkiem przepis


Focaccia z rozmarynem i czosnkiem przepis

Focaccia z rozmarynem i czosnkiem przepis

Dziś pyszna focaccia, czyli aromatyczny, mięciutki i puszysty włoski chlebek z rozmarynem i czosnkiem. Piekę go od lat, bo jeden z naszych ulubionych rodzajów pieczywa - zawsze się udaje. 

Focaccia z rozmarynem jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jeśli kiedykolwiek przygotowywaliście ciasto drożdżowe, na pewno Wam się uda. Do tego chlebka najlepiej użyć świeżego rozmarynu i świeżego czosnku, ale szczerze mówiąc, jeśli ich nie mam, często zastępuję je suszonym rozmarynem i granulowanym czosnkiem - i tak wychodzi pysznie :) Z podanych proporcji upieczecie dużą, familijną blachę chlebka, idealnego do pokrojenia na kwadraty lub na małe, wąskie kromeczki. Przyznam, że ja zawsze przygotowuję focaccię z podwójnej porcji, bo świeża znika po prostu w mig.

Focaccia wspaniale smakuje jako dodatek do rożnych potraw z sosem lub do sałatek, ale na jej bazie przygotujecie też  wspaniałe kanapki lub domowe panini. Gdy straci na świeżości, zrobicie z niej też fantastyczne grzanki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne domowe pieczywo :)

Zobaczcie tez mój przepis na błyskawiczny chleb mieszany bez zagniatania:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Focaccia z rozmarynem i czosnkiem, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35cm:

500 g mąki pszennej (najlepiej typ 750 lub 650, ale sprawdzi się tez zwykła, uniwersalna mąka pszenna),
7 g suchych drożdży,
2 łyżeczki soli,
350 ml ciepłej, podgrzanej wody (ma być przyjemnie ciepła, nie gorąca),
szczypta cukru,
2-3 łyżki oliwy,
rozmaryn do posypania chlebka przed pieczeniem (może być świeży lub suszony),
kilka dużych ząbków czosnku lub granulowany czosnek


Focaccia z rozmarynem i czosnkiem, przygotowanie:

Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier (woda nie może być zbyt gorąca, ani zbyt zimna, bo drożdże się nie uaktywnią, powinna być przyjemnie ciepła). Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając oliwę  - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można delikatnie podsypać mąką, ale lepiej wyrabiać ciasto dłońmi posmarowanymi oliwą. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyraźnego podrośnięcia. 

Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do blaszki wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarowanymi oliwą dłońmi rozłożyć ciasto na całym dnie blachy. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut. W wyrośniętym cieście zrobić dołki palcami. Posypać rozmarynem i granulowanym czosnkiem (jeśli używamy świeżego, kroimy czosnek na cieniutkie plasterki i wkładamy je w dołki). Delikatnie skropić wierzch oliwą.  Piec w 200 C około 20 minut.

Oryginalny przepis na stronie bbcgoodfood.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Focaccia Recipe:

500g bread flour, plus extra for dusting
7g dry yeast
2 tsp sea salt,
350 ml of water,
a pinch of sugar,
2-3 tbsp olive oil,
rosemary (fresh or dry), granulated garlic or few cloves of fresh garlic, thinly sliced


To the warm water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems to sticky, feel free to add more flour, but it's best to knead the dough with oiled hands. Knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. 

 Place the dough into a baking tray (35x25cm) lined with baking paper or generously brushed with oil. Stretch the dough to fill the tin. Cover and let it rise for additional 40 minutes or until doubled in size.  Using your fingers, make dimples. Srinkle with rosemary and garlic (or stick slices of garlic itno each dimple, if using fresh). Bake for 20 minutes in 200 C. Enjoy!

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger