marca 23, 2022

Najlepsze leniwe

Najlepsze leniwe przepis
Najlepsze leniwe 


Najlepsze leniwe przepis

Najlepsze leniwe przepis


Dziś polecam najlepsze leniwe - pierogi lub kluski, jak wolicie :) Są ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się na obiad lub kolację na słodko, posmakują każdemu.

Takie leniwe bez ziemniaków przygotowuje się z najprostszych składników. Dzięki ubitemu białku są puszyste, delikatne i mięciutkie, naprawdę idealne. Warto od razu przygotować dużą porcję, bardzo dobrze smakują nawet odgrzane na drugi dzień.

Leniwe z masłem, cukrem i cynamonem to wspaniała klasyka kuchni polskiej, ale możecie podać je tak, jak najbardziej lubicie. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)

Polecam również moje twarogowe ciasteczka - szybkie i proste:



Najlepsze leniwe, składniki:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
2 jajka (żółtka i białka osobno),
szklanka mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego

masło, cukier, cynamon do podania z kluskami


Najlepsze leniwe przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem z żółtkami, mąką i cukrem. Dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać, zagnieść w kulę - masa może być dość klejąca, taka ma być. Gdyby lepiła się za bardzo, można troszkę podsypać mąką. Na podsypanym mąką blacie formować z kuli 4 długie wałeczki, każdy lekko spłaszczyć i pokroić na kluski. Gotować leniwe partiami w lekko osolonym wrzątku z kilkoma kroplami oleju. Kluski / pierogi leniwe są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podać z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub dowolnymi dodatkami.

Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish 'Lazy' Dumplings (Leniwe) Recipe:


500 g of Polish dry curd cheese (tvarog / white cheese)
1 cup of flour,
2 egg yolks and 2 egg whites,
approx. 16 g of vanilla sugar, optional

some melted butter, more sugar and cinnamon for serving

Using a fork, mash the cheese with egg yolks, vanilla sugar and flour. Beat the egg whites, until stiff and fold them in. Knead quickly into a quite sticky ball - you can add a bit of flour, if necessary. On a well floured surface, form 4 long and thick ropes out of a dough. Flatten each rope gently with your hand and cut into small dumplings. Coom them in batches in boiling water with few drops of oil and a pinch of salt, until float on the surface. Serve with melted butter, generously sprinkled with cugar and some cinnamon. Enjoy!

10 komentarzy:

  1. ja staram się dawać minimalną ilość mąki, tak,że formuję kluseczki łyżką, nie da się ich formować :) są leciutkie jak chmurki, utopione w podsmażonym masełku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, ale chyba spróbuję zrobić ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Neat recipe! And one that's new to me. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you. I rarely make dumplings but these sound interesting.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam leniwych. Dobrze, że przypomniałaś mi o nich

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ale dawno nie jadła . Trzeba zrobić :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie spodziewałam się że trafię na taki przepis :) leniwe na słodko ale smakują naprawdę świetnie !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger