marca 09, 2022

Kurczak w majonezie

 
Kurczak w majonezie przepis
Kurczak w majonezie 

Kurczak w majonezie przepis

Kurczak w majonezie przepis


Dziś zapraszam na banalnie proste i ekspresowe danie na obiad z piersi kurczaka. Kurczak w majonezie przygotowany jest z minimum składników, udaje się za każdym razem.

Mięso wystarczy tylko oprószyć przyprawami, posmarować majonezem i posypać serem. Jeśli nie przepadacie za przyprawą curry, możecie tu użyć ulubionych przypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab. 

Kurczak pieczony w majonezie wychodzi delikatny i mięciutki, wspaniale smakuje z ziemniakami lub frytkami i różnymi surówkami. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pysznego kurczaka:)

Zobaczcie również przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką:



Kurczak w majonezie, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
2 płaskie łyżki majonezu,
opcjonalnie łyżeczka musztardy,
sól, pieprz, curry (można zastąpić ulubioną mieszanką przyprawa do drobiu, suszonymi ziołami lub mieszankę gyros / kebab),
kilka czubatych łyżek startego sera

Kurczak w majonezie, przygotowanie:

Kurczaka przekroić na 4-6 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami,  wysmarować dokładnie majonezem i opcjonalnie musztardą. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, posypać serem. Zapiekać w 180 C około 25-30 minut - najlepiej połowę czasu pieczenia pod przykryciem, połowę bez (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kotletów).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Baked with Mayo Recipe:


500 g of chicken breast,
2 tbsp of mayo,
1 tsp of mustard, optional,
salt, pepper, curry (you can use poultry seasoning instead),
few heaping tbsp of grated cheeese

Cut the chicken into 4-6 cutlets and beat, using a meat mallet, until medium thick. Sprinkle with seasonings and smear with mayo. Place cutlets on a baking tray and sprinkle with cheese. Bake in 180 C for about 25-30 minutes - first 15 minutes covered and next 15 minutes uncovered (baking time may vary, depending on the thickeness of your cutlets). Serve with potatoes, fries or rice and some salad on the side. Enjoy!

9 komentarzy:

  1. Też bym chciała wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się ten przepis podoba:)))chętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks good. Mayo isn't used enough in baked things. Good stuff -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł, musi fajnie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  5. I've never made chicken baked with mayo but it sounds interesting.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze takiego kurczaka. Z chęcią soróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger