maja 21, 2022

Szynka w sosie własnym z cebulą

Szynka w sosie własnym z cebulą przepis
Szynka w sosie własnym z cebulą 

Szynka w sosie własnym z cebulą przepis

Szynka w sosie własnym z cebulą przepis

Szynka w sosie własnym z cebulą to pyszny polski klasyk - nie wymaga wielu składników i pracy, a zawsze się udaje i każdemu smakuje.



Duszona szynka w cebulowym sosie własnym wychodzi idealnie krucha, delikatna i mięciutka. To dzięki długiemu duszeniu mięsa. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie wlać do sosu odrobinę słodkiej śmietanki.

Szynka w sosie świetnie smakuje z wieloma dodatkami, pasują do niej ziemniaki, kasza, ryż lub kluski śląskie, dobrze komponuje się też z surówkami, buraczkami lub kapustą. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne obiady :)

Szynka w sosie własnym z cebulą, składniki:


ok. 1 kg szynki,
3-4 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
2 duże cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, szczypta tymianku,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Szynka w sosie własnym z cebulą, przygotowanie:


Szynkę pokroić w plastry. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić półplasterki cebuli. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić sos przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Opcjonalnie dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość). Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Braised Ham in Onion Gravy Racipe:

approx. 1 kg of raw ham,
3-4 cups of water or stock,
2 large onions,
1-2 cloves of garlic,
1/3 cup of heavy cream or milk, optional,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice, 
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, marjoram, a pinch of thyme

some parsley or dill, optional

Cut your meat into thick slices. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear in batches, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped onion. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Add cream. Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger