Bułeczki czosnkowe grillowe |
Dziś zapraszam na pyszne bułeczki czosnkowe (grillowe). Takie domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami są idealnym dodatkiem do mięs z grilla, sprawdzą się również na piknik albo po prostu na kolację.
Moje rwane bułeczki czosnkowe z suchych drożdży są niesamowicie proste w przygotowaniu. Ja upiekłam 16 mniejszych bułeczek do odrywania, ale można ich upiec znacznie więcej w wersji mini - najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, wtedy znikają błyskawicznie :)
Każda bułeczka jest nadziana masłem ze startym czosnkiem i natką pietruszki. Jeśli wolicie, możecie dodać też inne zioła, np. posiekany koperek. Podczas pieczenia masło się stopi i obleje bułeczki, dzięki temu zyskują naprawdę wyraźny, maślany smak.
Domowe bułeczki czosnkowe są miękkie, delikatne i puszyste - w sam raz do grilla. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na bułeczki :)
Polecam również moje najlepsze bułki do hamburgerów:
Bułeczki czosnkowe grillowe, składniki:
na 16 małych bułek (lub więcej malutkich):
2 szklanki* ciepłej wody (woda ma być ciepła, ale nie gorąca!),
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
100 g masła w temperaturze pokojowej (miękkiego),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 duże ząbki czosnku
*szklanka = 250ml
Bułeczki czosnkowe grillowe, przygotowanie:
W misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. W tym czasie przygotować masło czosnkowe: miękkie masło wymieszać ze startym czosnkiem i natką. Uformować w bloczek lub wałeczek (najłatwiej zrobić to folią) i włożyć do lodówki (dodatkowo warto włożyć masło do zamrażarki na kilka minut - ma stwardnieć na tyle, by dało się pokroić).
Po tym czasie z ciasta uformować 16 bułek zostawiając małe przerwy (albo duże, jeśli bułki nie mają być do odrywania), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki ponacinać ostrym nożem. W każde nacięcie włożyć pasek masła. Posmarować bułeczki mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Garlic Buns Recipe:
for 16 small buns (or more smaller ones):
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
few tbsp of milk,
100 g of soft butter,
2 tbsp of finely chopped parsley.
3 large cloves of garlic
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes. Turn the dough onto a floured surface and form into 16 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes.
In the meantime prepare garlic butter: mix butter with parsley and garlic. Form into a block and refrigerate, until ready to use (place butter into the freezer for few minutes too - make sure the butter is cold enough to cut it).
Cut each bun, using a sharp knife. Place a piece of cold butter into each cut. Brush each bun with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
Very soft and tender...love the herb garlic filling.
OdpowiedzUsuńale pychota!
OdpowiedzUsuńThese do sound very good indeed. Thank you.
OdpowiedzUsuńI love garlic bread recipes :) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMmm, garlic. Love garlic buns. Neat recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńYum! These look absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam, choć najczęściej dodaję do kupnych bułek i kładę na grilla :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie prezentują się te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
They look delicious, yummy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki.
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie bułeczki :) Zapisuję przepis i działam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! *.* Twoje wyglądają obłędnie :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
ależ mi to cudownie zapachniało grillem i czosnkiem <3 MMMMM! <3
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają a ja lubię bułeczki :-).
OdpowiedzUsuńApetycznie zapachniało :)
OdpowiedzUsuńI'd eat them all myself! I love garlic buns!
OdpowiedzUsuńbrzmi całkiem przyjemnie, mam suche drożdże więc... może się w sumie skuszę? :)
OdpowiedzUsuńThe herb garlic filling sounds good.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Uwielbiam takie czosnkowe pieczywa :)
OdpowiedzUsuńSmakowite są te bułeczki, apetycznie wyglądają. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper czosnkowe bułeczki ;)!
OdpowiedzUsuń