lutego 04, 2015

amerykańska zupa ziemniaczana

Dziś propozycja na pyszną, gęstą, pożywną zupę ziemniaczaną z serem i szczypiorkiem. Po raz kolejny zainspirowałam się przepisem Laury Vitale - moja zupa to mała modyfikacja jej pomysłu. Szczypiorek możemy zastąpić cebulką dymką, a na koniec dołożyć kleks kwaśnej śmietany. Smacznego:)

ok. 700 g ziemniaków,
duża cebula,
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
8 plastrów boczku (można zastąpić szynką lub inną wędliną),
3 szklanki domowego bulionu drobiowego,
3 szklanki mleka,
kilka łyżek startego sera (idealny będzie cheddar, ale sprawdzi się również każdy żółty ser o wyraźnym smaku),
pęczek szczypiorku, ew. natka pietruszki
sól, pieprz

Boczek lub szynkę przesmażyć na chrupko, odstawić. Patelnię po wędlinie oczyścić z nadmiaru tłuszczu, następnie na maśle podsmażyć cebulę (ok. 5 minut). Dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby zrobiła się zasmażka, wlać mleko, bulion, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 20 minut (do miękkości warzyw i momentu, gdy zupa zrobi się gęsta). Pod koniec gotowania dodać szczypiorek, natkę i podsmażoną wędlinę. Na każdy talerz nałożyć porcję startego sera (około 1-2 łyżki), zalać ją zupą i ewentualnie posypać resztą szczypiorku.

29 komentarzy:

  1. We had soup last night too :) But a vegan one of course. Thank you so much for your last comment!!! It makes me really happy to read that people support my lifestyle even though they eat meat. Really, I appreciate this a lot!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa ciekawa, może by mnie posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupę ziemniaczaną, ale takiej wersji nie jadłam :D Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm taka rozgrzewająca zupka w chłodny dzień, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, właśnie zmarznięta wróciłam do domu, chętnie bym zupki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcający talerz ciepłej zupy, a takiej wersji jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobie ! wydaje się prosta w przygotowaniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaczaną lubię jako zupę krem, ale ta amerykańska wersja wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boczek można na coś innego zamienić ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć ulubionej wędliny lub nic nie dodawać w jego miejsce:)

      Usuń
  10. szukałam ostatnio inspiracji na nowy smak w zupie i ta wydaje mi się być idealną do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię zupę i ziemniaczaną znam, ale nie dawałam nigdy do niej sera, ciekawy pomysł Natalio :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem Ci że narobiłas mi smaka na nią :D
    Kochana mam nietypową prośbę ... Czy mogłabys mi poklikac w linki w tym poście?
    http://magiclovv.blogspot.com/2015/02/nietypowa-wish-lista-damko-meska.html
    Oczywiście też zapraszam na najnowszy post ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. oj taka ziemniaczana to też juz za mną chodzi, muszę wyprobować :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja bym z grzankami ją żarła xd

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ziemniaczaną :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No takiej to ja jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. masz cudownego bloga ♥
    Jestem u Ciebie chyba po raz pierwszy prawda? Ale na pewno nie ostatni :)
    zapraszam do mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. Na pewno jest pyszna :) Obiadek doskonały.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger