ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
nadzienie:
1/3 szklanki miękkiego masła,
¾ szklanki brązowego cukru,
¼ szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki cynamonu
polewa:
¼ szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej,
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka
Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz
drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na
grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm.
Posmarować równomiernie masłem. Posypać dwoma rodzajami cukru wymieszanymi z cynamonem i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45
minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.
Jeżeli to są pierwsze drożdżowki to gratuluję, bo wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńMusiały być przepyszne.
Naprawdę świetny pomysł :)
ooo to sa moje ulubione cinabons :)
OdpowiedzUsuńpodaje je z sosem na bazie mascarpone i pomaranczy :)
Dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe bułeczki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńAh jak pięknie wyglądają :) muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te zwijańce:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Uwielbiam też cudny zapach , jaki roznosi się w kuchni, gdy sa w piecu ;)
OdpowiedzUsuńO rety cóż za pyszności!
OdpowiedzUsuńTe bułeczki są rewelacyjne, znam ich smak :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :D Takie fajne ślimaczki :D
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle pyszności. Chciałabym umieć takie zrobić :) Wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńTa bułeczka wygląda finezyjnie, jest śliczna :)
OdpowiedzUsuńI znowu pyszności u ciebie :)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką bułeczkę ;)
OdpowiedzUsuńCynamon <3 uwielbiam cynamon :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie bułeczki, ale sama jeszcze ich nie robiłam. Przepis chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszne, chętnie bym się poczestowała
OdpowiedzUsuńidealne! uwielbiam ciasto drożdżowe, a takie bułeczki z cynamonowym nadzieniem.. poezja!
OdpowiedzUsuńMatko!!! To jest moje smakowe marzenie na dziś. Poproszę kilka ślimaczków - zajmę się nimi :)
OdpowiedzUsuńMoje najbardziej ulubione ciasteczka :)pyszności :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Randomly found your blog and can’t express how I like it! It was so interesting to read your posts and also I’d like to say that you have beautiful photos! I’ll be happy to see you in my blog!)
OdpowiedzUsuńp.s. new post - how I met Victoria Beckham http://www.dianacloudlet.com/2015/02/victoria-beckham-zip-pouch-met-victoria-beckham.html
Diana Cloudlet
http://www.dianacloudlet.com/
Bardzo lubię :]
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich :)
OdpowiedzUsuń